Eskişehir'deki öğretmen norm kadro durumunu araştırdım. Kentimizdeki tüm ilk ve orta dereceli devlet okullarında toplam 130 bin 836 ders işleniyor. Bu derslerin işlenebilmesi için 8 bin 840 öğretmene ihtiyaç var. Eskişehir'de ise biri sözleşmeli 9 bin 176 öğretmen görev yapıyor. Çeşitli branşlarda 671 öğretmen fazlası var. Ancak bazı branşlarda ise 335 öğretmene de ihtiyaç var.

ALTIN ÇAĞLARINI YAŞIYORLAR
En çok öğretmen ihtiyacı olan branş '139' ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği oldu. 7 İmam-Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmeni ile 17 Arapça öğretmen ihtiyacını da buna eklersek bu rakam 163'e çıkıyor. 'Dindar nesil yeştirmek' adına ilimizdeki okullarda işlenilecek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İmam Hatip Lisesi meslek derslerinin toplam sayısı 9 bin 163'e ulaştı. Bu sayıya 596 ders ile Arapça branşı eklendiğinde bu rakam 9 bin 759'a çıkıyor. Din ağırlıklı ders sayının her geçen yıl arttırılması ve bilim derslerinin azaltılması nedeniyle tüm Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri altın çağlarını yaşıyor.

SEÇMELİ BASKISI
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu ortaöğretim kurumlarında yani liselerde 2017- 2018 öğretim yılından itibaren haftalık ders saatleri çizelgesinde değişiklik yaptı. Bu değişiklikle birlikte 1 saat olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi haftada 2 saate çıkarıldı. Biyoloji dersi ise 3 saatten 2 saate indirilerek, Fizik ve Kimya ile aynı ders saatine getirildi. Ayrıca okul yöneticilerinin velileri seçmeli derslerde Müzik ve Görsel Sanatlar'ın yerine Din ağırlıklı derslerin seçmeleri konusunda yaptıkları yönlendirmelerde bu sayıyı arttırdı. Hatta seçmeli dersler konusunda velilere baskı yapıldığı da iddia ediliyor. Son yıllarda okul yöneticiliğinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin gözde olması da dikkat çekiyor. İl Öğretmen Norm Kadro Durumu üzerinde yaptığım araştırmada ülkemizin çağdaş bilimden yavaş yavaş uzaklaşarak, dinsel bir eğitime yön çevirdiğini tespit ettim.

EN ÇOK DERS İNGİLİZCE
İlimizdeki okullarda en çok işlenen branş dersi '16 bin 148' ile İngilizce olurken, onu 9 bin 465 ile Türkçe izledi. İlköğretim Matematik 9 bin 450 ile 3'üncü sırada yer aldı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İmam Hatip Lisesi meslek dersleri toplam 9 bin 163 ile 4'üncü, Türk Dili Edebiyatı 8 bin 390 ile 5'inci sırada yer aldılar. Beden Eğitimi 7 bin 519 ile 6'ncı, Matematik 7 bin 223 ile 7'nci, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji 7 bin 169 ile 8'inci sırada yer aldı. 4 bin 806 ile Sosyal Bilgiler 9'ncu, Bilişim Teknolojileri 4 bin 304 ile 10'ncu, Görsel Sanatlar 3 bin 85 11'nci, Biyoloji 3 bin 40 ile 12'nci, Tarih 2 bin 990 ile 13'ncü, Müzik 2 bin 816 ile 14'ncü, Kimya /Kimya Teknolojisi 2 bin 742 ile 15'nci, Fizik 2 bin 687 ile 16'ncı, Teknoloji Tasarım 2 bin 412 ile 17'nci, Coğrafya 2 bin 363 ile 18'ni sırada yer aldılar.

EĞİTİMCİLER TEPKİLİ
Eskişehir'de 139 ile en çok Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenine ihtiyaç var. Onu 35 ile Türkçe öğretmeni takip ediyor. 21 Almanca, 17 Arapça, 10 Beden Eğitimi, 7 İmam Hatip Lisesi meslek dersi öğretmenine ihtiyaç var. İlimizde 158 Sınıf Öğretmeni fazlası var. 62 ingilizce, 52 Teknoloji Tasarımı, 47 Görsel Sanatlar, 32 Matematik, 21 Tarih, 18 Biyoloji, 17 Felsefe, 17 Bilişim Teknolojileri, 13 Sosyal Bilgiler, 8 Okul Öncesi, 3 Coğrafya, 1 Kimya Öğretmeni fazlası var. Bilimsel derslerin sayılarının düşürülmesine ve bu branşlarda öğretmen fazlası olmasına eğitimciler ve veliler isyan ediyor. Veli ve eğitimciler yaşanan bu duruma; 'Türkiye'de bilimsel eğitimin yerini dinsel eğitim alıyor' diye tepki gösterdi. Bu tepkilerinde de haksız değiller....

******

BAZEN BİR HAKARET EN BÜYÜK İLTİFAT OLABİLİR...

Yıl, 1879... Gazetecinin biri, Victor Hugo'ya soruyor: 'Eserleriniz ve siz bugüne dek çok olumlu eleştiriler aldınız, çok övüldünüz. Bunlar arasında sizi en çok hangisi hoşnut etti?' Hugo başlıyor anlatmaya: 'Karlı bir kış gecesiydi. Eş dostla yiyip içmiştik. Mesafe kısa diye, evime yaya olarak dönüyordum. Fena halde sıkışmıştım. Hızlı adımlarla, malikanemin bahçe kapısına vardım. Kapı kilitliydi. Var gücümle uşağıma seslendim: 'İgooooooor!' Defalarca haykırmama karşın İgor'un beni duyduğu yoktu. Sidik torbam Atlas Okyanusu büyüklüğüne ulaşmıştı. Altıma kaçırmak üzereydim. Yaşlılık işte. Çaresiz, bahçe duvarına yanaştım, etrafa bakındım, görünürde kimse yoktu, fermuarımı indirdim ve su dökmeye başladım. Tam o sırada arkamda bir at arabası durdu. Hiç kıpırdamadan, sessizce işiyordum. Arabacı nefret dolu bir sesle 'Seni haddini bilmez, buruşuk o... çocuğu! O işediğin, Sefiller'in yazarı Victor Hugo'nun duvarıdır!' dedi.
'İşte, hayatımda duyduğum en iltifat dolu söz buydu.'

******

NOSTALJİ
BABA'YA LÜLETAŞINDAN PİPO

Yıl 1990. 27 yıl önce muhalefette bulunan DYP'nin Genel Başkanı merhum Süleyman Demirel bir dizi siyasi çalışmalar için geldiği Eskişehir'de Ziraat Odası'nı ziyaret ediyor. Tarihi fotoğrafta; Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Behçet Aktaş, Türk siyaset tarihinde 'Baba' olarak adlandırılan Demirel'e lületaşından yapılmış bir pipoyu hediye ediyor. Dönemin DYP İl Başkanı Fevzi Toprak, Demirel'in kurmayları olan Mehmet Dülger ve merhum Mehmet Gölhan'da ziyarette hazır bulunmuşlar. 1991 yılının Nisan ayında vefat eden Behçet Aktaş 17 yıl aralıksız Eskişehir Ziraat Odası Başkanlığı yaptı. İyi bir DYP'liydi. Dürüstlüğü ve babacan kişiliğiyle Ziraat Odası camiasında sevilen bir isimdi. Yaptığı hizmetlerle Oda'ya önemli izler bıraktı. Aktaş'ın ölümünden altı ay sonra 20 Ekim 1991 seçimlerinde DYP-SHP Koalisyonu iktidara geldi. Demirel Başbakan oldu.

******

FOTO ŞAKA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek:
Sayın Cumhurbaşkanım, 15 Temmuz Müzesini tamamlayana dek görevde kalayım. Bu son eserimle size veda edeyim.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Melih ne vedasi ne müzesi ya! Ben zaten müzelik yaparak, seni Ankara'ya veda ettireceğim!..

******

FIKRA
TIP TARİHİ


M. Ö. 2000…… Al bu otu ye.
M. S. 1000…… O ot kötü, gel bu duayı oku.
M. S. 1250…… O dua batıl inanç, al bu iksiri iç.
M. S. 1500…… O iksirin ne faydası var, al bu hapı yut.
M. S. 1750…… O hap etkisiz, al bu antibiyotiği iç.
M. S. 2000…… O antibiyotik kimyasal, al bu otu ye!