Avrupa kenti, bozkırın parlayan yıldızı Eskişehir ülkemizin gelişmiş ve modern kentleri arasında yer alıyor. Şehrimiz tarihi yapıları, genç nüfusu ve hareketli sosyal hayatı ile herkesin gezip görmek istediği kentlerden bir tanesi. Keza Eskişehir'in ilçeleri de görülmeye değer. Öyle ki küçük fakat şirin bir yer olan Han ilçesi bunu kanıtlıyor. Yaklaşık 2 bin civarında nüfusu bulunan ilçe buram buram tarih kokuyor. Han'ın CHP'li Belediye Başkanı Erdal Şanlı ile ilçede yapılan çalışmalarla ilgili söyleşi yaptık.

-Han'daki yeraltı şehri ile ilgili bilgi verir misiniz?

Bölgede geçmiş yıllarda kazı çalışması yapılmış ve bölgenin Roma Dönemine ait yer altı şehri olduğu belirlenmiş. Eskişehir'in 104 kilometre güney doğusunda yer alan bölgede mekanları birbirine bağlayan galerilerden oluşan yeraltı şehrinde, yoğun olarak adak çukurları, depolar, kaya mezarlar bulunuyor. Uzun bir koridoru bulunan yeraltı şehrinin tam olarak nereye kadar uzandığı bilinmiyor. Kaya mezarın girişindeki odanın çeşitli yerlerinde bazı motifler yer alıyor. Aynı zamanda ilçede yine adak heykelcikleri bulunuyor. Mermerden yapılmış adak heykelciklerinin Zeus, Kybele, Attis, Apollon, Afrodit ve Üçlü Hekate ait olduğu tahmin ediliyor. Yeraltı şehrinin 15 metre batısında ise ana kayaya oyularak yapılmış olan kaya mezarda sandukalar şeklinde oyularak yapılmış mezar yerleri de bulunuyor.Hititlerden başlayıp Bizans dönemine uzanan bu önemli ilçede binlerce antik kalıntı eser bulunuyor. Son derece tarihi zenginliği olan Han ilçesinde bu eserleri korumak için mutlaka açık hava tarih müzesinin kurulması gerekiyor.

-İlçe'nin tarihi güzelliklerinin tanıtımı konusunda neler yapılmalı?

İlçemiz tam bir açık hava müzesi olduğunu halde ne yazık ki hiçbir şekilde tanıtılmadı. Böyle bir yer eğer Avrupa ülkelerinde olmuş olsaydıKültür ve Turizm Bakanlığını buraya koyarlardı diye düşünüyorum. Çünkü Han yer altı şehri, Akhisar kalesi, Roma'dan kalma kiliseler, Bizans mezarları, Yazılıkaya (Midas) şehri gibi zengin bir tarihe sahip. Buraya sahip çıkılması ve böyle bir yerin mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor.

-Bölgedeki kazı çalışmaları nasıl gidiyor?

Bölgede kazı çalışmaların devam etmesi için Eskişehir Valiliği'nden söz aldım. Buranın daha çok kazı yapılması için çalışma başlatıldı. Anadolu Üniversitesi'nden Ahmet Oğuzalp tarafından da bu iş takip ediliyor. Önümüzdeki süreçte burada yeni bir kazı çalışması daha yapılacak. Tabi bunun Valilik ile Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından yapılması gerekiyor. Çünkü bizim belediye olarak ne bütçemiz ne de yetkimiz var. Şu anda bile değişik ülkelerden ziyaretçiler geliyor. Ancak biraz daha bu işlere meyil verirsek daha bir cazibe merkezi olacak ifadelerini kullandı.

-Selçuklu dönemine ait Hüsrev Paşa Hamamı ile ilgili çalışmalarınızı anlatır mısınız?

Hüsrev Paşa Hamamı ilçemizin önemli tarihi değeridir. Burası kullanılamaz hale gelmişti. Bundan yaklaşık 5-6 yıl öncesi de Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmiş. Ancak burası hamam olarak çalışmıyordu.İstanbul'da bir rekreasyon derneği ile görüşerek, burasını galeriye dönüştürme kararı aldık. Ve burasını galeri yaptı. Hamam şimdilerde Türkiye'nin farklı yerlerinden sanatçılarını ağırlıyor. Sanatçılar burada resimlerini sergiliyor. Aynı zaman da hamamın içerisinde Han ilçesinin tarihine, geleneklerine anımsatan eşyalarda yer alıyor. Selçuklular dönemine ait olan Hüsrev Paşa Hamamı İlçeyi görmeye gelenlerin uğrak adreslerinden birisi. Turizme yönelik etkinlikler yapılarak, ilçeye katkı sağlıyor.

-Han'da yeni dönemde yapmayı düşündüğünüz çalışmalar ve projeler neler?

Bir adet çok amaçlı salon, düğün salonu ve Eğitim Kültür Merkezi inşaatına başlayacağız. Yine yeni belediye hizmet binası inşaatı için projemiz hazır ihaleye çıkacağız Han Bahar Çiçekleri Kültür ve Sanat Festivali'nin ikincisini Mayıs ayında düzenleyeceğiz. Han Uluslararası Dostluk Çalıştayının ikincisini de Ekim ayında yapacağız.

-Babanız İsmet Şanlı iki dönem Han Belediye Başkanlığı yaptın. Ondan belediyecilik konusunda neler öğrendiniz?

Belediyecilik konusunda, babamdan dürüstlüğü, kamu malını, israf etmemeyi, belediye malını, çalmamayı, çaldırmamayı öğrendim.

ERDAL ŞANLI KİMDİR?

Erdal Şanlı,1962 yılında Han ilçesinde doğdu. ilkokulu, Han ilçesine bağlı, Gökçekuyu köyü, Ortaokulu, Çiftelerde, lise öğrenimini, Eskişehir Atatürk Endüstri Meslek ve Teknik Lisesinde, üniversite eğitimini, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Eğitim Fakültesinde tamamladı. İş yaşamına İstanbul, Kartal'da bulunan Sıemens Fabrikası'nda başladı. Askerlik hizmetinden sonra, Eskişehir'e dönerek, O zamanki adı, TCDD/ELMS, olan,(TÜLOMSAŞ)da iş yaşamına devam etti. Siyasi yaşamına, SODEP/SHP/CHP/DSP'de Yönetici, İl Genel Meclis üyesi, 1995 milletvekili seçimlerinde 20.Dönem Milletvekili adayı oldub (CHP) Demiryol - İş Sendikası'nda, sendikal mücadeleye devam etti. TÜMRAYDER'in Kurucu Başkanlığını yaptı. Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik okulu, Yerel Yönetimler Okulu, Kriz Yönetimi ve Psikopolitik, Terör Okulu, Amerikan Araştırmaları, Ankara Üniversitesi, Politik Psikoloji, sertifika Programlarına katıldı. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde, Han Belediye Başkanı seçildi. Şanlı, evli ve bir erkek çocuk babasıdır.

Editör: TE Bilisim