HABER: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomik kriz ve döviz kurundaki dalgalanmadan kaynaklı kamu kurum ve kuruluşları için tasarruf paketleri hazırladı. Buna göre yılın ilk 6 ayının ardından MEB'in elinde maaşlar hariç kalan 10 milyar 633 milyon 716 bin 878 TL'den 2 milyar TL'si tasarruf tedbirleri kapsamında yüzde 18'lik bir kesinti yapıldı. 'Eğitimin tasarrufu olmaz' diyerek tepkisini dile getiren Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Abdülkadir Önder, 'Eğitimin pahalı olduğunu düşünenler, cehaletin neye mal olduğunu hesaplasınlar. Bu, okullarda daha geriye gideceğiz demektir. Ülkemiz dünyada eğitim açısında 137 ülke arasında 105. sırada. Bu durumdayken biz hala tasarruftan bahsediyoruz. Tasarruf yapacağımız şeyler olacak tabi. Örneğin; yeni saraylar yapmayacağız, lüks, pahalı makam araçları, makam koltukları kullanmayacağız. Bazı okullarda hizmetli yok. Sınıfları öğretmenler temizleyip, boyayacak. Okullar velilerin verdiği bağışlarla ayakta duracak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi artırılıyor, ek bütçe veriliyor. Madem tasarruf yapacağız neden Diyanet'in bütçesi artıyor? Çocuklarımızın geleceğinden keserek tasarruf yapamayız' diye konuştu.

SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ
'Eğitim-öğretim sürecinin en önemli unsuru olan öğretmen ve öğrencinin birlikte yürüteceği bu sürecin olumsuz etkilenmemesini temenni ediyoruz' diyen Türk Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Haydar Urfalı, 'Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığınca 'Kamuda tasarruf ve israfı önleme tedbirleri çerçevesinde Bakanlığımız tarafından da gerekli çalışmalar başlatılmıştır. İlgili planlamalar öğrenci ve öğretmenlerimize yansıtılmayacak, eğitim ve öğretim kalitesinden taviz verilmeksizin büyük bir titizlik ve hassasiyetle hayata geçirilecektir' şeklinde açıklama yapılmıştır. Bu açıklamaları taahhüt olarak kabul ediyoruz. Bu taahhütlerin yerine getirilmesini ve ülkemizin bir an evvel içinden geçtiği ekonomik darboğazı atlatmasını diliyoruz. Süreci de yakından takip ediyoruz' şeklinde konuştu.

AKSİNE BÜTÇE ARTIRILMALI
MEB bütçesinden kesinti yapılmaması gerektiğini aksine artırılması gerektiğinin altını çizen Eğitim Sen Eskişehir Şube Sekreteri Kemal Koçak, 'Eğer bir tasarruf yapılacaksa bürokratlara alınan lüks makam araçlarından, diyanete ayrılan devasa bütçeden kesinti yapılmalıdır. Kesinti kalemlerine bakıldığında eğitimi kamusal bir hak olarak görmeyen, eğitimin parasız ve eşit olmasını istemeyen bir anlayışla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. İlla bir kesinti yapılacaksa özel okullara aktardığınız kaynaklardan yapmalısınız. Çünkü eğitimin tasarrufu olmaz' ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim