Cumhuriyetimizin 96'ncı kuruluş yıl dönümü nedeniyle 'Atamızın izinde, cumhuriyetimiz için yürüyoruz' çağrısıyla yürüyüş düzenlendi. Atatürk Caddesi Adalar sonundan başlayan ve Vilayet Meydanında biten yürüyüşe Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar ve yediden yetmişe binlerce Eskişehirli katıldı. Ellerindeki Türk bayrakları ve Atatürk fotoğrafları ile yürüyen coşkulu kalabalık sık sık 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Atatürk Türkiyesiyiz', 'Türkiye laiktir laik kalacak' sloganları attı.
KUL YAPMAYAN REJİM
Vilayet Meydanındaki konuşmasına 'Cumhuriyet demek erdem demektir' diyerek başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Sizler benim sevdalı hemşerilerimsiniz. Size sevdalıyım, bu şehre sevdalıyım. Cumhuriyet işte bu. Cumhuriyet sizlersiniz. Ortadoğu dahil pek çok Arap ülkesi hepsi cumhuriyet adını taşıyor. Cumhuriyetle ilgileri yok. Onların hepsi tek adam cumhuriyeti. Onların hepsi gerçek anlamda cumhuriyetin ne anlama geldiğini anlamamış, diktatörlerin hakim olduğu ülkeler. Halbuki bizim cumhuriyetimiz Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu cumhuriyet bunun tam tersi. Cumhuriyet demek özgürlük demektir. Cumhuriyet demek kişilik demektir. Cumhuriyet demek fazilet demektir. Cumhuriyet demek erdem demektir. Cumhuriyet demek insanı insana kul yapmayan rejim demektir' diye konuştu.
MUSTAFA KEMAL MODELİ
Mustafa Kemal modeli cumhuriyet vurgusu yapan Büyükerşen, 'Ama üzülerek ifade edeyim ki artık Mustafa Kemal Atatürk'ün tarif ettiği gerçek demokrasi olan cumhuriyet yönetim tarzı, bugün farklılaşmış durumda. Bugün ki sistem tek adam sitemidir. Tek adam sistemlerinde ülkenin, insanların geleceği onun iki dudağı arasındadır. Bizim cumhuriyetimiz bu cumhuriyet değil. Bizim anladığımız cumhuriyet, insana insanca muamele eden, özgürlükte yana, kalkınmadan yana, insan sevgisinden yana, doğruluk, dürüstlük peşinde giden insanların, siyasetçilerin olduğu cumhuriyettir. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu cumhuriyeti hep birlikte alkışlayalım. Sizlerin yaşadığı bu şehri, Atatürk'ün sağ olsaydı örnek göstereceği şehir olarak anlatıyorum. Laik, hukuk devleti olan cumhuriyetimizi, Mustafa Kemal ve arkadaşlarına, onların kurduğu cumhuriyete borçluyuz. Borcumuzu ömrümüzün sonuna kadar çalışarak ödeyeceğiz. Daha nice Mustafa Kemal modeli cumhuriyet kutlamalarında bir arada olmak dileğiyle. Bayramımız kutlu olsun' ifadelerini kullandı.
TAM BAĞIMSIZLIK
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, cumhuriyetin sonsuza dek yaşayacağının altını çizerek, '96 yıl önce kurulan bu cumhuriyet sonsuza dek yaşayacaktır. Buna eminim. Buna inanıyorum. Hepimizin de inandığını görüyorum. Çünkü bu cumhuriyet tam bağımsızlıktır. Çünkü bu cumhuriyet laikliktir, bu cumhuriyet demokratlıktır, bu cumhuriyet sosyal hukuk devleti olmaktır. O zaman sonsuza kadar yaşamak bu cumhuriyetin en önemli erdemidir. Biz Eskişehirliler olarak cumhuriyetin temel değerlerine, Atatürk ilkelerine sonuna kadar bağlı insanlardık. Onun için çağdaş bir şehirde yaşıyoruz. Onun için çağdaş insanlarımız ile birlikte yürüyoruz. Ve onun için de Eskişehir'i Türkiye'ye örnek bir şehir yapıyoruz. Hepinizin eline, koluna sağlık. Hepinizin emeğine sağlık. Ve cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatmak üzere vereceğiniz mücadelede başarılar diliyorum. Bayramımız kutlu olsun' dedi.
SIMSIKI SARILMALIYIZ
Demokratik kitle örgütleri adına konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Azmi Kerman ise, '29 Ekim bir mucizenin, bir devrimin, bir yeniden doğuşun adıdır. Cumhuriyetimize ulus olarak sımsıkı sarılmanın zamanıdır. Tam bağımsız, laik, demokratik, cumhuriyetçi, uygar ve Atatürkçü bir Türkiye'de yaşamak hepimizin hedefi olmalıdır' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim