Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Galerisi, Odunpazarı Belediyesi tarafından Atatürk'ün konakta kaldığı tarih olan 27 Ağustos'ta hizmete sunuldu. Bu kapsamda Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, galerinin oluşturulmasına katkı sağlayan Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut ve Proje Koordinatörü Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Rıdvan Coşkun ile birlikte Yeşil Efendi Konağı'nda gazetecilerle bir araya geldi. Başından beri Odunpazarı ve Eskişehir'in tarihini, kültürünü, sanatını Türkiye'ye tanıtmak amacıyla bir çaba içinde olduklarını vurgulayan Kurt, 'Şimdi burada ciddi bir müze materyali oluştu. Eskişehirlilerin ve Türkiye halkının incelemesine, gezmesine sunuyoruz' dedi. Konağın yaklaşık altı aylık bir çalışma sonucu tamamlandığını belirten Kurt, 'Anadolu Üniversite'sinde çalışan öğretim görevlisi, bilim adamlarımızın hem tarihsel hem de teknik anlamda yaptıkları ciddi bir çalışmadır. İçerideki objelerin tamamı orijinaldir. Tamamı değişik biçimlerde bulunmuş ve müzemize nakledilmiştir. Şimdi artık Eskişehirlilerin ve Türk halkının izlemesine sunuyoruz' ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİRLİ HABERDAR OLSUN

Galerinin oluşturulmasında büyük katkısı bulunan Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut, konağın sahibi olan Sipahizade Halil İbrahim Efendi'yle ilgili 'Sipahizade Halil İbrahim Efendi Osmanlı'dan Cumhuriyete geçiş döneminde çok önemli figürlerden birisi. Siyasetçi tarafı var, tüccar yönü var. Özellikle de Milli Mücadele'ye yaptığı katkılar açısından da adının sürekli zikredilmesi gereken bir kişi' dedi. Konağın Kurtuluş Savaşı'na tanıklık ettiğini kaydeden Yakut, 'Bu konak Atatürk'ün kaldığı, batı cephesiyle ilgili bazı konuların görüşüldüğü, çözüme bağlandığı yerdir. Kültür Bakanlığı'nın müze şartnamesi çok farklı olduğu için belki müze olarak değerlendirilemez ama müze işlevinde olan bir yerdir. İçi gezildiği zaman şunları göreceğiz biz; özellikle Milli Mücadele'de Eskişehir'de çok ilginç sayılabilecek bazı konular öne çıkartıldı. Örneğin Odunpazarı Mitingi. İzmir'in işgali üzerine 1919'da yapılan çok görkemli bir mitingdir. Arzu ettik ki Eskişehir halkı bu mitingden haberdar olsun. Eskişehir'in Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişte geçirdiği dönüşümle ilgili bazı bilgiler de verildi. Müzenin konsepti aslında bir anlamda milli bilincin nasıl yükseltildiğine dair bazı bilgiler içeriyor' diye konuştu.

TARİHİNİ OKUYACAKLAR

'Yeşil Efendi Konağı geçmişten bize kalan bir iz, bir miras' ifadelerini kullanan Proje Koordinatörü Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Rıdvan Coşkun, 'Anlamlı bir günde açılışının yapılması bizi çok onure ediyor' dedi. Arttırılmış gerçeklik uygulamasıyla ilgili bilgi veren Coşkun, 'Bu müze çalışmasının içerisinde birçok yerden farklı kılabilecek bir çalışma yaptık. Yaklaşık yedi-sekiz aylık bir ARGE sürecinin sonucunda arttırılmış gerçeklik teknolojisi ile üç tane odada Atatürk'le ve Yeşil Efendi ile ilgili senaryolarımızı canlandırdık' ifadelerini kullandı. Bu teknolojiyi deneyimlemek için herkesi konağa davet eden Coşkun, 'Bu mekanın ışığına göre her şey tasarlandığı için, bu mekana özel olduğu için herkesi buraya gelmeye davet ediyoruz. Çünkü bu müzeden aplikasyon alıp evde indirmek değil, buradaki hikayeler, nesneler ve tarihe dokunmaya çağırıyoruz herkesi. Biz dijital platformla bunu canlandırırken aynı zamanda o tarihle eşzamanlı hale gelmelerini, müzeye geldiklerinde de içinde Eskişehir'in, Odunpazarı'nın tarihini okuyacaklar. Lüle taşıyla ilgili Eskişehir'de neler yapılmış, neler varmış hikayesini okuyacaklar. 1915'li yıllara ait nesneler var, onlara dokunmuş olacaklar' diye konuştu.
ÖNEMLİ OBJELER
Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Galerisi'nde Atatürk'ün konakladığı odanın yanı sıra Milli Mücadele döneminde kullanılan her biri orijinal olan objeler de yer alıyor. Galeride İsmet İnönü'nün kullandığı dürbün, savaş dönemi fotoğraflarının çekildiği körüklü fotoğraf makineleri, cephedeki askerlere örnek heykeller, lületaşı eserler, savaşta kullanılan silahlar ve dönem fotoğrafları gibi birçok değerli ürün sergileniyor. İki katlı galerinin üst katında ise üç oda yer alıyor. Birinci oda 'Atatürk'ün konakladığı oda', ikinci oda 'Atatürk ve Yeşil Efendi lületaşını incelerken', üçüncü oda da 'Atatürk ve Yeşil Efendi kütüphane önünde' şeklinde adlandırılıyor. Galeri, Augmented Reality denilen arttırılmış gerçeklik uygulamasının kullanıldığı ilk galeri olma özelliği taşıyor. Bunun için geliştirilen aplikasyonda bir kare kodu bulunuyor. Bu kod bir tablet aracılığıyla okutulduğunda ekranda üç boyutlu Atatürk figürü beliriyor ve mekana gelen ziyaretçiler Atatürk ile birlikte fotoğraf çekilme şansı yakalıyor. Üstelik bu fotoğraflar ziyaretçilerin mail adresine anında gönderilerek güzel bir anı oluyor. Atatürk ilk odada Sivas Kongresi'ni yazarken masasında, ikinci odada lületaşı üzerine Yeşil Efendi ile konuşurken, diğer oda da kütüphane önünde Yeşil Efendi'yle yine konuşurken canlandırılıyor. Böylelikle galeri ziyaretçilere teknoloji ve tarihi bir arada sunuyor.

SİPAHİZADE HALİL

İBRAHİM EFENDİ KİMDİR?
Kemal Yakut şöyle aktarıyor: Aslında bir lületaşı tüccarı. Fakat şehir açısından onu öne çıkaran temel unsur şudur; 1910 yılında belediye başkanlığı yapmıştır ve o dönemde ilk defa modern belediyecilik anlamında faaliyetleri vardır. Sivas Kongresi'ne Eskişehir adına katılan üç delegeden biridir. Sivas Kongresi'nin tutanaklarının basılmasına maddi açıdan katkıda bulunmuş, ülkenin kurtuluşu için çeşitli önerilerde bulunan bir delege.

Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Galerisi her gün 10.00 -18.00 saatleri arası ziyarete açık olacak.

Editör: TE Bilisim