Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda, 'Yeni Eğitim-Öğretim Çalışma Takvimi Modeli'ni açıkladı. Selçuk, 13 haftalık yaz tatilinin iki haftasının nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak planlandığını açıkladı. 20-31 Ocak 2020'deki ara tatil hem öğretmenler hem öğrenciler için söz konusu. Ama 18-22 Kasım ve 6-10 Nisan'daki ara tatillerde öğretmenler görevlerine devam edecek.
GÖRÜŞÜMÜZ ALINMADI
Bakan Selçuk'un açıklamalarına tepki gösteren Eğitim İş Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, 'Milli Eğitim Bakanlığı, yine eğitim paydaşlarının, sendikaların görüşünün almadan eğitim ile ilgili bir konuyu oldubittiye getirmektedir. Bu takvimin 'faydalarının' ölçülebilmesi için bir pilot uygulamaya gidilmemişken, kervan yolda dizilir mantığıyla harekete geçilmiş ve 'bilimsel' tabelası asılmıştır. Ayrıca bu ara tatillerin bazılarında çocukların yardımlaşma faaliyetleri gibi etkinliklere katılacağını açıklayan Bakan Selçuk, 'Bu takvim, çocukları dernek adı altında faaliyet gösteren tarikatlara itmenin başka bir yolu mu olacak?' diye düşündürmektedir' şeklinde konuştu.
EĞİTİM SEN'DEN TEPKİ
Eğitimle ilgili sorunların artarak devam etmesine rağmen Bakan Selçuk'un gündemi başka alanlara kaydırdığını söyleyen Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, 'Bilimsel eğitim metodu terk edilmiş durumda. Tartışan sorgulayan ve dünyayı algılama konusunda gelişmiş ülke öğrencileriyle aynı düzlemde olmayan bir öğrenci tipi isteyen MEB sorunlarla yüzleşmek yerine yeni tartışmalar açıyor. Ara dönemlerde çalışan insanların çocuklarının bakımı nasıl olacak mesela? Bu ara dönemde sosyal etkinlikler, gezi vb. faaliyetleri cemaatler, TÜGVA gibi kuruluşlar mı organize edecek?' diye konuştu.
PEDAGOJİK AÇIDAN UYGUN
Bakan Selçuk'un açıklamalarının pedagojik açıdan uygun bir yaklaşım olduğunu ifade eden Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı, 'Ara tatillerde öğretmenlerimizin okullarında eğitim-öğretim sürecin daha verimli hale getirilmesi için çeşitli çalışmaları yapması için fırsat yaratıldığı görülmektedir. Okul yöneticileri açısından bakıldığında ara tatillerin eğitim-öğretim ortamlarının bakım-onarım küçük tadilat gereksinimlerinin karşılanabilmesi eğitim-öğretim sürecinin ve planlama çalışmalarının gözden geçirilmesi ve veli ve öğretmenlere yönelik çeşitli toplantı ve seminer faaliyetlerinin yapılabilmesi için uygun zaman dilimi belirlenmiştir' dedi.
HAK KAYBINA YOL AÇMAMALI
'Tatil düzeninin eğitim çalışanları açısından bir özlük hakkı kaybına yol açmamalı' diyen Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Muammer Karaman, '13 haftayı bulan uzun yaz tatili gerçekten eğitimin ritmini bozmakta, çocuklar tarafından edinilen kazanımların unutulmasına yol açmaktadır. Bu düzenleme öğrenciler için olduğu gibi eğitim çalışanları içinde bir dinlenme fırsatı tanıyacağı için olumludur. Ancak bu tatil düzeninin eğitim çalışanları açısından bir özlük hakkı kaybına yol açmamalı, eğitimcilerin var olan haklarına dönük bir olumsuz bakışa fırsat verilmemelidir. Tatil düzenlemesi tüm yurtta uygulamaya konulmadan önce pilot uygulamalar yaşanabilecek eksiklerin tespiti ve giderilmesine fırsat verir ve genel uygulamayı daha sağlıklı kılacaktır. Şimdi pilot uygulama yapılmayacak görünüyor o halde yeni tatil düzenlemesi başladıktan sonra yaşananlar gözlemlenmeli paydaşların değerlendirmeleri alınarak gerekli revizyonun yapılması sağlanmalıdır' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim