Dershanelerin özel okula dönüşmesi ile Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı.

BAHÇESİZ OKULLAR
Böylece dershaneler önümüzdeki eğitim yılından itibaren Temel Lise veya Temel Ortaokullar olarak hizmet verecek. Bu okullarda öğrenciler haftada 30 ders saati eğitim alacak. Bu eğitimlerin dışında etüt çalışması da yapacaklar. Bu kurumlar fiziki yapıları özel okula uygun olmamasına ve bahçelerinin bulunmamasına rağmen faaliyet gösterecek. Altı bakkal, dönerci, tantunici olan apartmanların üstünde öğrencilere lise ve ortaokul eğitimi verilecek(!) Milli Eğitim Bakanlığı bu kurumlara fiziki yapılarını düzenlemeleri için 2019 yılına kadar izin verdi. Yani dört yıl boyunca 'altı bakkal üstü lise' manzaraları devam edecek(!)

ALTI BİN LİRADAN
BAŞLAYACAK
Bu temel lise ve temel ortaokullar okul+dershane şeklinde hizmet verecek. Öğrenciye not garantisi verdiği için özellikle son sınıfı öğrencilerinin bu temel liselere büyük ilgi gösterdiği belirtiliyor. Bu uygulamayla aslında dershaneler özel okula değil, tüm özel okullar dershanelere dönüşmüş olacak. Çünkü temel liseye dönüşecek dershaneler hafta içi ve hafta sonu sınavlara hazırlık kursları açabilecek. Temel liselerin yıllık ücretlerinin 6 bin TL'den başlayacağı belirtildi. Hem sınava hazırlık kursları, hem ücretlerinin düşüklüğü, hem de 3 bin TL eğitim teşviki bu liselerin, kontenjanlarının ancak yüzde 50'si dolu olan özel okullardan öğrenci çekeceklerini gösteriyor.

DERSHANE SAHİPLERİ
DURUMDAN MEMNUN
Özellikle lise son sınıf öğrencilerinin üniversiteye daha iyi hazırlanabilmek için bu okullara rağbet göstermesi nedeniyle devlet okullarında norm fazlası öğretmenler oluşacak. Bu öğretmenlerin durumu ne olacak? Yeni oluşan temel liselerinin ileride öğrenci sayısı düşen devlet okullarını satın alabileceği belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı temel liseler ve temel ortaokullarla eğitimi özelleştirmeyi mi hedefliyor? Daha önce dershane sahipleri, dershanelerin kapatılmasına tepki göstermişti. Bugün dershane sahipleri yeni düzenlemeden memnunlar ki bu konuda artık görüş belirmiyorlar. Bu yeni düzenleme ile dershane sahipleri karlı çıkarken, bu işin en zararlısı yine veliler olacak. Temel lise ve ortaokullar, daha düşük fiyatla öğrenci kayıt yapacakları için mevcut özel eğitim kurumlarına da büyük darbe vuracak. Gerekli altyapısı hazırlanmadan ve oluşan tepkilere göre popülist yaklaşımla yapılan yeni düzenlemeyle çocuklar bahçesi olmayan, apartmanlarda eğitim almak zorunda kalacak.

***

'ÖNSEÇİM OLSAYDI
BİRİNCİ ÇIKARDIM'

CHP'nin Eskişehir Milletvekili Aday adayı Metin Tomsuk önceki gün ESGROUP'u ziyaret etti. Aynı zamanda benim lisede Beden Eğitimi öğretmenim olan Metin Tomsuk ile bol bol siyaset konuştuk.

KONTENJAN ADAY GELMEZ
CHP'de önseçim olması halinde kendisinin birinci sırada çıkacağını iddia eden Tomsuk, 'Genel Merkezimiz, merkez yoklaması kararı aldı. 23 kişi merkez yoklaması olduğunu bile bile milletvekili aday adayı oldu. Bundan dolayı Genel Merkezin vereceği karara herkes saygılı olmalıdır. Ben milletvekili aday listesine girsem de, girmesem de partimin başarısı için çalışacağım. 23 aday adayı dışında bir kontenjan adayının geleceğine ihtimal vermiyorum' dedi.


ÖĞRETMENLERİN
TEMSİLCİSİ OLACAĞIM
Emekli olduğu gün CHP'ye kayıt olduğunu ifade eden Tomsuk, 'Bir eğitimci olarak TÖB-DER'de emek mücadelesi yaptım. Eğitim-İş Eskişehir Kurucuları arasında yer aldım. Bir emekli eğitimci olarak, öğretmenlerin yaşadığı sıkıntıyı çok iyi biliyorum. Milletvekili seçildiğim takdirde Onların yaşadığı sorunların çözülmesi için çalışacağım. Bir köylü çocuğu olarak tarımı ve çiftçiliği çok iyi biliyorum. Seçildiğim takdirde TBMM'de Eskişehir çiftçisinin temsilcisi olacağım. Yıllardır CHP'de siyaset yapıyorum. Devletin Eskişehir'e olan ilgisizliğini çok iyi biliyorum. CHP iktidarında Eskişehir hak ettiği değeri alacaktır' dedi.

*

NOSTALJİ

36 YIL ÖNCE ECEVİT'E GÜVENOYU

36 yıl önce. 4 Kasım 1979'da ara seçim yenilgisinin ardından CHP 8. Olağanüstü Kurultayı'nı topladı. Fotoğrafta dönemin Eskişehir Milletvekili İsmail Özen, Genel Başkanı merhum Bülent Ecevit ile birlikte. Ecevit kurultayda güvenoyu istedi. Parti içi muhalefetteki Deniz Baykal ve Ali Topuz grupları yönetimi çok sert bir biçimde eleştirdiler. Güven oylamasında Ecevit, 4 çekimser, 20 ret oyuna karşılık 1341 oy ile delegelerin güvenoyunu aldı. Genel Sekreterliğe Mustafa Üstündağ getirildi. 1977-1980 yılları arasında Eskişehir Milletvekilliği yapan İsmail Özen Kurultay'da Ecevit'e güvenoyu verenler arasındaydı. 1968-1977 arası Çifteler Belediye Başkanı olan İsmail Özen ilçe belediye başkanlığından milletvekilliğine yükselme başarısı gösterdi. Özen TBMM'de Eskişehir'i başarıyla temsil etmişti.

*

FOTO-ŞAKA

Eskişehirspor Başkanı Mesut Hoşcan: Dündar Bey, tüm futbolcularımızın imzaladığı bu formayı size hediye ediyorum.
AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü: Ama senin imzan yok. Mesut Bey, 'Dündar Bey'e teşekkür ediyorum' diye yazıp imzalamazsan, vallahi bu formayı almam.