Mahallede trafik ışıklarının bulunduğu yerlerde kırmızı ışıklarda geçen sürücüler Çankayalı vatandaşların hayatlarıyla oynuyor. Konuyla ilgili konuştuğumuz Çankaya Mahallesi sakinleri durumdan rahatsız ve bir an evvel bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyorlar.Mahallede özellikle Kartopu Caddesi ile Şehit Subutay Alkan Sokak'ın kesiştiği yerde, Şehit. Subutay Alkan Sokak üzerinde Çankaya Caddesi ile Huzur Sokak'ın birleştiği nokta ayrıca Kartopu Caddesi ile Mustafa Özel Bulvarı'nın kesiştiği noktalarda bulunan trafik ışıklarını sürücüler dikkate almıyor. Bu yerlerin yakınlarında ise okullar ve mahallelinin yoğun olarak kullandığı bir park bulunuyor. Okulların kapalı olması nedeniyle şimdilik öğrenciler sürücülerin yarattığı tehliken uzak olsalar da okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerde bu bölgede sorun yaşaması kaçınılmaz gözüküyor.

'HAYATLARIMIZLA OYUN OYNAMASINDAN BIKTIK'

Özellikle hafta sonu ışıkların bulunduğu yerde daha fazla sorun yaşadıklarını belirten Gülbeyaz Uryan, bu durumun nedeninin özellikle Şelale Park'a gelen kişilerin kırmızı ışıkları dikkate almamalarına bağladı. Çocuğunu parka götürürken karşıdan karşıya geçmenin tam anlamıyla bir çileye dönüştüğünü vurgulayan Uryan, trafik kurallarına uymayan ve kırmızı ışıkları umursamayan bir sürücünün aniden karşılarına çıkmasından korktuğunu dile getirdi. Mahallenin eskisi kadar sakin bir olmadığını ve kalabalıklaştığını belirten Gülbeyaz Uryan, 'Eskiden olsa bu kadar sorun olmazdı ama mahalle kalabalıklaşmaya başladı. Sürücüler bu durumu önemsemedikleri gibi burada trafik kurallarını da kale almıyorlar. Kırmızı ışık koyuldu ama bir işe yaramıyor maalesef. İnsanımızın düşünce yapısı değişmedikten sonra da bir işe yarayacağını düşünmüyorum ışıkların. Ayrıca ceza kesilmeyeceğini bilmeleri de sürücüleri kurallara uymama noktasında cesaretlendiriyor. Halbuki bu noktalar yerleştirilecek MOBESE kameraları canlarımızı hiçe sayan sürücülerin bizlerin canlarını tehlikeye atmasını önler. Kendini bilmez sürücülerin hayatlarımızla oyun oynamasından bıktık' diye konuştu.

'TRAFİK CEZASI KESİLMEDİKÇE AKILLANMAZLAR'

Muhtarlık parkının bulunduğu yerdeki dört yola trafik ışıkları koyulduğunu fakat sürücülerin ışıkları kale almamasından dolayı bir işe yaramadığını savunan Nuriye Bayram, parka oynamaya giden birkaç çocuğun sorumsuz bir sürücünün kullandığı arabanın altında kalmaktan son anda kurtulduklarına şahit olduğunu söyledi. Bayram, 'Taksiler, otobüsler, minibüsler ve özel araçlar kurallara uymuş olsa hiçbir problem olmayacak fakat, bizim insanımız böyle trafik cezası kesilmedikçe akıllanmazlar.Kurulacak olan bir MOBESE sistemi bizleri ve çocuklarımızın bir anlamda can güvenliğini sağlayacak. Benim torunum var. Parka götürürken çok tedirgin oluyorum. Işıkları dinlemedikleri gibi hız da yapıyorlar. Hatta bir gün başımıza bir kaza geliyordu, şükür ucuz atlattık. Torunumu parka götürüyordum. Yayalar için yeşil yandığında karşıdan karşıya geçmeye başladık. Fakat bir otomobil kendisine kırmızı ışık yanmış olmasına rağmen durmadı. Zamanında farkına varıp geri adım atmasak az daha bize çarpacaktı' dedi.

'PARKA GEÇMEYE KORKAR OLDUK'

Evden parka gitmeye korkar olduklarını öne süren Nevin Yurtseven, kuralları dikkate almayan ve kırmızı ışığı görmezden gelen sürücülerin bir çok defa insanların canlarını tehlikeye attığını ifade etti. Tramvayın gelmesiyle yollara trafik ışıkları yerleştirdiğine değinen Yurtseven, 'Aslında trafik ışıklarının koyulması ilk başta bizlere tehlikenin ortadan kalktığı hissini uyandırmıştı. Lakin trafik canavarı her yerde trafik canavarıdır. Işıkları dinlemeyip tekrar mahallelinin hayatlarıyla oynamaya başladılar. Ayrıca tramvay hatlarını içinde tehdit oluşturuyorlar. MOBESE kameralarının kurulması hem yapılan yatırımların güvenliğini hem de mahallelinin can güvenliğini bir nebze olsun sağlar' ifadelerini kullandı.

Yıl sonuna kadar MOBESE sistemi kurulması bekleniyor

Mahallede genel olarak sürücüleri kırmızı ışıkları dikkate almadıkları ve vatandaşlarımızın hayatıyla kumar oynadıkları vurgulayan Çankaya Mahallesi Muhtarı Cemil Öztürk, her gün kazaların eşiğinden dönüldüğünü belirtti. Mahalle muhtarı olarak Emniyet Müdüründen söz aldığını söyleyen Öztürk,'Buyıl sonuna kadar mahallemizde trafik ışıklarının bulunduğu yerlere MOBESE kameraları koyulacak. Mahallemiz Eskişehir'in en güzide mahallelerinden biridir fakat kurallara uymayan şöförler yüzünden bu güzide mahallenin sakinlerinin hayatları tehlikeye düşmektedir. Mahallemize bu MOBESE sistemi kurulduktan sonra vatandaşlarımızın canı trafik canavarlarına karşı güvenlik altına alınacaktır.

Editör: TE Bilisim