Tepebaşı Belediyesi'nin katkıları ile düzenlenen 'Aramızdan Ayrılışının 59. Yıl Dönümünde Hasan - Âli Yücel ve TBMM Süreci' isimli panel yoğun katılım ile gerçekleştirildi.
YOĞUN KATILIM
Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi'nde 'Aydınlanma Işığı Sönmeyecek' sloganı ile düzenlenen panele CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Azmi Kerman, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şube Başkanı Sevgi Akmen, Köy Enstitülüler ve çok sayıda eğitimci katıldı. Moderatörlüğünü Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Şube Başkanı Ayhan Türkseven'in yaptığı panelin konuşmacıları Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Mustafa Gazalcı ve İlyas Küçükcan oldu. Konuşmacılar, Türkiye'nin eğitim devrimi olarak nitelendirilen Köy Enstitüleri'nin kurucusu Hasan Âli Yücel'in yaşamına dair paylaşımlarda bulundu.
İLGİSİ BÜYÜKTÜ
YKKED Onursal Şube Başkanı İlyas Küçükcan, Hasan Âli Yücel'in yaşamında, Köy Enstitüleri'nin büyük bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, 'Kendisinin Köy Enstitüleri'ne çok fazla ilgisi vardı, hep ziyaret ederdi. Programlı gezilerinin yanı sıra bir de habersiz gezileri vardı. Ankara'nın politik ortamından sıkıldığında, huzur aradığı zamanlarda enstitüleri ziyaret ederek köy çocukları ile bir araya gelirdi. Çifteler Köy Enstitüsü'nü ziyaretinin ardından da çok memnun olarak buradan ayrılmıştır' ifadelerini kullandı.
HÜMANİST EĞİTİMCİ
YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş ise konuşmasında, Hasan Âli Yücel'in hayatını eğitime adadığına vurgu yaptı. Kocabaş, 'Hasan Âli Yücel'in büyük bir emek ve liyakat ile geldiği bir bakanlık makamı var. Aynı zamanda şık ve zarif bir aydındı. Kendisinin İsmail Hakkı Tonguç ile birlikte yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya çıkan Köy Enstitüleri, binlerce köy çocuğunun hayatını değiştirmiştir. Bir tarafı da çok iyi bir şairdi. Yücel ve Tonguç muhtemelen 1926 yıllarında ilk kez yan yana geliyor. Mustafa Kemal Atatürk ile bir araya geldiği ilk toplantıda ise medreselerin ne zaman kapatılacağını sormuştur. Kitaplar yazan bir bakan, hümanist bir eğitimciydi' şeklinde konuştu.
REKORLARI KIRILAMADI
Panel konuşmacılarından geçmiş dönem milletvekillerinden Mustafa Gazalcı ise Köy Enstitüleri'nin kuruluş süreci hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Gazalcı, 'Hasan Âli Yücel'in bakanlık yaptığı sürede gerçekleştirdiği hizmetlerinin rekoru henüz kırılmadı. 50'nin üzerinde kitabı var. UNESCO, doğumunun 100'üncü yılını, tüm dünyada Hasan Âli Yücel yılı olarak duyurdu. Biz kendisine yetişemedik ama kendisini çok sevdik. 8 yıla yakın bir bakanlık dönemi oldu' diye konuştu.
CEHALET GALİP GELDİ
Panelin ardından Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise şunları söyledi: 'Köy Enstitüleri bir yaşam biçimidir. Demokrasi ve eğitimi, insan yaşamının ortasına koyan bir oluşumdu. Ancak cehaletin galip gelmesi sonucu ortadan kaldırıldı. Yeni dönemde laik, demokratik eğitim ortamını sağlamayı başarırsak, tarihe olan borcumuzu da ödemiş sayılacağız.' HM
Editör: TE Bilisim