Selçuklu döneminde At Besleme Bakım Merkezi ve büyük bir ahır olarak kullanıldığı için eski adı 'Beylikahır' olan Beylikova ilçesine giderek başarılı Belediye Başkanı Özkan alp ile röportaj yaptık.

Başkanım sizi kısaca tanıyalım,Özkan Alp kimdir?
Ö.A.: Beylikovalıyım, Beylikova'da doğdum.Yıllarca Beylikova'da ticaret ile uğraştım. Beylikova'da halen ticaret yapıyorum. Sadece Beylikova değil, Eskişehir ve Eskişehir'in bazı ilçelerinde de işyerlerim var. Evliyim iki çocuk babasıyım. İki dönemdir Beylikova Belediye Başkanlığı görevini yapıyorum. Birçok sivil toplum kuruluşunda görev aldım. Kooperatiflerde Başkanlık yaptım. Eskişehir Süt Üreticileri Birliği Kooperatifi Başkanlığı yaptım. Eskişehir Ticaret Odası üyesiyim, Türk Kızılayı Eskişehir Şubesi'nde üst kurul delegesiyim. Beylikova Spor Kulübü Başkanlığı yapıyorum.



Göreve seçildiğinde nasıl bir Beylikova Belediyesi ile karşılaştınız?
Ö.A.: 2009 yılından beri Beylikova'da Belediye Başkanlığı yapıyorum. Beylikova yaşadığımız, büyüdüğümüz bir yer. İlk başta Beylikova olarak birlik beraberlik içinde olursak; 'ilçemiz için bir şeyler' başarırız dedik. 2009 yılında göreve geldiğimizde, ilçede bir karamsarlık havası vardı. Bu Beylikova dışındaki ilçeler için de geçerliydi. Eğitim, okul, hastane sıkıntılarımız vardı. İnsanların iş imkanları az olduğu için şehirlere doğru göç ediyordu.

Bu karamsarlık havasını nasıl dağıttınız? Göreve geldiğiniz günden bugüne yaptığınız projeler hakkında bilgi verir misiniz?
Ö.A.: Biz ilçede yeniden heyecanı, hareketliliği getirmek için, en büyük sorunlardan birisi olan sağlık sorununa el attık. Çünkü insanlar en ufak bir şeyde Eskişehir'e gitmek zorunda kalıyorlardı. Burada sadece sağlık ocağı vardı. Sağlık ocağına bir tane en fazla iki tane doktor oluyordu ve çok fazla şeyi olmuyordu. Bir de eğitim. İlçemizde o zaman sadece bir düz lise ve bir ilköğretim okulu vardı. İlçe eğitim açısından geri kaldığı için gençlerimiz dışarı gidiyordu. Gençlerimiz eğitim durumundan, yaşlılarımız da sağlık sorunlarından dolayı ilçemizde duramıyorlardı. Biz bunları bildiğimizden dolayı önce sağlık ve eğitim sonra yeni yatırım imkanları için öncelikli olarak çalışmaya başladık. O zamanlar, Eskişehir Özel İdare vardı. Milletvekillerimizle il başkanımızla görüşerek Sağlık Bakanlığımızın o zaman yeni uyguladığı 'Entegre Hastane Modeli'ni Eskişehir'e ilk ve tek olarak biz getirdik. Ve şu an ilçemizde 10 yataklı 6 tane doktoru olan aşağı yukarı 50'ye yakın personeli olan entegre hastane yaptık. Bu sistem Beylikova'mızda hizmete başlayınca insanlarımız çok rahatladı. İlçemize çok büyük katkı sağladı. Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı Bey'in ilçemize çok büyük emekleri var. Kendisinin Milli Eğitim Bakanı olması hem Eskişehir'imize hem de ilçemize büyük bir şans oldu ve birçok yatırım getirdi.



GÖÇ AZALDI

Biz Beylikova'mıza ilk önce Anadolu Öğretmen Lisesi açtık. Sonra yataklı öğrenci yurdu yaptırdık. Arkasından Fen Lisesi'nı kazandırdık. Şimdi Fen Lisesi'nin yurtlarını bitiriyoruz. Arkasından Çok Programlı Lisemizi açtık bu okulda 'Gıda Yüksek Süt Teknolojileri Bölümü' açtık. Süt Teknolojileri Bölümü Türkiye de sadece 3 tane açıldı. Birisi de ilçemizdedir. Arkasından Türkiye'de 7 adet bulunan 'Veteriner Yardımcılığı ve Hayvan Sağlığı Bölümünü' de açtık. Arkasından yeni bina yaparak, İmam Hatip Ortaokulu açtık. Bunları yapınca bir anda ilçemizde 6-7 tane yeni okul oldu. Böyle olunca 500'e yakın öğrenci yatılı olarak kalmaya başladı. İstanbul, Hatay, Balıkesir, Antalya, Çankırı, Diyarbakır, Eskişehir merkezden ve yakın illerden öğrenciler ilçemizde devamlı kalmaya başladı. Fen Lisesi'nin imkanlarını biz belediye olarak fazlasıyla yardımcı oluyoruz. Bütün okullarımızın bahçelerine halı sahalar, voleybol, basketbol sahaları, tenis kortları yaptık. Bir spor salonu yaptık. Eğitim imkanları açısından ilçemiz Eskişehir'in diğer ilçelerine nazaran ciddi mesafele katetmiştir. Eğitimde tercih edilen bir ilçeyiz. Vatandaşlarımızında büyük desteği var. İlçemize gelen öğrencileri velileri güvenli ve rahat bir şekilde bırakabileceği bir yer yarattık. Eğitim ve sağlık ilerleyince merkeze göç çok azaldı. Son yıllarda göç oranı azalan en başta gelen ilçelerdeniz.

ALTYAPIDA SIKINTI YOK
İlçemizde kanalizasyon sorunu vardı. Bu konuda vatandaşlarımız çok rahatsızdı. Bizlere sorduklarında olmadığını söylediğimizde bize gülüyorladı. Şu an ilçemizin hiçbir alt yapı kanalizasyon içme suyu problemi yoktur. Tüm çalışmalar tamamlanmış ve bitmiştir. İlçemize doğalgaz getirmek için mücadeleler verdik. Hem Bakanımız hem de Harun Karacan vekilimiz çok büyük destek verdiler. Geçen sene anlaşmalar imzalandı ve bir yıl içerisinde ilçeye doğalgaz geldi. Şimdi ilçeyi tamamen yeniliyoruz. İlçemizde altyapı-kanalizasyon ve doğalgaz çalışmaları bitti. Arkasından asfalt çalışmalarına başladık. Beylikova'ya giriş yapan caddelerde bunların karayolları çalışmalarını da sayın Vekilimiz Harun Bey'in yardımlarıyla hem afsaltlanması hem peyzajı hem de kaldırım çalışmalarını yaptırdık. Büyükşehir Belediyemizde kendisine ait yolları yaptı. Alpu Eskişehir yönündeki yol dardı. Önde bir araç gidince arkasından gidiliyordu. Buraya da altyapı çalışmaları bittikten sonra belediye imkanlarımızla orta refüjlü olmak üzere yolları genişlettik. İstimlak edilecek yerleri hallettikten sonra Büyükşehir Belediyesi ve Beylikova Belediyesi işbirliğiyle 3 kilometrelik bu bulvarı da yaptık. Böyle olunca ilçemize tüm girişler 20'şer metrelik bulvar şeklinde çok güzel bir şekilde yapıldı. Şimdi yine Büyükşehir Belediyesiyle mahalle aralarındaki sokaklarında asfaltlanma çalışmalarını yapıyoruz. O işlerde de sona gelmiş durumdayız.2-3 sene çok sıkıntı çektik. Altyapı çalışmaları çok zor. Her taraf kazılıyor. toz oluyor. İnşallah Kurban Bayramı'na kadar bitirmeyi düşünüyoruz.



SULAMA BARAJI YAPILIYOR
Bunların dışında belediye olarak bir çok şeyler yaptık. Bu işleri yaparken bir taraftan da belediyemizin hizmet binasını ilçemize yakışıdr hale getirdik. Otel ve öğrenciler için kafeterya ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına ilave binalar yapmaya başladık. Çarşıdaki binaların görsellerini değiştirmeye başladık. Kültür evi yaptırdık. Sonra BEBKA'nın projelerini takip ettik. Belediye kendi enerjisini kendisi üretsin diye hibe programından yararlanarak Beylikova'ya güneş enerjisi santrali kurduk. Kendi elektriğimizi üretmeye başladık. Sonra çiftçilerimize faydası olsun diye yine BEBKA desteğiyle paket slajlama fabrikası kurduk. Mısırları artık biliyorsunuz slaj yapılıyor. Yine BEBKA'dan faydalanarak süt toplama merkezi kurduk. Soğutma merkezi kurduk. Oraların traktörlerini kepçeleri aldık. Beylikova Belediyesi'nin araçlarını komple yeniledik. Göreve geldiğimizde bir iki esk çöp arabası vardı. Şu anda 4 tane sıfır aracımız var. Bunları Enerji Bakanlığımızdan hibe yoluyla aldık. Bir kepçemiz vardı. Şimdi üç tane kepçemiz var. BEBKA'dan bir tane vidanjör aldık. Belediyeler Birliği'nden hibe bir tane kepçe aldık. Tüm araçlarımızı ve araç parklarını yeniledik. Sayın Vekillerimizle birlikte Tarım Kredi Süt Fabrikasını hayata geçirdik. Bu fabrika da şu an Türkiye'de sadece ilçemizde bulunuyor. Orada 100'e yakın insanımız çalışıyor. Hem ilçemizin sütlerini hem Eskişehir'imizin ürünlerini toplayıp değerlendirip Türkiye'mizin her yerine ürün gönderiyor. İlçe ekonomimize büyük katkı sağlıyor. İlçemize tavuk kümesi yaptırdık. En büyük hayallerimizden birisi sulama barajı idi. Beylikova depolama tesisini yapmaya başladık. Barajda su biriktirmeye başladık. Ama kaçaklar oluştu. Bu sene itibariyle çalışmalara başladık. Bu sene 3 ay süre ile deneme işlerine başladık. Bir ay sonra ve kış sezonunda depolamaya başlayacağız. Şu anda çok şükür bir kaçak gözükmüyor. Buradan 23 bin dönüm arazi sulanacak. Bu arazilerin 12 bin dönümlük yer altı sulama bölümünü bitirdik. Şimdi su basmaya başladık. İnşallah önümüzdeki sene barajımızda sulama devresine girecek.

İMAR PLANLARI YAPILDI
Beylikova'da tapulaştırma çalışmalarına başladık. Burada tapular çok dağınık parça parçaydı. 2009 ylında Tarım Bakanlığına müracatımı yaptım. Bir kerede yapılan en büyük tapulaştırmayı yaptık. 220 bin dönüm araziyi tapulaştırdık. 11 köy ve Beylikova merkezinde vatandaşlarımız tapularını aldı. Belediye Başkanı olduğum 2009'da Beylikova'nın imar planı yoktu. İller Bankasıyla görüşerek yine hibe şeklinde olmak üzere Beylikova'nın tüm imar planını sıfırdan yaptırdım. Şöyle düşününce ilçemizin imarı, altyapısı, yolları, üst yapıları tamamlanmış. Belediyemizin çarşı içinde mülkiyeti azdı. Ben geldiğimden beri belediyemiz çarşı çerisinde 6-7 tane mülk aldı. En son aldığımız mülke kafeterya restoran yapmıştık. En son aldığımız yere 16 tane daire 4 tane dükkan yapıyoruz. Hem belediyeye gelir sağlayacak hem de vatandaşın konut ihtiyacını karşılayacak. İlçemizde 400 kişilik sinema salonumuz mevcuttur. Orada tüm konserler toplantı seminerleri yapıyoruz. Okullarımızın hepsine de kendilerine yetecek 100 kişilik 50'şer kişilik salonlar da yaptık. Okullarımızın hepsinde Z kütüphane olmasını sağladık. İlçemizde ki okullarımızın her türlü ihtiyacını fazlasıyla karşıladık.

Yapmak isteyip de bazı bürokratik engellerle yapamadığınız işler var mı?
Ö.A.: Biz, ilçe olarak bir engelle karşılaşmıyoruz. Ama bizim ilçemizin en büyük hayalleri var. Nedir diye sorarsan, maden yataklarımız var. İhaleye çıkmıştı çok sevinmiştik. Maalesef ihaleyi alan firma şartları yerine getiremeyince ihale iptal oldu. Şimdi yeniden ihale yapılıyor. Toryum yatakları barit kıymetli toprak elementleri. Bu sene çalışmaları biitrmek üzereler. Onunla ilgili Daire Başkanlığı kuruldu. (Beylikova Barit –Florid Ve Kıymetli Toprak Elementleri Daire Başkanlığı) Ekipler ilçemizde sondaj çalışmaları yapılıyor, bu sene yılbaşı itibariyle araştırma bitiyor. Bu işler hızlanır tesisler kurulmaya başlanırsa ilçemize en büyük devlet yatırımı olacak. Otoyol çalışmalarımız var. İlçemizin çok yakınından geçiyor. Bu projeler gerçekleşirse o zaman bir madenci ilçesi olacağız.



Hem milletvekilleri hem de Büyükşehir Belediyesi ile çok iyi ilişkiler içerisindesiniz. Bu durum; Özkan Alp'in kişilinden mi kaynaklanıyor?
Ö.A.: Harun beyle belediye başkanı olmadan önce de birlikteydik. Belediye başkanı oldum yine birlikteyim. Harun bey Beylikova ile ilgili her şeyi bilir. 'Organize sanayi deseniz' zaten biliyor. 'Doğalgaz, okullar deseniz' zaten içinde. Harun Karacan için en büyük şansımız. Sadece Beylikova değil Harun Bey tüm ilçelerdeki insanları da tanıyor. Nabi Hocamızın Eskişehir'den Bakan olması eğitim açısından şans oldu. Bizler de her türlü planımız projemizle kendilerine gittiğimizde, bunların yerinde uygun işler olduklarını, bizlerinde takip ettiklerini görünce işlerimiz kolaylaşıyor. Tabi bu tüm Eskişehir için geçerli. Bizim amacımız hizmet etmek. Biz burada şikayet makamı değiliz. Vatandaşımızda bizleri iş hizmet yapmak için seçti. Doğru yoldan gidip mantıklı isteklerle gidip, takip ederseniz yapılmayacak bir şey yok. Yine Büyükşehir Belediyesi ile ilgilide aynısı. Büyükşehir Belediyesi'nin de yapacağı hizmetler belli. Yasalarla herkesin görev dağılımı belli. Bizlerde Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı yerleri kendilerine söylüyoruz. Siz bir ucundan biz bir ucundan tutalım vatandaşımız mağdur olmasın diyoruz. İşbirliği içerisinde yapıyoruz. Şu anda gördüğünüz yollarımızda da birlikte çalışıyoruz.

-Özkan Bey eklemek istediğiniz başka görüşleriniz var mı?
Ö.A.Geldiğiniz için teşekkür ederim. Bizim felsefemiz şu 'Ben yaptım' diye bir şey yok. Birlik beraberlik içerisinde hep bizler yapıyoruz. Bizim bütün personelimiz Beylikova için çalıştığımızı bilir. Bizler cenaze olsun düğün olsun etkinlik olsun hep oradayız kaçırmamaya çalışırız. İlçemizde birlik beraberliğin artmasını isteriz. Türkiye'miz büyüyüyor bizim ilçemizde büyümek zorunda. Çok şükür inanıyorum her şey güzel olacak.
Editör: TE Bilisim