Odunpazarı Belediyesi 2016 yılında Türkmentokat mevkiinde bir alanı belediye ihtiyacının karşılanması üzerine güneş enerjisi santrali kurmak için çalışmalara başlamıştı. Güneş enerjisi santrali projesi tüm kurumlardan gerekli izinlerin alınmasına rağmen Adalet ve Kalkınma Partili Büyükşehir Belediye Meclisi çoğunluğu tarafından reddedilmişti. Bunun üzerine yargıya taşınan dava sonuçlandı. Konuyla ilgili Odunpazarı Meclis Salonu'nda açıklama yapan Başkan Kazım Kurt, davayı kazandıklarını duyurdu. Kurt, 'Davaya göre Adalet ve Kalkınma Partili meclis üyelerinin yaptığı işlemin hukuka aykırı olduğu kararlaştırıldı. Böylelikle bizim güneş enerjisi santraliyle ilgili talebimizin önümüzdeki Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında gündeme alınması gerekiyor. 30 gün içinde idare mahkemesi kararları uygulanmak zorunda' diye konuştu.

DOĞRU İŞTİ
Projenin ilk gündeme geldiği dönemdeki meclis konuşmalarını aktaran Kurt, 'O günkü meclis toplantısındaki bazı konuşmalardan alıntılar yapacağım. Bunu gözler önüne sereceğim ve Eskişehirlilerin hizmetlerimizi engelleyen meclis üyeleriyle ilgili de tavır geliştirmesini dileyeceğim. Bize şunu diyor Adalet ve Kalkınma Partili meclis üyelerimiz; 'Deliklitaş'taki imam hatip okulunun plan değişikliğini yapmadınız. O nedenle biz bu güneş enerjisi santraline izin vermiyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın huzur evine yapılacak olan inşaatı için 78 metrekare Odunpazarı Belediyesi'ne at hissesini zor bağışladınız.' Enerjiyle ilgili yaptığımız işlemle ilgili herhangi bir olumsuz itiraz yok. Çünkü bu iş doğru bir işti. Yaptıkları şantajla bu işi geçirmeye çalışıyorlar. Biz de bu gündemin diğer gündemlerle karıştırılmaması gerektiğini söyledik. En sonunda da şöyle bir cümle sarf etmişim; 'Biz dava açarız, bir an önce meclis karar versin. Mahkeme bizi haklı bulacaktır. Biz bu davayı kazanırız' demişim. Sayın AKP Grup Başkan Vekili 'Biraz zor kazanırsınız' demiş. Ben de 'Görürüz' demişim. Bugün o kararı gösteriyorum' ifadelerini kullandı.

FARK GÖRÜLMELİ
Bu kararla Odunpazarı Belediyesi'nin güneş enerjisi santrali kurma yolunda ciddi adımlar attığını gösterdiklerini söyleyen Kurt, '2016 yılında biz bu işi yapıp bitirseydik inşaat maliyetleri açısından ve elde edilecek fayda açısından milyonlarca lira kar edecektik. Bu da Eskişehirlilerin, Odunpazarı Belediyesi'nin bütçesinde kalacaktı. Bu keyfi davranışla mahkeme kararıyla 2016'dan sonra 3 yıla yakın bir süre geçtikten sonra işi düzene sokma gayretimiz bize çok pahalıya mal olmuştur. Şimdi sormak istiyorum; bizim güneş enerjisi santrali kurmamızı iki yıl uzatmakla Adalet ve Kalkınma Partili meclis üyelerinin eline ne geçti? Odunpazarı Belediyesi bu işten ne kadar zarar etti? Bu zararın sorumlusu kim? Eskişehirliler bunu düşünmeli, değerlendirmeli ve AK Partili belediyecilik anlayışıyla Cumhuriyet Halk Partili belediyecilik anlayışı arasındaki farkı görmeli' diye konuştu.
Editör: TE Bilisim