Bir otelde düzenlenen toplantıda, kentteki yerel ve ulusal medya temsilcileri ve muhabirleri ile bir araya gelen SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü ve SGK İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat, kayıt dışı istihdam ve kayıtlı istihdamın teşviki ile ilgili bilgiler verdi.

Toplantıda konuşan SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, Türkiye'de geçmiş yıllarda kayıt dışı çalışan kişi sayısının yüzde 52'lerden yüzde 32'ye kadar düştüğünü söyledi. Süngü, 'Kayıt dışı istihdam, bir işyerinde çalışan kişinin sigortalı olarak kurumlara bildirilmemesi veya sigortası yapıldığı halde ücretinin düşük bildirilmesidir. Yaşlandığımız ya da malul olduğumuz zaman bize aylık bağlanması için konulmuş olan bir sistemdir. Kişiler kayıt dışı çalışıyorsa bu işten faydalanma şansı yok. Kayıt dışı olgusu geçmişte 2002 yılında nüfusumuzu yarısından çoğu yani, yüzde 52'si kayıt dışı çalışıyordu. Geçinemeyenler ne kadar yüksek prim yatırılırsa ileride o kadar yüksek maaş alacaklar. Kayıt dışı boyutuyla Eskişehir güzel bir ilimiz. Türkiye'de kayıt dışı istihdam oranı yüzde 34 iken, Eskişehir'de yüzde 20. Yani yüzde 70, yüzde 80 Türkiye ortalamasının altında' dedi.

KAYIT DIŞI İSTİHDAM ÜLKE SORUNU

Eskişehir'in kayıt dışı istihdam konusunda Türkiye'ye örnek il olduğunu ifade eden Süngü, 'En azından bu konuda bir hassasiyet olması çok önemli. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yüzde 10 ila 15 arasında olduğunu düşünürsek, Eskişehir Türkiye'nin iyi bir örneğidir. Bizim bunu yüzde 10-15'lere, gelişmiş ülke seviyesine getirmemiz gerekiyor. Devlet olarak kayıt dışı denetmenlerimiz vardı. Kamu kurumlarının denetim elemanları var, onlarla ortak çalışıyoruz. Kayıt dışı istihdam ülke olarak hepimizin sorunu' ifadelerini kullandı.

DEVLET İŞÇİ VE İŞVERENLERLE ORTAK

Bir kişinin sigortasının 900 iş günü altında olmasının eş ve çocuklarına bir gelir sağlamadığına da değinen Süngü, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bir yakınınız vefat etmişse 900 günü değil de 5 günü eksikse maaş bağlayamayız. Bir kişi kayıt dışı çalışmışsa, eş ve çocuklarından o kişi sorumludur. Eş ve çocuklarının bir suça bulaşması durumunda bunun sorumluluğu hepimizedir. 900 gün primden bahsediyoruz eş ve çocuğun bu maaşı alması toplumsal bir zırhtır, bir korumadır. 14 Bakanlık 100 farklı kurum olmak üzere 100 tane işlemin bilgisi bize geliyor. Devlet modern ülkelerde olduğu gibi işçi ve işverenle ortaktır.'

ESKİŞEHİR'DE KAYIT DIŞI İSTİHDAM ORANI YÜZDE 20

Eskişehir'de kayıt dışı istihdamın 2009 yılında yüzde 29'dan günümüzde yüzde 20'ye kadar düştüğünü aktaran Süngü, 'Biz vatandaşımıza çok iyi ulaşamamışız. Sigorta nedir? Dediğimizde birçoğumuz bilmeyiz. Ama şuanda televizyonlarda kamu spotlarında sosyal güvenliğinizi yapın diye bilgilendirme yapıyoruz. Ortaokul lise öğrencilerine sigortanın önemi anlatılıyor. Çocuklara çizgi film yapılıyor. En azından bu kültürü çocuk yaşta aşılamamız gerekiyor. Ne kadar çok insana ulaşırsak bizim için o kadar iyi olur, o kadar amacımıza ulaşmış oluruz. Eskişehir'de 2009 yılında kayıt dışı istihdam oranı yüzde 29'du, şuan itibariyle yüzde 20'lere düştü. Türkiye ortalaması da yüzde 32 ila 34 arasındadır' şeklinde konuştu.(İHA)

Editör: TE Bilisim