Enerjiden, yemeğe, sudan ekmeğe tam 555 Milyar Türk Lirası israf oldu. Yani Türkiye bir yılda milli gelirinin yüzde 15'ini çöpe attı. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın hazırladığı rapora göre 1 yılda yaklaşık 555 milyar liralık kaynağı israf ettik. 214 milyar liralık gıda israfının yapıldığı Türkiye'de günde 6 milyon ekmek çöpe gitti. Eskişehirliler ise ekmeği israf etmeyerek değerlendirdiklerini söyledi.
ÇORBAYA ATIYORUM
Kiraz Erci, 'Biz de hiçbir şekilde israf olmaz. Kendime göre alırım. Bayatladığında robottan geçirip dolaba koyarım. Köfte yaparım. Bir dilim bile israf etmem' derken Şule Kaygısız ise 'Yok biz de çok israf olmuyor. Çok bayatlamıyor ekmeklerim. Az alıyorum. Ya da buzdolabına koyarım ekmekleri' ifadelerini kullandı. Selma Göktuna, 'Biz yetiremiyoruz bile. Bayatlama şansı olmuyor. Ama bayatlama imkanı olursa da fırında kızartarak çorbaya, yemeklere kullanıyoruz. Bir kırıntısını bile atmıyoruz. Günde 10 tane alıyoruz, kalabalık aileyiz. İsraf nereye olacak bayatı bile yiyorlar' diye konuştu.
HAYVANLARA VERİYORUM
Gülten Ünlü, 'Çocuklar olduğu için az israf oluyor. Ama ben onları çöpe atmıyorum. Komşuların hayvanları var onlara veriyorum. Ama kırıntı olarak israf oluyor. Yoksa insan ekmekleri çöpe atmaya kıyamıyor' diye konuştu. Eşinin fırıncı olduğunu belirten Hayriye Özmutlu, 'İsraf söz konusu olmuyor. Eşim zaten fırında çalışıyor. İnsanlar fazla fazla ekmek alıp israf ediyor bir de ekmeğin pahalılığından şikayet ediyor. Bayatladığı zaman komşularımızın hayvanları var onlara veriyoruz. Ama fazla ekmek almamaya gayret ediyoruz' dedi.
KÖFTEYE KULLANIYORUM
Aygün Elieva ise 'İsraf etmem. Bayatlayan ekmeği fırında kızartarak çocuklara veriyorum. Ya da ufak ufak doğrayarak kuşlara veriyorum. Ekmeği çöpe atmam her türlü değerlendiriyorum' derken Sevgi Önder, 'Bazen oluyor. Bayatlayan ekmeği yumurtalı ekmek yaparak değerlendiriyorum çocuklar seviyor' diye konuştu. İsraf değil tasarrufun söz konusu olduğunu belirten Tülin Zeren, 'Emekliyiz çünkü anca yetiyor. Bayatlamış ekmeği kızartıyorum, buharda ısıtıyorum, çorbalara kullanıyorum, kızartıp kullanıyorum, köfteye kullanıyorum. Ekmeği asla israf etmem' ifadelerini kullandı. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim