CHP İl Örgütü vekillerin ve belediye başkanlarının katılımıyla geçen gün Alpu ovasına kurulması planlanan ve 7'nci kez ihaleye çıkılan termik santral süreciyle ilgili basın toplantısı düzenledi.
PROJE İPTAL EDİLSİN
Geçen gün çıkılan ihaleye değinen İl Başkanı Abdülkadir Adar, 'Dün yapılan ihale yeterli talep olmadığı için iptal edildi. Biz CHP ve Eskişehirliler olarak ihalenin değil, projenin iptalini istiyoruz. Biz bu konuda son derece hassasız. Sadece ihalenin değil projenin iptali konusunda kararlıyız ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Belediyelerimizin ve çevre derneğimizin açtığı davalardaki sonuçlara üzülerek ifade ediyorum ki hükümet uymuyor. Burada yapılan tesis şehir hastanesinde olduğu gibi bir projedir ve bu proje özel sektöre yöneliktir. Bütün ülkelerde Çin dahil termik santralden vazgeçilirken Eskişehir'de allayıp pullayıp sunulmaktadır' diye konuştu.
HÜKÜMETE TEKLİF
Daha sonra Türkiye'de ÇED raporu veren milli bir kuruluş olmadığına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Bütün Türkiye'nin madenleri, varlıkları hep yabancılar tarafından işletilerek yap işlet modeliyle çıkarılması için gerekli yatırımların yapılmasına yönelik çalışma var. Düzenler buna göre kurulmuş Türkiye'de. Fizibilite yaptırıyor şirketler. Bugün Alpu ovasında 100'e yakın sondaj yapılıyor. Sorduğunuzda fizibilite yaptıklarını söylüyorlar. Yer altındaki kömürü ölçüp karlı yatırım mıdır değil midir? Sözüm ona yatırım yapacak yatırımcılar. ÇED raporlarının bilimsel kaynaklı olması gerekiyor. Jeoloji mühendisleri, maden mühendisleri, doğa ile ilgili bilim dallarından kurulu üniversitelerimizdeki bilim adamlarının ve bununla beraber meslek kuruluşlarının oluşturduğu ulusal bir ÇED raporu hazırlayan bir kurumumuz olması lazım. ÇED raporu verecek kuruluşların bugüne kadar alınan bütün raporlar özel sektöre verilmekte, para ödenmekte ve ÇED raporunu özel sektör düzenlemektedir. Bu düzen Türkiye'nin yer altı zenginliklerinde iştahını kabartan kuruluşların rahatça ÇED raporu alabilecekleri bir düzendir. Onun için ben TÜBİTAK gibi kurumun bulunduğu üniversitedeki temsilcilerin oluşturduğu milli kuruluşa ihtiyaç var. Hükümetin bilimsel ağırlığı olan bir milli kuruluş oluşturmasını teklif ediyorum' ifadelerini kullandı.
HALKIN BAŞARISI
Termik santralin kurulmaması için mücadele edenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, 'Bence 7 kez açılan ihalede bugüne kadar sonuç alınamaması ve dosyanın kapanmış olması ihalenin iptal edilmiş olması Eskişehir halkının başarısıdır, kararlılığın bir sonucudur. Eskişehir'in kararlılığı da hükümeti etkiledi. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eskişehir'de yaptığı ziyarette bu alanın bereketliliğinin korunması gerektiğini vurguladı. Ama en net duruşu CHP'liler sergiledi. Böyle bir halkın mücadelesi olmasaydı kazanmak mümkün olmazdı. Dosya bir şekilde kapandı gözüküyor. Bu da birkaç sene nefes alabiliriz demek. Ama bu yetmez. Hala köstebek yuvası gibi Alpu ovamızda sondaj kuyuları bulunuyor. Oradaki tarım alanını da olumsuz etkiliyor. Bu sondaj kuyularının da biran önce gitmesi lazım' dedi.
KAYNAKLARA GÖZ DİKTİLER
Yaklaşık iki yıldır mücadelelerinin sürdüğünü vurgulayan CHP Milletvekili Jale Nur Süllü ise, 'İki üç ayda bir Eskişehir'in yüreği ağzına geliyor, ihale yapılıyor. İlk kez iki gün önce farklı bir olay gerçekleşti. Tüm gün herkes birbirine sordu durdu 'ne oldu?' diye ve kimse haber alamadı. Farklı bir süreç işledi. Bunun nedeni aslında hazırlanan ve ihaleye çıkan projenin son derece yetersiz olduğu. Biliyorlar ki ÇED raporu iptal edilecek, bu projenin gerçekleşmemesi için her şey hazır. Bunu biliyorlar. Biz hemen ertesi gün bakanlıktan durumun ne olduğunu sorduk ve maalesef yeni bir proje çalışması başladığı bilgisini aldık. Yapılan sondajlarda bunun ön hazırlığı. Bununla ilgili 2 özel firma çalışıyor. Yaklaşık 300 tane sondaj kuyusu açılacak. Yani müjde değil aslında daha farklı bir projenin habercisi. Yürütmenin şöyle bir bakış açısı var. Yer üstü kaynaklarımızı tüketmeye başlayanlar, ülkenin karlı kuruluşlarını varlık fonuna devredip teminat altına alanlar şimdi ne yazık ki yer altı kaynaklarına göz diktiler' ifadelerini kullandı.
AK PARTİ'YE DAVET
Maden yasasında değişiklik yapıldığına dikkat çeken Süllü, 'Maden yasasını son 17 yılda 14 kez değiştirdiler. Son yapılan değişiklikle ÇED kararı olmaksızın valilik izinleriyle alanlarda arama yapabilecekler. Bu çok tehlikeli. Biz bunun tehlikesini Eskişehir'de gördük. Daha termik santral aşamasına gelmeden Alpu'daki hasar oldukça büyük. Çevresel etkileri var. Bu artacak. Alpu Ovası çöküntü ovası haline gelebilir. Maliyetler yüksek olduğu için önlem alınmıyor. Bunu yabancı firmaya maliyetleri daha düşük hale getirip paket halinde sunacaklar. Eskişehirliler olarak proje iptal oldu diye düşünmeyelim. Duyarlılığımızı göstermeye devam edelim mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Biz AK Parti Eskişehir İl teşkilatını ve 3 milletvekilini bu konuda yanımızda durmaya ve bu rant projesine karşı çıkmaya, Eskişehir konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu konuda mutlaka yanımızda durmalılar' dedi.
MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 31 Mart seçimlerinden sonra Alpu'ya CHP'li belediye başkanının seçilmiş olmasının işlerinin daha da kolaylaştığını belirterek şöyle konuştu: 'Ben STK'lara ve bu termik santrale karşı mücadele eden siyasi partilere teşekkür ediyorum. Güzel bir mücadele oldu. Hükümet istediği kadar yapmak istesin, bizler de mücadelemizi sürdüreceğiz. İstanbul seçimlerinden sonra karanlık tünelin sonundaki ışık da görüldü. Bundan sonra her şey güzel olacak.'
ALPU'YA İHANET ETTİLER
31 Mart seçimlerinde Alpu Belediye Başkanı seçilen Gürbüz Güller ise, önceki dönem belediye başkanının termik santrali allayıp pullayarak vatandaşın önüne sunduğunu belirterek 'Alpu'ya ihanet ettiler. Burada rant vardı. İnsanları dolandırarak topraklarını satın alıp devlete verdiler. Bu sadece CHP'yi ilgilendiren bir sorun değil, Eskişehir'i ilgilendiren bir sorun. Diğer partilerin de il başkanlarının, vekillerinin de burada olması gerekiyordu. Alpu'ya yapılması planlanan termik santral bir ihanettir. Verimli topraklara saplanan hançerler var. Halk çok huzursuz. Biz buna dur demek istiyoruz. Havamıza, suyumuza, geleceğimize dokunmayın istiyoruz. İnşallah bu proje tamamen iptal edilir' diye konuştu. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim