Tarım ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşların yüzünü güldüren Büyükşehir Belediyesi kırsal kalkınma projelerine bir yenisini daha ekledi. Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen tören ile Büyükşehir Belediyesi ve Bozan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında manda yetiştiriciliğini yeniden canlandırmak için protokol imzalandı. Manda popülasyonunun arttırılması adına hayata geçirilen proje ile Alpu İlçesinde hayvancılık ile uğraşan vatandaşların yüzü gülecek ve kırsal kalkınmaya bir kez daha destek olunacak.

KURTULUŞ BİR OLMAK
1980'li yıllarda ülkemizde 1 milyonun üzerinde manda bulunurken 2007 yılında ülkemizdeki manda sayısının 84 bine düştüğünü belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Ülkemiz tarım ve hayvancılıkta hızla geriliyor. Böyle giderse gelecek kuşaklar yiyecek ekmek, içecek süt bulamayacak. Büyükşehir Belediyesi olarak işte bu gerçekten hareketle tarımsal kalkınma projelerine çok büyük önem vermeye başladık. Çiftçimizi, üreticimizi hem para kazanacakları hem de ülke tarımına hayvancılığına katkı sağlayacakları alanlarda destekliyoruz. Tarım ve hayvancılığın tohumundan ilacına her yönüyle dünya çapında hızla küresel şirketlerce tekelleştiği bir dönemde bizlerin kurtuluşu bir olmaktan güçlerimizi birleştirmekten geçiyor' diye konuştu.

KOLLARI SIVADIK
'Bu nedenle tarım ve hayvancılık projelerimiz ile kooperatiflerimizi canlandırmaya çalışıyoruz' diyen Büyükerşen, 'Bildiğiniz gibi İpek Böcekçiliği projemiz, Halk Süt projemiz oldukça başarılı şekilde ilerliyor. Örtü altı tarımla uğraşan Sakarı Vadisindeki çiftçimize tohum, fide desteği sağlıyoruz. Şimdi de hayvancılığa yönelik önemli bir çalışmaya, iş birliğine imza atıyoruz. Manda yetiştiriciliğini de canlandırmak için kolları sıvadık. Şimdilerde manda sütü bulmak neredeyse imkansız. Nasıl ki Eskişehirlilere daha kaliteli ve ucuz süt veriyorsak, ileride kooperatif aracığıyla manda sütü de vereceğimiz günler de gelecek. Büyükşehir Belediyesi'nin Bozan Kalkınma Kooperatifi ile hayata geçirdiği bu proje ile Eskişehir'in unutulmuş tarihi değerlerinden birini daha canlandıracağız. Siz Bozanlıların bu hayvanlara layıkıyla bakacağına ve zamanla bu sayıyı artıracağınıza inancım tam' dedi.

TEŞEKKÜR ETTİ
Bozanlılara ve kooperatif yetkililerine meralarına sahip çıktıkları ve kimseye vermedikleri için ayrıca teşekkür eden Başkan Büyükerşen, 'Sizler tarlalarınıza, meranıza sahip çıkmasaydınız bugün bu proje gerçekleşmezdi. Eskişehir'de de tüm ülkemizde olduğu gibi projeler gerçekleştirecek mera alanı bulmak neredeyse imkansız hale geldi' şeklinde konuştu.

GÖÇÜ DURDURUN
Bozan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Güven Kırgı ise Büyükşehir Belediyesi'ne kırsal kalkınmaya destekleri için teşekkür ederek, 'Bozan et ürünleri ile meşhur bir yer. Eskiden her hanede birkaç tane bile olsa manda bulunuyordu. Fakat günümüzde yem, gübre, mazot fiyatları çok yüksek olduğu için artık hayvancılık bitiyor. Bizlere sahip çıkılması lazım. İnsanlar çiftçilik ile geçinemeyip Eskişehir merkezine göç ediyor. Bu göçü durdurmamız lazım. Kooperatifçiliği canlandırarak kırsaldaki yaşamı canlandıralım ve hep birlikte üretelim' ifadelerini kullandı. HM
Editör: TE Bilisim