HABER: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Porsuk Çayı'nın kaynağı olan Murat Dağı'nda maden arama çalışmaları için 'ÇED Olumlu' kararına Eskişehir'den tepkiler gelmeye başladı. Murat Dağı'nda maden arama çalışmaları için 'ÇED Olumlu' kararı verilmesine CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ile Jale Nur Süllü ve İYİ Partili Arslan Kabukçuoğlu tepki gösterdi. 'Porsuk Çayımıza, havamıza, suyumuza birlikte sahip çıkacağız' diyen Çakırözer, 'Murat Dağı'nda altın madeni açılması içmiş olduğumuz sudan, almış olduğumuz havaya kadar her şeyi tehlikeye sokacaktır. Bizler nasıl ki Alpu Ovamıza zehir santrali yaptırmamak için kenetlendiysek, tüm Eskişehir olarak hem komşu illerimizde yaşayan yurttaşlarımızın sağlığı hem de Porsuk Çayımız, Sakarya, Gediz Çaylarımız için mücadelemizi sürdüreceğiz. Çocuklarımızın geleceğini, içtiğimiz suyu zehirlettirmeyeceğiz' dedi.
BÜYÜK ÇEVRE TEHDİDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın olumlu ÇED raporunun Uşak, Kütahya ve Eskişehir'i çevre tehdidi ile karşı karşıya bırakacağını belirten Süllü, 'Altının ayrıştırılmasında kullanılacak siyanürün bertaraf edilmesi ile Uşak, Kütahya ve Eskişehir'in su havzaları zarar görecek. Uygun ayrıştırma tesislerinin yapılacağını savunanlar oluşacak kazalar sonrasında siyanürün yer altı sularına karışması gerçeğini göz ardı ediyor. Dünya'da yaşanan altın madeni kazaları incelendiğinde çevresel etkilerinin hangi boyutta olacağını görebiliriz. Bu konuyu CHP Uşak Milletvekilimiz Özkan Yalım ve Kütahya Milletvekilimiz Ali Fazıl Kasap konuyu meclis gündemine taşıdı. Bizde Eskişehir Büyükşehir Belediyemizle birlikte çalışarak olumlu ÇED raporuna dava açıyoruz' diye konuştu.
TERMİKTEN SONRAKİ TEHLİKE
Murat Dağı'nda 2017 yılında başlayan altın arama ve işletme faaliyetlerinin artarak devam etmesi halinde Porsuk Çayı'nın Alpu Ovası'nda açılmasına göz yumulan termik santralden sonra ikinci bir tehlikeyle karşı karşıya bırakılacağını söyleyen Kabukçuoğlu, 'Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkımız elimizden alınıyor, iktidar havanın, suyun ve toprağın kirlenmesinin önüne geçeceği yerde, tüm hak ve hürriyetlerimizin yaşanabilecek bir ortamda kullanılabileceğini unutarak, Porsuk Çayı'mızın, bu çayın tarım faaliyetleri için can verdiği topraklarımızın ve içilebilir su kaynaklarımızın kirlenip yok olmasına ortam hazırlıyor ve buradan rant elde edenlere göz yumuyor' şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim