Tanıtım toplantısına Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç Acıbadem Eskişehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Taner Güneş, Alzheimer ve Yaşlanma Merkezi Sorumlusu Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Demet Özbabalık, Psikiyatri Uzmanı Dr. Rabia Ay, Acıbadem Eskişehir Hastanesi Direktörü Dr. Celal Dağ ile Acıbadem Sağlık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Rasim Topuz ve çok sayıda davetli katıldı.
BİLİNÇ OLUŞTURACAK
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Taner Güneş, hizmete sunulan merkezle birlikte çok sayıda hasta ve hasta yakınına, bu hastalık özelinde hizmet vereceklerini belirterek, 'Nüfusun yaşlanması, daha çok sayıda Alzheimer hastasının aramızda olacağı anlamına geliyor. Alzheimer ve Yaşlanma Merkezi'nde gerek hastanın yaşam kalitesini yükseltecek, gerekse hasta yakınının bu hastalıkla nasıl mücadele etmesi gerektiği konusunda bilinç oluşturacak bir yaklaşım ile hizmet verilecek. Merkezde nöroloji, psikiyatri, radyoloji uzmanları, uzman psikolog, beslenme ve diyet uzmanı koordineli çalışarak hastaları değerlendirecekler' diye konuştu.
DÖRDÜNCÜ ÜLKE OLACAK
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Alzheimer ve Yaşlanma Merkezi Sorumlusu, Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Demet Özbabalık, 'Şu anda, dünya genelinde 40 milyona yakın Alzheimer hastası olduğu bilinirken, 2050 yılında bu sayının 115 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Türkiye'de ise halen 600 bin ile 1 milyon arası hasta olduğu, 2050 yılında Türkiye'nin dünyada en fazla Alzheimer hastasına sahip 4'üncü ülke olacağı tahmin ediliyor' dedi. Hasta yakınlarına özel hizmetleri de içeren Alzheimer Takip Programı kapsamında hastalığın nasıl seyrettiği ve hastalarıyla daha kolay yaşamak için pratik bilgiler içeren eğitim hizmetleri verildiğini söyleyen Prof. Dr. Demet Özbabalık, bu konuda çeşitli etkinlikler düzenlenerek hasta yakınlarının detaylı olarak bilgilendirildiğini söyledi.
AİLELERİNİ UNUTMASINLAR
Tepebaşı Belediyesi'nin Alzheimer hastaları için sunduğu hizmetin çok önemli olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Hasta bireylerin diğer aile fertlerini bütün gün meşgul ettiği için sabah götürüp akşam alabilecekleri bir sisteminde gelişmesi lazım. Yani ailelerini de unutmamaları, onlarla vakit geçirebilecekleri için günlük bakım tesisleri de olmalı. Bu hiç kuşkusuz devletin sosyalleşmesine, sosyal hizmetlerin genişlemesine bağlı. Zaten o seviyeye geldiğimiz zamanda Batılı olmuş oluyoruz. O zaman Avrupa Birliğine kabul edilecek standartlara kavuşmuş oluyoruz' diye konuştu.
SOSYAL HAYAT ETKİLİYOR
Tepebaşı Yaşam Köyü'nde yer alan Alzheimer Merkezine değinen Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Alzheimer hastalarının evlerinde ne kadar iyi bakılırsa bakılsın sosyalleşme ihtiyaçlarının olduğunu belirtti. Alzheimer Köyü'nde kalan hastalarda bu sosyalleşmenin olumlu etkilerini gördüklerini ifade eden Ataç şunları söyledi: 'Bu hastalıkta iyileşme söz konusu değil, o yüzden hastalar iyi bir noktaya geliyorsa hem aile bireyleri memnun kalıyor hem bu konuda emek veren bizler mutlu oluyoruz. Sosyal devlet olma özelliğimizi daha ileriye taşıyarak yaşlılarımızı çok daha iyi koşullarda barındırmamız önemli bir görev diye düşünüyorum.' HM
Editör: TE Bilisim