RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Ekibindeki meslektaşlarının farklı siyasi görüşe sahip olduğunu belirten Gücüyener, 'Hukukçuların siyasi parti üyesi olmalarına, siyasi teşkilatlarda yer almasına karşı değilim. Hukukçular siyaset içinde kazanımdır. Benim siyasi teşkilatta bulunmaktan bir farkım varsa bu farkı da meslektaşlarım için avantaja çevireceğim' dedi.

Ekim ayında gerçekleştirilecek olan Eskişehir Barosu Olağan Genel Kurulu'nda Başkan Adayı olduğunu duyuran Avukat Pınar Turhanoğlu Gücüyener ile ofisinde biraraya geldik ve seçim süreci hakkında sohbet ettik. Pınar Hanım, seçim sürecinin kendisi açısından keyifli geçtiğini hatta biraz daha uzasa asla şikayetçi olmayacağını söylüyor. Daha güler yüzlü ve ulaşılabilir bir baronun hayalini kurduğunu anlatan Gücüyener, başkan olduğu taktirde kadının temsiliyet yeteneğinin baroya yansıyacağını da sözlerine ekliyor.

Baro başkanlığına adaysınız. Aday olma gerekçeleriniz nelerdir?
Bu kararı ekip arkadaşlarımla birlikte uzun bir istişare sürecinden sonra aldık. Genç, çalışkan, istekli ve ulaşılabilir bir ekibiz. Yaşadığımız sorunlardan yola çıktık. Bu sorunların çözümü için irade ortaya koymaya karar verdik. Baro avukat içindir. Baronun önceliği avukatın mesleki sorunları olmalıdır.
Adalet mekanizmasının en önemli paydaşlarından birisi de avukatlardır. Avukatlık kamusal bir meslektir; milletin adalete olan güveninin sağlanması ve korunması için de avukatlık mesleğinin problemleri güncel olarak tespit edilmelidir. Meslek, şartlarının iyileştirilmesi, mesleğin itibarının korunması baroların en önemli önceliği olmalıdır. Baro yönetimi kamusal yararın sağlanmasına adanmış bir ekibin elinde öncelikli olarak mesleki problemlere odaklanılacak bir makamdır. Meslek alanını geliştirecek önlemler alacağız. Önceliğimiz mesleğin itibarı ve meslek sorunları. Haksız rekabetin takipçisi olacağım, mutlaka önleyeceğiz. Danışmanlık şirketi ve benzeri adlarla, münhasıran avukatlara tanınmış olan hakları kullanan danışmanlık yapan, rahatça reklam yapan hem avukatlara hem de kamuya zarar veren oluşumların önüne geçeceğiz. Bürokraside avukat haklarının takipçisi olacağım. Kanuni olarak avukat bulundurma zorunluluğu olan Anonim Şirket ve Kooperatiflerin avukat ile sözleşme yapıp yapmadıkları, ücretlerini ödeyip ödemediklerinin takipçisi olacağız. Yargı etiği, mesleki eğitim ve meslek içi eğitim yine önceliklerimiz arasında olacak.



Geçtiğimiz günlerde projelerinizi açıkladınız. Bu projeler nasıl meydana geldi?
Bunlara proje değil de beklentileri karşılamak da diyebiliriz. Beklentileri karşılayacak yetkinlikteyiz. Meslek sorunlarının bir kısmı kanuni düzenleme ile çözülebilecek sorunlar. Bu düzenlemelerin çıkması için takipçi olacağız. Bir kısım beklenti yerel işbirlikleri ile çözülecek. Gündelik hayatımızı kolaylaştıracak, mesleğimize yoğunlaşmamızı sağlayacak işbirlikleri yapacağız. Düzenli eğitimlerimiz olacak. Avukatın sorunları her yerde aynı, çözüm önerileri de ulaşılmaz değil. Önemli olan çözümü gerçekleştirecek ekipte yer alabilmek.

Yönetim kurulu üyelerinizi nasıl oluşturdunuz?
Beklentileri karşılayacak yetkinlikte, ulaşılabilir, çalışkan bir kadroyuz.

Listenizde kadın üye sayısı fazla. Hem kadın başkan adayı olarak da kadın hakları üzerine daha yoğunlaşacak mısınız? Bu durum yönetim anlayışını nasıl etkileyecek?
Kadınların uzlaşmaya daha açık olduğunu düşünüyorum. Bu yönetim anlayışını da etkiliyor. Daha ulaşılabilir, uzlaşmacı, egosuz ve bütünleyici bir yönetim anlayışı oluşturacağız. Kadın hakları üzerinde yoğunlaşacağız ve komisyonlarımızı da canlandıracağız.

Peki başkan olduğunuz takdirde nasıl bir baro başkanı göreceğiz karşımızda?
Baro başkanı varken bir avukat herhangi bir sıkıntısı olduğunda kimi arayacağım diye düşünmemelidir. İlk aradığı kişi baro başkanı olmalıdır. Ben iki yılımı meslektaşlarıma ayırmaya hazırım. Başkanlığa dair verebileceğim ilk sözüm ulaşılabilir bir baro başkanı olacağımdır. Görev aldığımızda Eskişehir Barosu mensubu olmak ayrıcalık olacak.

Özgür Bey ve Mustafa Bey'in aynı politik kesime hitap ettiği bundan sizin kazançlı çıkacağınız söyleniyor. Diğer bir söylenti ise sizin ve Mustafa Bey'in sağ kökenli olduğunuz, bunun da oyları böleceği yorumu var. Her iki görüşle ilgili ne düşünüyorsunuz?
Baro başkanlığı için mevcutta üç aday var. Oylar bu adaylar arasında bölünecek. Fakat meslektaşlarımızın kararlarını adayların siyasi görüşüne göre alacağını düşünmüyorum. Kişinin karakteri, yetkinliği, duruşu, çalışma azmi kararlarda çok daha etkin olacaktır. Baro başkanlığı seçimi farklı öncelikleri olan bir seçim. Ben meslek sorunları konusunda hangi ekip daha etkin olur çerçevesinden bakıyorum. Meslektaşlarımın da bu çerçeveden bakacağını düşünüyorum.



GÜLER YÜZLÜ TEMSİLİYET
Barodan beklentim meslek sorunlarının öncelenmesi oldu. Meslektaşlarım görev tevdii ederse bu öncelik ile çalışacağım. Gelişimden, değişimden, mesleki anlamda kazanımdan yanayız. Mesleğimizi ve Baroyu güler yüzle temsil edeceğiz. Ulaşılabilir olacağız. Meslek alanını geliştirecek önlemler alacağız. Şehrimizde meslek mensuplarımıza karşı yapılan haksız rekabeti mutlaka önleyeceğiz. Biz mesleki dayanışma içinde adaletin sağlanmasında en önemli görevlerden birisini yüklenmiş bir camiayız. Kararlarımızı da bu bilinçle alıyoruz.

Siyasi geçmişi olan bir kişinin baro başkanlığına aday olmasına nasıl bakıyorsunuz? Çevrenizde bununla ilgili yorumlar nasıl?
Bununla ilgili olumsuz bir yorum almadım. Farklı siyasi görüşleri olan bir ekibiz. Hukukçuların siyasi parti üyesi olmalarına, siyasi teşkilatlarda yer almasına karşı değilim. Hukukçular siyaset içinde kazanımdır. Baro meslek örgütü içerisinde, meslektaşlarımızı siyasi görüşlerine göre ayırmadığımız gibi, siyasete katılım gösterip göstermemesine göre de ayıramayız. Her meslektaşımıza eşit mesafede durabilmek, egosuz yaklaşabilmek siyasi görüş ile değil karakter ile ilgilidir. Siyasi teşkilatta bulunmaktan, meclis üyeliğinden gelen bir farkım varsa bu farkı da meslektaşlarım için avantaja çevireceğim.
Editör: TE Bilisim