ESO Yönetim Kurulu Üyesi Emre Sarar, Ömer benli ve Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk, bu ay ilkini düzenledikleri toplantıyla Eskişehir'in ihracat performansı hakkında bilgi verdi. 2017 yılı sonunda Eskişehir'in ihracat rakamının toplamda 2.3 milyar dolar olarak göründüğünü söyleyen Sarar, '2016 yılında ise bu rakamımız 2.050 milyar dolar. Eskişehir'de aylara göre ihracat performansına bakıldığı zamanda Ağustos ayının sonunda birazcık bir azalmayla beraber 78,7 milyon dolar seviyesinde gezmekte. 2017 yılında ihracatımızın yüzde 60'lık payını ilk 5 firma yapmaktadır. Yüzde 73'lük payını ise ilk 10 firmamız yapıyor. İlk 20 firmanın toplam ihracatı ise yüzde 84'ünü oluşturuyor' diye konuştu.
BİRİNCİ SIRADA ABD
İhracatın sektörlere göre dağılımından da bahseden Sarar, 'Birinci sırada elektrikli ürünler, makine imalat sanayi, kimya kauçuk ve plastik sanayi, taş ve toprağa dayalı imalat sanayi, gıda sanayisi, metal ürünlere imalat sanayi, ana metal sanayi, hazır giyim ve tekstil sanayi, madencilik sektörü, kağıt, ağaç, orman ürünleri ve mobilya sanayisi ve diğer imalat sanayisi yer almaktadır. İhracatçı sayısına bakıldığında 2015 yılında 121 iken, 2016'da 135 oldu. 2017 yılında ise bu rakam birazcık küçülerek 122 firmaya düştü' şeklinde konuştu. Sarar, ihracatın ülkelere göre dağılımına bakıldığında birinci sırada ABD'nini ikinci sırada İngiltere'nin, üçüncü sırada da Çin'in geldiğini söyledi. Ayrıca Sarar, en çok ihraç edilen ürünlerin beyaz eşya ve maden olduğunu da belirtti.
İHRACAT VE EĞİTİM ÖNEMLİ
İhracat ve eğitimi çok önemsediklerini söyleyen Ömer Benli, 'Devletin bize sağladığı güzel imkanlar var. Ama ne yazık ki bu teşvikler konusunda iş insanlarımız fazla bilgi sahibi değil. Teşvikler konusunda Oda olarak bir portal hazırlıyoruz. Ayrıca nitelikli personele ihtiyacımız var. Personel açığı ile ilgili de önemli adımlar atacağız' dedi. Hasan Bey Lojistik Merkezi'nin bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizen Benli, Eskişehir Bursa-Gemlik arası bağlantı yolunun açılmasının Eskişehir'i ihracat konusunda daha iyi bir noktaya taşıyacağını ifade etti.
13 BİN İSTİHDAM
Daha kapsamlı entegre bir meslek eğitim merkezi kurmak için çalışmaların deva ettiğini söyleyen İsmail Öztürk, Bir yıl içerisinde burayı hizmete sunacağız. Önümüzdeki beş yıl içerisinde Eskişehir sanayisinin 13 bin istihdam sağlaması gerekiyor' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim