Şehir dışından gelen vatandaşların ilk uğradığı yerlerden biri olan Tarihi Odunpazarı Bölgesinde yer alan esnaf, işlerinin eskisi kadar iyi olmamasından dert yanıyor. Turlarla gelen vatandaşların alışveriş yapmadığını sadece rehberler tarafından sabit yerlere götürülmesinden şikayet eden Zehra Aktaş, 'Yedi yıldır buradayım. Yedi yıl öncesi işler daha iyiydi. İki senedir durgun. İstediğimiz gibi olmuyor. Tur grupları buraya çok geliyor ama tur rehberlerden şikayetimiz var. Sabit yerlere götürüyorlar. Bizim yanımızdan geçerken daha iyi yerlere götüreceğim diyorlar. Bu sene baya durgun' diye konuştu.
SEZON ÇOK DURGUN
Geçen seneye oranla işlerinde düşüş olduğundan bahseden Şeniz Erden, 'Geçen senelere göre oldukça durgun bir sezon geçiriyoruz. Geçen sezon yurt dışından gelen misafirler çoktu ama bu sene çok az. Hak kapısıdır dükkan kapısı. Kendimizi çeviriyoruz ama geçen seneye oranla üçte iki oranında düşüş var. İnsanlar daha çok gezmek görmek için geliyorlar. Ama alışveriş yapmıyorlar. Ekonomideki belirsizlik bunun sebebi. Seçim girdi araya, dövizde artma azalma oldu. İnsanlar parasını harcamak istemedi' şeklinde konuştu.
ÖNCEKİ YILI ARATIYOR
'Her yıl bir önceki yılı aratıyor' diyen Ayla Özbey, 'Temmuz, Ağustos ayı zaten durgun dönem ama geçen yıldan daha durgun bir dönem şu an. Turlar bizden fazla alışveriş yapmıyor. Bireysel gezenler alırsa alıyor ama insanların alım gücü düştü. Ekonominin düzelmesi lazım. Esnaf zaten çok küçük bir karla çalışıyor. Benim alış fiyatım değişiyor ama satış fiyatlarım neredeyse hep aynı. Buradaki insanlar giderlerini karşılayıp kendilerini anca kurtarıyorlar ama birikim yapma şansları olmuyor' ifadelerini kullandı.
AHIM ŞAHIM SATIŞ YOK
Tur şirketlerinin insanları belirli yerlere götürmesinden şikayetçi olduklarını fakat değişen bir şey olmadığını anlatan 40 yıllık Lületaşı Ustası Seyfettin Savran, 'Yaz tatili vs derken bir iki ay durgunluk oluyor. Şu an öyle. Turla gelen insanlar hep ara sokaklara girip alış veriş yapmıyorlar. Ahım şahım bir satışımız yok ama yine de bereket versin diyelim yine satıyoruz bir şeyler. Ama tabi eskiye oranla düşük' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim