7 Haziran seçimlerinde Eskişehir'de beklenen oldu. 210 bin 259 oy (%38,81) alan CHP birinci parti oldu.

DEMİREL TARİHE GEÇTİ
196 bin 296 oy (%36,22) alan AKP ikinci sırada yer alırken, MHP'de 90 bin 330 oy (%16,67) aldı. Türkiye'de başarılı olan HDP Eskişehir'deki oylarını da arttırdı. HDP Eskişehir'de 21 bin 396 oy (%3,5) aldı. CHP'den Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Cemal Okan Yüksel, AKP'den Nabi Avcı, Salih Koca ve MHP'den Ruhsar Demirel milletvekili seçildi. Demirel bir ilki gerçekleştirdi. Eskişehir'de iki defa üst üste seçilen ilk ve tek kadın milletvekili olarak tarihe geçti.
MERKEZ SAĞIN KALESİYDİ
Türkiye çok partili seçim sistemine 1946'da geçti. CHP o tarihten bugüne yapılan hiçbir seçimde Eskişehir'de birinci parti olmadı. Bu seçim CHP için makus talihini yenme seçimiydi. CHP 7 Haziran'da Eskişehir'deki makus talihini yenerek, 69 yıl sonra Eskişehir'de birinci parti oldu. Eskişehir 1946'dan bugüne hep merkez sağ partilerin kalesi olmuştu. Sol parti olarak bir tek DSP 1995 ve 1999 seçimlerinde birinci parti olmaya başardı. Eskişehir hep Demokrat, Adalet ve Doğruyol Partisi'nin kalesi olarak adlandırılmıştı. Eskişehir artık merkez sağın değil, sosyal demokrasinin kalesi oldu. Bunda en büyük pay 1999'dan bugüne Eskişehir'i yerelde başarıyla yöneten Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Ataç'a aittir.

**

KAZANANLAR VE KAYBEDENLER

7 Haziran Genel Seçim Sonuçları belli oldu. Oy kullanan vatandaşlar Türkiye genelinde 13 yıldır iktidarda olan AKP'ye bu kez tek başına iktidar olma şansını vermedi. AKP 2011'e göre 9 puanlık düşüş yaşadı. %40,81 oy aldı. AKP 258 milletvekili çıkardı.

8 HAZİRAN'DA İSTİFA
EDECEKTİ
132 milletvekili çıkaran CHP'nin de oyları bir puan düştü. CHP %25,01 oy alırken, MHP oyları 3,5 puan arttırdı. %16,32 oy alan MHP 80 milletvekili çıkardı. Seçimin en büyük kazananı Selahattin Demirtaş liderliğindeki HDP oldu. %13,11 oy alan HDP 80 milletvekili çıkardı. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 9 Mayıs'taki mitingde 'Hatay'dan meydan okuyorum. Eğer AK Parti 7 Haziran'da en güçlü parti olarak çıkmazsa, tek başına iktidar olmazsa, ben açıklıyorum 8 Haziran'da istifa edeceğim' demişti. Ancak tablonun netleşmesinden sonra AKP Genel Merkez Binası'nın balkonundan yaptığı konuşmada 'istifa' kelimesini ağzına almadı. Davutoğlu, 'Bugün AK Parti bir kez daha destan yazmıştır' diyerek, yaşadıkları hüsranı gizlemeye çalıştı.

KILIÇDAROĞLU'NA
GÜVENMEDİ
AKP yaşadığı büyük oy düşüşü ve Meclis çoğunluğunu kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken, seçimde yine başarısız olan CHP'nin kurmaylarının sevinmeleri dikkati çekiyor. Seçmenin karşısına ilk defa çok iyi bir seçim bildirgesiyle çıkan CHP seçimde yine hüsran yaşadı. Demek ki halk Kemal Kılıçdaroğlu'na inanmadığı için oy vermemiş. Kılıçdaroğlu seçmene bu güveni verememiş. Hala Genel Müdürlükten, liderliğe yükselememiş. Hükümet kurulamaz ve iki ay içinde erken seçime gidilirse, CHP bugün aldığı bu oyu bile alamaz. CHP dışarıdan HDP destekli MHP ile koalisyon kurmak zorunda. Bunu başaramadığı takdirde işi çok zor görünüyor. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran CHP, HDP'nin barajı aşmasına seviniyorsa, bu partiyi yönetenler biraz durup düşünmelidir. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bundan 9 ay önce, 'Oy kaybedersem istifa ederim' demişti. CHP'nin oyu bir puan düştü. Kılıçdaroğlu'da Davutoğlu gibi 'istifa' sözcüğünü ağzına almadı.

45 GÜN İÇİNDE
Oylarını 3,5 puan arttıran MHP seçimin kazananlarından oldu. Ancak HDP'den %3, 22 oy daha fazla almasına rağmen, bu partiyle milletvekili sayısı aynı kaldı. Seçimin en büyük galibi HDP oldu. Selahattin Demirtaş, halkı Türkiye Partisi olacakları konusunda inandırdı. PKK ve İmralı'nın yarattığı tüm eksilere rağmen, batıdan beklenilenden fazla oy aldı. Dört partili meclis bakalım içerisinden koalisyon hükümeti çıkaracak mı? Yoksa Türkiye'ye yeni bir seçim mi bekliyor? Yeni milletvekilleri 22 Haziran'da TBMM'de yemin edecek. Yeni TBMM Başkanı seçimi yapılacak. Sonuçların resmi olarak YSK tarafından açıklanmasından sonra 45 gün içerisinde yeni hükümet kurulmak zorunda. Cumhurbaşkanı, 45 gün içinde bir hükümetin kurulamaması durumunda, partilerin sandalye dağılımına göre oluşturulacak geçici Bakanlar Kurulu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Bu durumda Türkiye'de yeni bir seçim süreci başlayacak.

*

foto şaka

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Cumhurbaşkanım çok çalıştım. %40,8 oyu tek tek topladım.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Ahmet bu oyu sen toplamışsan, benim topladığım oy nerede? Ben toplamışsam, senin oyun nerede?