Enstitünün Bioteknoloji Bölüm Başkanı Özcan Yorgancılar, çeşitlerin ıslahını gerçekleştirip en iyi, saf ve temiz ürünler elde ettiklerini söyledi.

Çeşitlerin saf olması için ürünlerden DNA örnekleri alındığını anlatan Yorgancılar, bitkilerde genetik çalışmalar yaptıklarını ve dayanıklılık, hastalık gibi etkenler konusunda çözüm ürettiklerini vurguladı.

Yorgancılar, sayısı 450'yi bulan tohum çeşitlerinin birbirine çok benzediğini anlatarak, şöyle konuştu: 'Bunları kolay kolay ayırt edemiyorsunuz. İnsanların nasıl parmak izi varsa bitkilerin de 'parmak izi' var. Tek başaktan bunların proteinlerini izole ederek 'parmak izleri'ni rahatlıkla çıkarabiliyoruz. Bitkilerin 'parmak izi'ni çıkarmamızdaki amaç; çeşitler, hatlar ya da aday olacaklar, hepsi birbirine çok benzemekte. Dış görünüşleri birbirine benziyor fakat genetik olarak farklılığı anlamak güç. Bunlara DNA ve protein bazında baktığınızda kesinlikle ayırt edebiliyorsunuz. Özel laboratuvarlarda titiz çalışma sonucu bunu yapıyoruz. Çok yararlı olan bu sistemle saf bir tohum elde ediyorsunuz. Ürettiğiniz bir çeşidi başkaları sahiplenebilir fakat bunun 'parmak izi'ni çıkardığınız zaman çeşidin size ait olduğu kanıtlanır. Kimse sizin ürününüzü sahiplenemez. Karışık tohum sorunlarına 'parmak izi' sistemiyle çözüm bulunuyor.'(AA)

Editör: TE Bilisim