7 Haziran günü gerçekleşen genel seçimler hem Türkiye'de hem Eskişehir'de farklı gelişmelere neden oldu. Uzun yıllardır Eskişehir'de birinci parti olamayan CHP, 2015 genel seçimlerinde birinciliği yakaladı. Seçimler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Türkiye genelinde CHP'nin oy oranının yüzde 1'lik düşüşünün başarısızlık olarak değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Ataç, 'Bu yüzde 1'lik belki CHP'ye 3 milletvekili kaybettirdi. Ama AKP'nin kaybettiği 80 milletvekili var. Yani CHP'nin 3 milletvekili kaybı mı önemli, AKP'nin 80 milletvekili kaybı mı önemli? Bunu bu şekilde değerlendirmek lazım. Bu HDP'nin 80 milletvekili çıkarması bir demokrasi örneğidir. CHP'den giden oylar HDP'nin barajı geçmesi için desteklenen oylardır. Bu bir demokrasi savaşıdır. Bunun için CHP bunu vermiştir. Eğer bu şekilde bir davranış olmasaydı, biz bugün bunları konuşamayacaktık' dedi.

ESKİŞEHİR'DE ORTAK ÇALIŞMA OLDU

Eskişehir'de ortak bir çalışma olduğunu belirten Ataç, 'Belediyelerle, partililerle, milletvekilleriyle ortak bir çalışma oldu. Tabi Eskişehir'de artık Tepebaşı'nın oyları çok önemli bir noktaya geldi. Önceden yüzde 65 sağ seçmenin yaşadığı bir bölge denirken oyları artık 90 bine ulaşmış bir seçmen var. Bu da tabi ki seçmenin belediye ile olan diyaloglarının iyi olması ve iyi hizmet almalarından kaynaklanan bir sonuç. Belediye sosyal demokrasi adına güzel projeler yapıyor. Neticede de bugün baktığınızda sol oylar artıyor. Bu belediye vatandaş diyaloğunun ne kadar doğru olduğunu gösteren bir artıştır. Bu hem beni hem partimi hem de vatandaşı memnun ediyor. CHP'nin Eskişehir'de 3 milletvekili çıkarmasında Tepebaşı bölgesinde sol oyların artışının da etkisi olmuştur mutlaka. Bu hepimizin başarısıdır' ifadelerini kullandı.

CİDDİ BİR FARKLA BİRİNCİ OLDUK

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 7 Haziran'ın Türkiye'deki değişimin başlangıcı olduğunu vurguladı. CHP için farklı bir süreç beklediklerini ifade eden Kurt, 'Ama Eskişehir'de biz 1946'dan bu yana ilk defa bir genel seçimde birinci parti olduk, hem de ciddi bir farkla olduk. Bu Eskişehir halkının sosyal demokrasiye ve çağdaşlığa olan ilgisini gösterir. Biz de çok çalıştık, örgütümüz, belediyelerimiz ve partililerimiz fedakarca gayret ettiler. Beklediğimiz sonucu aldık Eskişehir için. Zaten seçim çalışmalarına başlarken bir hedef koymuştuk' diye konuştu.

'FARKLI DÜŞLÜNÜYORSA İSTİFA EDECEK'

Türkiye ile ilgili bu andan itibaren çok farklı gelişmeler olacağını tahmin ettiğini kaydeden Kurt, şöyle konuştu: 'Türkiye'de artık parlamenter demokratik sistemi değişmeye kimse cesaret edemeyecek. Cumhurbaşkanı, görevini Anayasa'da tarif edildiği şekilde yapmalıdır. Bundan sonra artık Türk halkı farklı bir cumhurbaşkanı istemediğini ortaya koymuştur. Anayasada tanımlanan cumhurbaşkanlığı neyse sayın cumhurbaşkanı öyle olmalıdır. Bizim de cumhurbaşkanımız olmalıdır. O her ne kadar bizim cumhurbaşkanımız olmak istemese de sonuçta Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı olarak görevini yapmak zorundadır. Ben öyle yapmayacağım diyorsa ve hala farklı düşünüyorsa o zaman istifa edecek, siyasi partisini kuracak, parlamenter demokratik sistem içerisinde yarışa devam etmelidir.'

HÜKÜMETİ KURACAK BİR PARTİ CHP'DİR

CHP'nin durumunu da değerlendiren Kurt, 'Her ne kadar oy kaybı görülmüyor ise de ülke genelinde beklediğimizin ve hedefimizin altında bir oy aldığımız için üzgünüz. Bu doğru bir sonuç olmamıştır parti açısından. Ama şartlar öyle bir değişmiştir ki CHP hükümeti kuracak bir parti duruyor. Bu da demokrasinin bir şansıdır. Kemal Kılıçdaroğlu başbakan olur ve diğer partileri ikna etme konusunda iyi adım atarsa sonuç olumlu olur Türkiye açısından' ifadelerini kullandı. (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim