Röportaj: Soner Uçak

Milli takımlara neden futbol gönderemiyoruz?

Bir kere futbolcu gönderilmez oraya yükseltilir. Çocukların hedefi futbolcu olmak olmalı. Yoksa futbolcuları milli takıma göndermek tek başına bir anlam ifade etmiyor. Mesela biz milli takımlar seçmelerin için Bursa'ya gidiyoruz. Buradan seçilen çocukların çoğu Bursa grubuna ait futbolcular oluyor. Şimdi bunu gidip anlatsan, polemik konusu yapsan ne olur, anlatmasan ne olur. Milli takıma gitseler ne olacak. Fenerbahçe ve Galatasaray'dan 10'larca futbolcu gidiyor. Sonları ne oluyor birileri söylesin bana. Önemli olan bizim Ömer Faruk gibi gitmeleri. Ömer Faruk seneye A takıma yükselir. Ben zaten buradan kimi göndersem milli takım formasını giydirirler. Benim bunu yapacak çevrem ve gücüm var. Ama bu bir hedef olmamalı, amaç gerçekten oraya gitmeyi hak edecek gelişmeyi sağlamak olmalı. Şuanda bizim bazı gençleri a takımda oynar. Ama inanın bu benim tavsiyem veya başkalarının kulis çalışmaları ile olmamalı zaten yetenekli ve çalışkan çocuklar gidecek. Eskişehirspor alt yapısı bu sürenin hızlanacağı sürece girdi. Ben mesela Skibbbe'ye gitsem desem ki; şu futbolcuyu al göstermelik olsa bile yapar. Ama bu bir saçmalık bir şey kazandırmayacak bir istek. Bakın alt yapıdan çıkacak futbolcuların ayrıcalıkları olması lazım. Takımın yıldızı, takıma ciddi katkı sunacak futbolcular olmalı. Ve bu süreç işidir. Göstermelik işlere gerek yok. 2018'de Eskişehirspor'un %30'u Eskişehirspor altyapısından olacak.

5 yıllık bir süre istemiştiniz. Şuanda alt yapıda durumlar nasıl?

Evet, ben 5 yıllık bir süre istedim. Çünkü alt yapı meselelerinin bugünden yarına verim verecek bir konu olmadığını bilecek tecrübeye sahibim. Futbolcu yetiştiriyoruz. Bir şeyi yetiştirmeyi basite indirgeyip bir yılda çığı atlayacağız da diye bilir. Temeli olmayan hızlı bir atılım gerçekleştirebilirdik. Ancak şuanda şunu net bir şekilde söyleyebilirim. Artık verim alacağımız bir sürece girdik. Dolayısıyla bu sezon sıçrama yapacağız. Özellikle U-19 takımızın performansı beni çok umutlandırıyor.

Hocam çok fazla girmek istemiyorum ama maaşınız çok konuşuldu bu konuda bir şeyler söylemek ister misiniz?

Şuanda futbol hayatımın boyunca en az kazancı kulübümden alıyorum. Zaten paraya ihtiyacım yok. Fakat bu başka bir mevzu. Benden sonra 30 veya 50 bin lira alacak değerde bir hoca gelse buraya sevinirim. Sen takımın geleceğini emanet ettiğin bir adama belli bir değer vermelisin. Bu maddi karşılığı olan bir değer değil elbette. Ama bir kültürün oluşması için önemli. Hoşcan yönetimi öncesinde de bana Ünal yönetiminden aynı maaşla teklif geldi. Ama kabul etmedim. Benim şuanda aldığım yıllık maaş A takım hocasının bir aylığına denk geliyor ve alt yapı koordinatörlüğü gibi bir görev bu değeri hak ediyor. Zaten olayı para pul gibi basit bir zemine çekersek kimse bir şey kazanmaz. Bir diğer hadise ise ben kimseye silah dayayıp beni buraya al demedi. Fatih Terim federasyona geldiği zaman ben buraya başlamıştım. Terim bana buraya gel dedi. Kendisine teşekkür ettim. Mevzu daha fazla kazanmak ya da para mevzusu olsaydı. Federasyona giderdim.

Maaşınızda indirime gidildi mi?

Gelsinler beni maaşımdan dolayı eleştirilenler sadece fiziksel olarak ki, bu işin mental yoğunluğu da bir hayli fazladır 1 ay çalışsınlar ben, bir yıllık gelirimi bu eleştirileri yapanlara vereceğim. Ben 15 lira alıyormuşum 3 bin liraya indirmişler onursuz olduğum için burada çalışıyormuşum. Ben 65 te giydim bu formayı. Bu yorumu yapanın yaşından daha fazla Eskişehirspor onurluluğunu taşıyorum üstümde. Sosyal medyada seviyesi bu camiaya yakışmayan sözlere muhatap oluyorum. Ben bu sözlerin neresini konuşayım, neyini eleştireyim. Ama ne yaparsın ki, bunlar karşınıza ne kadar görmek istemeseniz de çıkıyor. Ama bu yanlış. İnsanların yüz yüze bakabilme hukukunu ayakta tutmaları lazım. Bu kadar alçaktan ilerlemek üstümüzü kirletir. Ayıp, başka bir şey demiyorum. Ben kimsenin aldığı parayı bilmem kimseye de sormam. Ama yaptıkları işlere bakarım. Hele ki uzmanı olduğum bir konu ise fikirlerimi beyan ederim. Olması gereken budur. Ben burada para talep etmeden de zevkle çalışırım. Ama bundan sonra birileri buraya gelirse bunun bir değeri olmalı. Burada parçalanıyoruz. Gerçekten zor bir süreci iyi bir şekilde geçirdik. Eskiden buradaki A takım hocaları alt yapının yolunu bilmezdi, başında kim çalışıyor bunu bilmezdi. Şimdi çocuklarımız A takım ile birlikte çalışıyor. Ayrıca böyle bir durum yaşanmadı.

Primler çok konuşuldu. Bu primler konusuna bir açıklık getirmek ister misiniz?

Galibiyet primlerinden alt yapıya 10 bin lira geliyor. Bunu çocuklar ile hocalara dağıtıyoruz. Keşke alt yapıya denildiği gibi paralar harcansa bunu hak etmiyor mu çocuklarımız? Ama daha antrenman sahasına bile ulaşamıyoruz. Bu yüzden şimdi antrenman sahası ile uğraşıyoruz. Kanlıkavak mevkiisinde sahaları yapmayı başarırsak çok iyi olacak. Ama hani ben gidersem bile kalite elden bırakılmasın diyorum ya, olması gelen şimdiki a talkım tesislerinin alt yapıya bırakılması olur. Bu şimdi olmaz, 5 yıl sonra olur ama olmalı. Ben olurum olmama fark etmez.

Fransa'ya gitmeniz çok eleştirildi

Başkan bize git dedi. Burada Fransa 2. Ligini izledik. Ciddi bir araştırma yaptık. Anlamadığımız şey bu bile çok eleştirildi. Oysaki futboldan anlayan biri olarak bu görevi yerine getirmem Eskişehirspor için bence büyük önem taşıyordu. Bu senede yapacaktık. Ama önce geçen sezonun zorlu geçmesi ardından ise kongre süreci bu programı yapmamızı engelledi. Fransa 2. Ligin 14 futbolcu beğendik. Özellikle 2 futbolcu için çok çabaladık. Ben Kamuran Yavuz'um 'alt yapı koordinatörü ol' dediler diye katkı sunabileceğim başka görevlerden kaçmam. Kulübe fayda sağlayabileceği her tür konuyu kulübün lehine olacak şekilde dahil olmaya çalışırım. Ama benden bu istenmezse de yapmam.

Peki bir dönem eğitimler veriyordunuz şimdi ne oldu? Eğitimler devam ediyor mu?

Bakın alt yapı hocalarımızın tamamı şuanda herhangi bir Anadolu kentine gidip antrenör eğitimi verecek kapasiteye geldiler. Bu inanın zamanla kendini hissettirecek bir başarıdır. Bu eğitimlere durmak yok. Futbol yerinde sayan bir kurum değil. Her geçen gün bir önceki güne göre daha da ilerliyor. Şayet bu ilerlemeyi yakalayamazsanız, ister yönetim, ister teknik heyet, ister futbolcu olarak geride kalmanız kaçınılmaz. Bu yüzden eğitim verdik. Bitti diye bir şey yok. Çünkü eğitimin bir sınırı yok. Bunları öğrendim tamam diyemeyiz hiçbir zaman.

Editör: TE Bilisim