Antalya'da yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı seraların zarar görmesiyle birlikte ülke genelinde sebze fiyatları fahiş oranlarda yükselişe geçti. Ilıman iklimi sayesinde kış ayları boyunca seralarda roka, maydanoz, yeşil soğan, dereotu gibi yeşillik üretimi yapılan Sarıcakaya'daki çiftçiler de, bu ürünleri taşıyan nakliyeciler de yeterli para kazanamadıklarından dert yandı.

MASRAFLAR AĞIR
Türkiye'nin yeşillik sebze ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Sarıcakaya'da çiftçilik yapan Sedat Uyaroğlu, masraflarının ağır olduğunu belirtti. Uyaroğlu, 'Ekimi, suyu, işçiliği masrafımız çok. Gübre pahalı, taşımacılığı, komisyonu var, kendine göre bir masrafı var. Satışta karımız desek yevmiyemizi anca alırız biz bu işten. Masraflar ağır olduğu için para kazanılmaz. Çiftçi nakliye parasını kendi cebinden veriyor. Halde masrafımız çok. Halin komisyonudur, stopajıdır, nakliyesidir kazanılan paranın yüzde 35-40'ı gider' diye konuştu.

KAR YOK
Çiftçilerin ürettiği malları tüketiciye ulaştırmak için büyük şehirlerdeki hallere taşıyan ve aynı zamanda pazarlar da satan Ali Kahya ise, rokaya 10 kuruş kar payı koyarak 1 liraya sattıklarını ifade etti. Kahya, 'Çiftçiden aldığımız 50-60 kuruş. Piyasaya göre değişiyor, hava çok soğuk giderse piyasa daha yüksek oluyor. Mesela 50 kuruşa aldıysak bizim nakliye, kasalama, işçilik, yükleme bedelimiz 40 kuruş olsa 90 kuruş eder. 10 kuruş da biz kazanıyoruz' dedi. Ürünleri Sarıcakaya halinden Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerin hallerine taşıyan Ali Kahya, kazandıkları paranın 3 sene önceyle şu anda aynı olduğunu, fiyatların masraflardan dolayı yüksek olduğunun altını çizerek şunları söyledi; 'Boş sepetin tanesi 1 liradır ve tek seferlik kullanılıyor. Lastik, kağıt, ambalajlama masrafı, işçilik bunlar ve nakliye ortalama 1 demet roka için 40 kuruşa denk geliyor.' İHA
Editör: TE Bilisim