HABER: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, Gündüzler Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlarla biraraya gelerek hem Eskişehir Alpu Termik Santrali için hazırlanan (Çevresel Etki Değerlendirmesi) ÇED raporu hakkında bilgi verdi hem de soruları yanıtladı. İlk olarak ÇED raporunun 177 gün gibi kısa bir sürede hazırlanmasını eleştiren Ayday, insan sağlılığını, insan emniyetini düşünmeden projelendirilen, bilimsellikten uzak, içerisinde çok sayıda bilinmeyen bulunduran bu tür projelere jeoloji mühendisleri olarak karşı olduklarını açıkladı.

LÜLETAŞI YOK OLACAK
Termik santralin yapılması ile birlikte dünyanın en kaliteli lületaşının yok olacağının altını çizen Ayday, 'Ovanın 400 metre altındaki kömür toprağın altından çıkarılacak. Daha sonra oluşturulan sistemle santrale taşınacak ve yakılacak. Peki, çıkan kül ne olacak? Küller depolama sahasına dökülecek. Bu saha da lületaşının en verimli olduğu yer olan Sepetçi Köyü'nde. Küller buraya döküldükten sonra oradan lületaşı çıkarmak imkansızlaşacak' dedi.



KÖMÜR VE SU KARIŞACAK
Kömürü çıkarmak için yerin altındaki suyun kurutulması gerektiğini bunun da çiftçiye zarar vereceğini ifade eden Ayday, 'Üç adet su içeren kısım var. Kömürü çıkarmak için suyu kurutacaklar. Yukarıya çekecekler. Kuyuları derin kazacaklar. Alt seviyeden gelen kömürle karışan suyu tarıma vereceklerini söylüyorlar. Alt seviyelerden gelen suyun analizini hiç yapmamışlar. Kömür ve su karışacak ve tarımı olumsuz etkileyecek' diye konuştu.

HER 3 AYDA ELKTRİĞE ZAM
Ayday: '2018 yılında kilovatsaat başına alım ücreti 0,20135 TL olacak. Mevcut karara göre fiyat her üç ayda bir enflasyon değeri kadar yükseltilerek bu durum 2024 yılı sonuna kadar devam ettirilecek. Konunun özeti; yatırımın geri dönüşünün en çok 5 yıl olacağı bir projeye 15 yıl boyunca alım garantisi fiyatı ödenecektir.'



KİTAPÇIKLAR DAĞITILDI
Raporun çevre ve insan sağlığı dikkate alınarak hazırlanmadığını ve içerisindeki eksik, yetersiz bilgilerin olduğunu söyleyen Ayday, 'Rapor ve ekleri bir bütün olarak yorumlandığında raporun eksik ve yetersiz hazırlandığı anlaşılmaktadır. Örneğin, proje bileşenlerinin etki alanları tanımlanmamıştır.
Nihai ÇED Raporunda, çevre ve insan sağlığı açısından bulunması gereken çalışmaların olmadığı belirlenmiştir' şeklinde konuştu. Ayday, daha sonra vatandaşların sorularını yanıtladı ve ÇED raporunun değerlendirilmesi raporu kitapçığı vatandaşlara dağıtıldı.
Editör: TE Bilisim