Çakırözer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı'na 'Kantarın ve lift makinesinin kaldırılması kararı ne zaman alındı ve gerekçesi nedir, Alınan karar ile İnönü ilçesi üreticileri 'cezalandırılmak' mı isteniyor?' diye sordu.

Üreticiler ile geçtiğimiz günlerde buluşarak sorunu dinleyen ve TBMM gündemine getirme sözü veren Çakırözer, Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık'ın yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi hazırladı.
Çakırözer, soru önergesinde üreticilerin konuyla ilgili yetkilileri göreve davet etmelerine rağmen hala mağduriyetlerini giderecek bir açıklamanın yapılmadığına dikkati çekti. Üreticilerin pancarı teslim etmek istedikleri dönemde ilçedeki kantarın işletmeye açılmadığını ve 'lift ve kantar arızalı' denilerek oyalandıklarına yönelik iddialarının olduğunu hatırlatan Çakırözer, sonraki süreçte 'Yılda 10 bin tonun altında pancar alımı yaptığı' gerekçesiyle kantarın kapatılma kararının alındığını belirtti. Bu durumun üreticiler arasında 'aldatıldık, kandırıldık' şeklinde tepkiye neden olduğunun altını çizen Çakırözer, soru önergesinde Bakan Işık'a 'Çiftçilerin 'aldatılması' söz konusu ise bu durumun sorumlu ya da sorumluları kimlerdir? Bu kişiler hakkında işlem başlatılmış mıdır? Başlatılacak mıdır?' diye sordu.
CHP Milletvekili Çakırözer, soru önergesinde yanıt verilmesini talep ettiği sorulardan bazıları şöyle: 'Kantarın kaldırılması kararı ne zaman alınmıştır, kantarının kaldırılmasının hukuki gerekçesi nedir? Kantarın kaldırılması ile ilgili olarak üreticilere bilgi verimli midir? Bilgi verilmiş ise ne zaman ve hangi bilgiler kim tarafından verilmiştir? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle son on üç yılda özelde seçim bölgem Eskişehir'de, genelde ise Türkiye'de kaç bölge kantarının kaldırılması kararı alınmış, kaçı uygulamaya konulmuştur? Kaç yeni kantar açılmıştır? Kantarın ve lift makinesinin kaldırılması kararı ile İnönü ilçesi üreticileri 'cezalandırılmak' mı istenmektedir? Kantarın kaldırılması iddiası doğru ise üreticiler ürünlerini en yakın Eskişehir Şeker Fabrikası'na götürmek durumunda kalacaktır. Sözü edilen uygulamada olası bir trafik kazasında üreticilerimizin can ve mal güvenliği kim ya da kimler tarafından sağlanacaktır?' (HM)

Editör: TE Bilisim