AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, ESGROUP Genel Koordinatörü ve ES TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş, Anadolu Gazetesi Köşe Yazarları Cihan Yıldırım ve Arif Anbar'ın sunduğu Vaziyet programının konuğu oldu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışkan, yerel seçimlere yönelik düşüncelerini ve şehrin gündemindeki problemlere ilişkin AK Parti2nin çözüm önerilerini anlattı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacı Ali Bey, Yeni, Işıklar ve Mamure Mahalleleri ile Deliklitaş ve Kurtuluş Mahallelerinin bir kısmını kapsayan afet riskli alan projesi için Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıklayan Çalışkan, 'Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. 3.10.2018 kararı. Bin tane binayı ilgilendiren bir alan. İnsanların hayatlarına ilişkin tüm birikimlerini yatırdıkları yer. Burada doğru karar vermezseniz durdurma kararı ile karşı karşıya kalırsınız. Sizin burada yaptığınız değerlendirmeler eksik diyor. Yani bunu yapabilirsiniz ama sizin burayla ilgili yaptığınız incelemeler eksik ve yanlış. Ön çalışmalarınızı yeniden yapın diyor' diye konuştu.



DOĞRU ADAY
5 Kasım'da başlayan ve 12 Kasım'da bitecek olan belediye başkanlığı aday adaylığı başvuru süreci ile ilgili konuşan Çalışkan, 'Genel merkezimizin talimatı ile aday adaylığı süreci başladı. 12 Kasım'da da belediye başkanlığı aday adaylığı ile ilgili süreç tamamlanacak. Bizim 5 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında belediye meclislerine yönelik aday adaylığı başvurularımız olacak. AK Parti'nin ilkelerine uyumlu, liyakat sahibi adaylarla seçmenlerimizin karşısına çıkacağız' dedi. Doğru adayı bulmak adına çaba sarf ettiklerini belirten Çalışkan, 'Partili adaydan ziyade daha önce ismini hiç duymadığımız sadece iktidar partisini kullanmak, reklam yapmak adına müracaatlar oluyor. Bu müracaatlara ilişkin doğru yönlendirme yapabilmek adına daha önceden tanınırlığı, güvenirliği olan, şehrin bildiği evet bu aday doğru aday dediğimiz bir adayla yola çıkacağız. Ama yanlış da anlaşılmasın hiç kimsenin tanınırlılığına, liyakatine yönelik bir söz söylemedik. Biz doğru adayı bulmak adına çaba sarf ediyoruz. Bizim yaklaşık 110 bine yakın üyemiz var Eskişehir'de. İlla partili arkadaşlarımızın aday olması, aday aday olması gerekmiyor. Herkes biliyor ki şehrimizde farklı alanlarda kendisini ispat etmiş liyakat sahibi çok fazla büyüğümüz var' diye konuştu.

HER DAİM HAZIRIZ
100 gündür AK Parti İl Başkanlığı görevini yürüten ve göreve geldiğinde yorgun argın bir teşkilat bulmadığından bahseden Çalışkan, 'Biz partiye yabancı değiliz. 15-16 yıldır partinin her kademesinde çalıştık. 24 Haziran'da 4'üncü milletvekilini kıl payı kaçırmış, teşkilatları her sahada her alanda mücadele etmiş, sonuç almak adına gece gündüz çalışmış bir teşkilatız. Bizim teşkilatlarımız her daim seçime hazır olduğu için yorgun argın, kırgın bir teşkilat bulmadık. Her zaman olduğu gibi dinamik, dingin, bir daha ki seçime hazırlanmayı kendine görev edinen, AK Parti ilkeleri doğrultusunda hareket eden bir teşkilatımız var. Bundan sonra kaldığımız yerden yönetimlerimizle, ilçe yönetimlerimiz de dahil yerele odaklamak suretiyle hedefler belirledik' şeklinde konuştu.

DANIŞMA MECLİSLERİ
İl ve ilçelerde ciddi katılımlardan oluşan danışma meclisleri yaptıklarını ve bunların ses getirdiğini söyleyen Çalışkan, 'Tüm ilçelerimizde danışma meclisleri yaptık. Ciddi anlamda ses getiren danışma meclisleriydi. Şehir merkezinden 20-30 otobüs ilçelerde yapılan danışma toplantılarına katıldık. Hem ülke gündemiyle ilgili hem yerel gündemle ilgili düşüncelerimizi paylaştık orada. Gördük ki bugün de yarın da doğru işleri yapmak adına durmaksızın ilk gün ki şevkle çalışmaya hazırlar. Üç milletvekilimizin üçüne de danışma toplantılarımıza katıldıkları için, şehre ilişkin gündeme katkı sağladıkları için sonsuz teşekkür ediyorum. 100 gün göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Seçimi mutlaka suretle yarın olacakmış gibi il ve ilçe başkanlıklarımızla doğru yönetip süreci en iyi şekilde değerlendireceğiz' ifadelerini kullandı.

GÜVENİYORUM
AK Parti teşkilatının genel merkez tarafından belirlenecek belediye başkan adayının her daim arkasında olacağını ve bu yönde çalışacağını kaydeden Çalışkan, 'Ben teşkilatlarımızdan olmayan fakat şehrimize hizmet üreteceğine yüzde 100 inandığımız adayların arkasında teşkilatımızın da duracağına inanıyorum. Teşkilat bizim partimizle özdeşleşen bir husustur. Bizim teşkilatlarımız gıybete, olumsuzluğa, kötüleme ve karalamaya gitmeden Sayın Cumhurbaşkanımıza layık olacak dava adamlarını göstereceklerine inancım tam. Teşkilatımıza ve çıkacak olan adayların arkasında duracaklarına inancım tam' dedi. Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan ve Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz Kaynarca'nın istifa edip belediye başkan aday adayı olacaklarına yönelik iddialar hakkında konuşan Çalışkan, 'Tüm ilçe başkanlıklarımıza ilişkin kimlerin istifa edeceğine ilişkin genel merkez teşkilat başkanlığı doğrultusunda talimat gelecek. Bu arkadaşlarımızın istifa etmiş olmaları bazen aday gösterilme ihtimallerinden bazen de bu sürecin ilerleyen dönemde daha faydalı değerlendirilmesi adına farklı ilçe başkanlarıyla devam etmemizden kaynaklanabilir. Arkadaşlarımız uzun süredir teşkilatlarımızda çalışıyorlar. Biz dışardan aday adaylarının da içerdeki ilçe başkanlarımız kadar ve hatta daha şanslı olduklarını değerlendiriyoruz' diye konuştu.

İKNA EDEMEDİK
AK Parti'nin Eskişehir'de neden başarısız olduğuna yönelik sorusuna cevap veren Çalışkan, partisinin hiçbir seçimde oy kaybetmediğini söyledi. Farklı kesimleri ikna etme konusuna odaklanmaları gerektiğini vurgulayan Çalışkan, 'Adaylarımızın hepsi birbirinden kıymetli. Fakat adaylarımıza ilişkin kısımda farklı siyasi düşünceye sahip insanları ikna edememişiz demek ki. Üst üste oyları toparladığımızda biz kendi oyumuza ilişkin bir eksiklik yaşamadık. Bizim rakibimiz olan belediye başkanlarının oy almış oldukları kitlelere bakmak lazım. Eğer bu kitleler farklı siyasal görüşlere ilişkinse bizim onların üzerine biraz daha çalışmamız lazım. Bu çalışmayı biz daha önce Cumhur İttifakı ile yaptık. Doğru sonuçlar aldık. Bu süreç genel başkanların takdiri doğrultusunda belki biraz farklı yürüyor ama bu illa bu noktada sonuçlanacağı anlamına gelmeyebilir. Siyaset uzun soluklu bir yarıştır. Farklı bir değerlendirme olabilir ilerde. 2019'da ittifak olmasa dahi biz her an seçime hazırız. Ve doğru adaylarla seçimi alacağız. Birlikteliği sağladığımız noktada seçimi kazanırız' şeklinde konuştu.

DAHA İYİSİNİN ZAMANI
Yerel yönetimlerdeki tecrübelerini kullanarak seçimi alacaklarını ifade eden Çalışkan, 'Bizim diğer şehirlerde yaptığımız hizmetler ortada. Trafik sorununu çözmek için alt geçit, üst geçit yapmışız. Bu şehirde bir tane alt geçit, üst geçit yapıp da şehrin trafik sorununa katkı sağlamayanlar artık bu noktada şehrin trafik keşmekeşliğini görmeleri lazım. Evet, hizmetler yapılmıştır. Ancak artık daha iyisinin yapma zamanıdır. Biz daha iyisini yapacağımıza ilişkin söylemler, yerel yönetimlerdeki tecrübelerimizle bu seçimi alacağız' dedi.

BİZ YAPIYORUZ
Hastane inşaatının başladığı tarihin belli olduğunu, bu sürece kadar Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım sorununu çözmesi gerektiğinin altını çizen Çalışkan, 'Yaptığınız işin ulaşılabilir olması çok önemli. Hastane ulaşımında sorun çıksaydı, hastaneyi doğru planlamadılar, buraya yapılır mı denecekti. Bu hastanenin ne zaman başladığı ortada. Bu hastane bitinceye kadar tramvay hattı da 25 metrekarelik yol da çoktan bitebilirdi. Biz yapmıyoruz ama Büyükşehir şunu hep yapıyor: Engelleniyoruz. Biz yapıyoruz engellensek de engellenmesek de. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemleri doğrultusunda, belediyecilik anlayışı doğrultusunda. Yunus Emre Devlet Hastanesi de keza öyle. Artık 6 bin 500 hastaya günlük cevap verebiliyoruz. Şu anda hastanede yatan kişi sayısı 620. Hizmetin aksamasına müsaade etmeyiz' şeklinde konuştu.

PLANLAMA HATASI
Tramvay hatlarının güzergahlarının hatalı olduğunu ifade eden Çalışkan, 'Tramvay hatlarına ilişkin fizibilite çalışmaları çok doğru bir şekilde yapılmıyor. Çamlıca, Batıkent ve Çankaya tramvay hatlarının bu şehre ilişkin katkılarının çok değerli olmadığını hep beraber görüyoruz. Bu hizmetlerin vatandaşın daha rahat ulaşım sağlayabileceği şekilde yapılması lazım. Bunlar planlama hatası' şeklinde konuştu.

GÜNDOĞDU PROJESİ EKSİK
Gündoğdu Projesi'nin bir yıldır imar komisyonunda bekletilmesine yönelik eleştirilere yanıt veren Çalışkan, projede eksiklerin olduğundan bahsetti. Çalışkan, '90 dönümlük alan, engelleniyor denilen bölüm. Gündoğdu'nun kaçta kaçı? Sekiz yıldır bu plan var. Son bir yıldır komisyonda. Bugün mü gündeminize geldi? Belediye başkanı olarak nasıl Gündoğdu'yu unutursunuz. Şimdi mi aklına geldi? Bakın burada Milli Eğitim'e ilişkin görüş yok. Ayrıca ESKİ'nin görüşü var. ESKİ diyor ki, burada abonelik ile ilgili sorun yoktur. İyi de burada oluşması muhtemel nüfus yoğunluğuna ilişkin gerek temiz suya gerek atık suya ilişkin ne tarz verileri gönderdiniz komisyona? Gelen tek bilgi, gerekli abonelikler vardır. Siz bunları göndermezseniz komisyon bununla ilgili görüşmesini tamamlayamaz. Vatandaşın kaybının olmaması için bu proje değiştirilmeli. Fırtınanın koptuğu yer 90 dönüm' dedi.

HİZMET AŞKI ÇABASI
Parti içi tartışmalar hakkında konuşan ve bunlar eğer varsa hizmet aşkından kaynaklandığını söyleyen Çalışkan, 'Karanlığın en yoğun olduğu zaman aydınlığa en rahat çıkılacak zamandır. Siyasi partilerde bu tarz çalkantılar olabilir. Biz her 3 vekilimizin de şehrimize katkı sağlama adına hareket ettiklerinin şahidiyiz. Birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Her siyasi parti de olabilir bunlar. Hizmet üretmeye yönelik aşk ve çabadan kaynaklıdır bu. Biz sıkıntı yaşadığımız noktada genel merkezimiz tarafından AK Parti ilkeleriyle uygun şekilde hareket edeceğimiz noktada bir talimat alarak davranıyoruz. Ve her türlü sorunu çözüyoruz. Bu çok güzel bir gelenek' şeklinde konuştu.

KIRSALDAN
CİDDİ OY ALDIK
Mihallıççık'da kendilerini eleştirenler tarafından erzak dağıtıldığına dikkat çeken Çalışkan, 'AK Parti kırsaldan 24 Haziran seçimlerinde ciddi oy aldı. Biz yine aynı şekilde yüksek oyları alacağız üzerine hatta Mahmudiye ve Han'ı koyacağız. Bize erzak dağıtıyorsunuz diyenler, bugün Mihallıççık'ta erzak dağıtıyorlar. Erzakla siyaset dönemi geçti artık, hizmet üretmeniz lazım. Erzakları vatandaşlar aslınlar güle güle kullansınlar. Ama biz yine Mihallıççık'ı alacağız' dedi.

21 MİLYAR LİRA YATIRIM
Seçimi alacaklarına yönelik hiçbir endişelerinin olmadığının altını çizen Çalışkan, 'Biz yapacağımız işlerden bahsedeceğiz. Biz daha iyisini yapma gayesiyle geliyoruz. Yılmaz Büyükerşen ne yapar bilmiyoruz. Biz konuları getiriyoruz, biz proje üretiyoruz. Hemşerilerimizin beklentilerini biz biliyoruz. Trafik sorununu biz çözeceğiz. Şehrin birkaç alana bölünmesine yönelik planlarımız var. Tramvay hatlarının güzergahlarına yönelik eleştirilerimiz var. Kavşakları rahatlatacağız. Bağlantı noktaları değiştirilebilir. Metro gibi alttan geçebilir bazı hatlar. Dinamik, hedefleri olan, metal yorgunluğuna düşmemiş vizyonu olan doğru adaylarla biz bu seçimi çok rahat alırız. Buna ilişkin hiçbir endişemiz yok. 15 yılda 21 milyar lira yatırım yaptık Eskişehir'e. Okulları yaptık, okulları yeniledik, 10 bin masa üstü bilgisayar, 5 bin akıllı tahta. Neye başladıysak bitirdik' ifadelerin kullandı.

KALICI ESER ELEŞTİRİSİ
Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerini kalıcı eser bırakmamakla eleştiren Çalışkan, 'Ne kadar bütçeleri var diye düşünmek lazım. Eğer yılda 200 milyona yakın bir bütçeyi harcıyorsanız beş yılda 1 milyar TL yapar. Kalıcı eserlerinize bakın. Odunpazarı ve Tepebaşı'nın kalıcı eserlerine bakın. Odunpazarı'nın 20 milyonluk kışın atıl hale geleceğini göreceğimiz Hamamyolu Projesi. Tepebaşı Belediyesi'nin kullandığı hizmet yerleri kiralıktır. Çamlıca'da pazar yeri yapıldı. İkinci kata düğün salonu yapılacak hala bir şey yok. Kalıcı eserler konusunda eleştirilerimiz var. Ayrıca yollar hep yamalı bohça. Belediye bütçesini gezdirerek harcanmasından mı yanasınız, yoksa yaşanabilir bir şehirde sosyal alanların, yeşil alanların daha fazla ortaya çıkartılmasından mı yanasınız? Biz her iki ilçeyi de alacak durumdayız' dedi.

DÖNEM BİTTİĞİNDE AYRILSAYDI
AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Önder'in CHP'den meclis üyeliği için başvuru yapmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Çalışkan, 'Mustafa Bey bir tercih yaptı. Bunun da partiyle ilgili değil kişisel bir tercih olduğunu söyledi. Mustafa Bey dönem bittiğinde ayrılsaydı tabi daha doğru olurdu. Kendilerinin Harun Beyle 35 yıllık bir dostlukları var umut ederiz ki bu dostluk devam etsin' ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ
Yeşiltepe Çoraklık Mevkii'nin doğalgaz sorunu ile ilgili olarak ESGAZ'la görüştüklerini söyleyen Çalışkan, 'ESGAZ'la konuştuk. Çözülüyor. Hatta ben çözüldüğüne dair duyum aldım. Birkaç yerde Çukurhisar'da var, daha küçük yerlerde mesela İmişehir diyor ki, TANAP'ın boru hattı buradan geçiyor. Hemen şuradan bizler de gaz alsak. Keza Keskin'in orada birkaç yerleşim yeri var. ESGAZ Müdürü ile bunların hepsini konuştuk. Buna çözüm üreteceğiz' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim