Organize Sanayi Bölgesinde Türk Genel Maksat Helikopter Projesi (TGMHP) kapsamında Sikorsky helikopterleri için dişli ve dişli kutuları, döner komponentler, rotor asamblesi, uçuş kumanda sistemi ve iniş takımları üretecek olan 'Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi Tesisleri' açılışı yapıldı. Açılışa Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Harun Karacan, AK Parti Milletvekilleri Nabi Avcı ve Emine Nur Günay, Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler ve birçok kişi katıldı.

İLKLERİN ŞEHRİ
Açılış töreninde konuşan ve AK Parti'nin 2023 hedeflerinde lokomotif şehir görevini üstlenecek kentin Eskişehir olduğunu söyleyen Binali Yıldırım, 'Eskişehir aslında geçmişine baktığımızda ilk otomobili yaptığımız yer. Bir asırdan fazla geçmişi olan lokomotiflerin, motorların yapıldığı yer. Eskişehir esasında hem sivil havacılığın hem de askeri havacılığın merkezi olan bir yerdir. Alp Havacılık, TUSAŞ, Savunma Sanayi Müsteşarlığı aynı zamanda TÜLOMSAŞ ile en son nesil lokomotif yaptı. Yaptıkları lokomotifler bugün Avrupa'da raylarda. Belki bunu bazıları biliyor, bazıları bilmiyor. Geçtiğimiz yıllarda Amerika Ulaştırma Bakanı gelmişti. Onunla beraber geldik Eskişehir'de bu protokolü yaptık. 50 lokomotiflik bir proje imzaladık. Şu anda bunların teslimatları devam ediyor. Aynı zamanda lokomotif TÜLOMSAŞ Fabrikası, denizde kullanılacak motor da yaptı. Bunları gemilere verdi' diye konuştu.

MERKEZ OLUYOR
'Eskişehir sessiz sedasız makine sanayi, havacılık, sivil havacılık, lokomotif ve hızlı trenin imal edileceği bir merkez oluyor' diyen Başbakan Yıldırım, 'Ülkemizi ileri teknoloji, katma değer üreten ve gelişmiş ülkeler içerisinde 2023 hedeflerimize götürecek lokomotif görevini görecek şehir Eskişehir. Dolayısıyla Eskişehir'e yeni şeyler yapmak lazım. Eskişehir'in her şeyinin yepyeni olması lazım. Yönetimi de teknolojisi de sanayisi de inşallah bu yönde kararlı çalışmalarımızı sürdürüyoruz' şeklinde konuştu.

HIZLI TRENİ İLK ESKİŞEHİR'E GETİRDİK
Hızlı treni ilk olarak Türkiye'de Eskişehir'e getirdiklerini hatırlatan Yıldırım, 'Eskişehir'in bizim gönlümüzde apayrı yeri var. Duygusal tarafını bir tarafa bırakalım ama göreve geldiğimizde ilk hızlı treni Eskişehir'e getirdik. Türkiye'de bunun da bir anlamı var. Çünkü Eskişehir İstiklal Savaşı'ndan büyük bir mücadele ile çıktıktan sonra Türkiye'nin kalkınması gelişmesi havacılıkta raylı sistemlerde Türkiye'yi ön plana çıkaracak projelerin başlatıldığı şehirdir. Kadir bilirlik gereği hızlı treni de Türkiye'de ilk defa Eskişehir'e getirdik. Eskişehir'e yeni tren getirdik, hızlı tren getirdik ve bugüne kadar treni 24 milyon vatandaş kullandı. Bu ne demektir? Eskişehir'e bu kadar insan geldi demektir. Burada kalacak değil tabi. Oradan Bileceik'e, Sakarya'ya, İstanbul'a bağlandı. Şimdi Kütahya'dan Afyona, İzmir'e bağlayacağız. Böylece Eskişehir yollarıyla, tren yollarıyla havacılığıyla Türkiye'nin merkezi haline geldi. Türk dünyasının da merkezidir Eskişehir' ifadelerini kullandı.

HELAL OLSUN
15 yılda Eskişehir'e 20 milyar lira yatırım yaptıklarını belirten Yıldırım, 'Eskişehir sağlık, turizm, eğitim gibi alanlarda da yol kat etti. Örneğin bugün boraks madeninin yüzde 73'ünü Türkiye sağlıyor. Bunun yüzde 80'ini de Kırka Simav'dan elde ediyor. Aynı şekilde ulusal üretimde özellikle makine imalat enstitüsünde Eskişehir'in payı gittikçe artıyor. Dizel lokomotif soğutucu, uçak motoru üretimi de burada gerçekleşiyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi üretiminde de Türkiye'nin neredeyse yarı imalatı bu bölgede gerçekleşiyor. 32 metrekarelik alanı ile Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi de burada faaliyet gösteriyor. 2002'de Eskişehir'de sadece 151 milyon ihracatımız vardı. Geçen sene 2 milyar dolara çıktı. İnşallah bu tesislerle bu ikiye, üçe katlanacak. Ve bizim 500 milyar dolar hedefimizin öncüsü lokomotifi Eskişehir olacak. Bunda hiçbir tereddüdümüz yok. Ak Parti hükümeti olarak 15 yılda Eskişehir'e yaptığımız yatırım 20 milyar liradır. Helal hoş olsun. Hastaneleri, statları, okulları, havaalanları, alt geçitleri, üst geçitleri, yolları, hızlı treni… Yaptığımız yatırımları burada tek tek saymayacağım. Ama devam eden bazı yatırımlarımız var' dedi.

HASTANELER KÜLLİYESİ
Devam eden yatırımları sayan Yıldırım, '1081 yataklı Eskişehir Şehir Hastanesi, 600 yataklı Yunus Emre Devlet Hastanesi önümüzdeki yıl hizmete alınıyor. Bu ne demektir, 1800 yataklı hastane külliyesini Eskişehir'e kazandırmış oluyoruz. Eskişehir OSB yakınızda 625 bin metrekare alana sahip Hasan Bey Lojistik Merkezi'ni geçtiğimiz yıllarda hizmete aldık. Şimdi ikinci OSB'yi yapıyoruz. Ancak Hasan Bey ile OSB arasında bir demiryolu bağlantısı var. Onu da yapacağız. 7 kilometrelik o bağlantıyı da yapacağız. Daha fazla beklemenin anlamı yok. Tarımsal ürünlerin başka şehirlere taşınmasında kullanılan Sarıcakaya Nallıhan yolunu da tamamen yeniliyoruz' diye konuştu. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim