Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Odunpazarı Belediye Başkan adayı Kazım Kurt ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hala tramvay geldi, trafik tıkandı diyorlar

Burada konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen hayatının en mutlu günlerinden birini yaşadığını ifade etti. Büyükerşen şunları söyledi: 'İlk tramvay hattı açıldığında maalesef tramvayı yapan arkadaşlar tramvaydaki eksiklikler ve hatalar ile o günü bana zehir etmişlerdi. 1 hafta sürmüştü karışıklıklar maalesef ilk hafif raylı sisteminin açılış törenini yapamamış, o günü büyük sıkıntıların yaşandığı bir gün olarak hatırlarım. Siyaseten karşı çıksınlar, 10 sene oldu tramvay, vaktinde gelip vaktinde gidiyor çağdaş ve konforlu bir araç ama hala daha 'tramvay geldi trafik tıkandı' diyorlar. Buna kargalar bile güler varsın kargalar gülsün' dedi.

Her tarafta tramvay şebekesi ağı olacak

Bütün dünyanın raylı sistemlere yöneldiğini söyleyen Büyükerşen, '71 Evler'deki hemşerilerimiz, bazı yatırımlardan vazgeçemedik, biraz daha borçlandık ve 71 Evler'e kadar tramvayı getirdik. Hafif Raylı Sistem genişledikçe bir daha şehrin kuzeyine yani tepebaşının Allah kısmet ederse, Gündoğdu Fevzi Çakmak Şirintepe Yeşiltepe ve Zincirlikuyu'ya uzatmak aklımızdaki projede duruyor. Her tarafta tramvay şebekesi ağı olacak. Konforlu araçlardan yararlanma imkanını bulacaksınız' diye konuştu.

Tramvayı inadına engellediler

Yapılanların kolay gerçekleştirilmediğini ifade eden Başkan Büyükerşen, 'Eğer 4 sene engellemeselerdi bizi AKP yerel teşkilatı bakanları, milletvekilleri kullanarak Devlet Planlama Teşkilatı'na baskı yapıp programı oldurmamazlık yapmasalardı, belki şimdi burada siz tramvayla gidip gelecektiniz, ama inadına engellediler. Avrupa Yatırım Bankası, 'Ne yaparsan kredin hazır yeter ki Devlet Planlama Teşkilatı Yatırım Programı'na aldır' diyor. Bizden sonra eğelen Kayseri kredi aldı, yetmedi uzatma kredisi de aldı. Hükümetten büyük destek aldı. Hala unutuyorlar Türkiye'de AKP büyükşehir belediyelerinin tramvay maliyeti, mesafeleri çoğunun bizden kısadır ama bizden daha fazlaya mal oldu milyonlarca dolara mal oldu. Bu hükümet vermeyince biz de yüksek faizli kredi aldık yeter ki siz rahat bir ulaşım imkanı sağlayın, inşallah bu tramvay ile kalmayacak bu iş yolculu deneme seferleri bitinceye kadar bedava seyahat edin' dedi.

Çift kanat uçacağız

Büyükerşen, 'Ben bunaldığım zaman kalkıp Porsuk kenarındaki kahvelerde çay içmek istiyorum ama tıklım tıklım dolu neden burası da oralar gibi kafeler, pastanelerle, küçük zarif barlarla dolu olmasın, ben de kalkıp buraya gelmeyeyim? Neden oralarda yer bulamayanlar buralara gelmesin. 71 Evliler neden buralarda kendilerini daha rahat ve huzurlu hissetmesinler, bulvarlarda dedeler torunlarını alıp gezmesinler, akşamları hanımlar beylerini zorlayacak, hadi kalkıp gezelim diyecekler, böyle toplantılarda da kadınlar lütfen en öne geçsin bu sizin hakkınız, siz her şeye layıksınız. Biz Eskişehir'i Türkiye'nin yaşanabilir 2'nci Avrupa'nın 14'üncü şehri yaptık ama biz tek kanatla uçuyoruz Tepebaşı aldı başını gidiyor son 5 yılda büyük atılımlar oldu, ortada büyük şehir sol kanat bizden olmadığı için tek kanatla uçuyorduk Odunpazar'ını da CHP Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Kazım Kurt'la alarak çift kanatla uçacağız' dedi.

Yeni dönemde yeni hizmetler gelecek

Ardından konuşan Odunpazarı Belediye Başkan adayı Kazım Kurt, 'Tramvayınız ile birlikte şehir merkezi çok yabancı olmayacaktır. Emek mahallesinden özel olarak destek bekliyoruz. Vereceğiniz destek size özel olarak gelecek hizmet olacaktır. Emek mahallesi Odunpazarı'nın merkezi olur. Kültür, spor alanları ile hem de iş için merkeze inmezsiniz. Her türlü engellere rağmen bugün tramvay yürüyor. İnşallah yeni dönemde yeni hizmetler gelecek' diye konuştu.

10 yılın hesabını beraber soralım

Odunpazarı seçmenine seslenen Kurt, 'Bilbordlara bakın 'lafa bakmayın icraata bakın' diyorlar. İşte laf değil icraatta bakın, İktidar partisinin belediyesi sizi yönetti 10 yıl. Bana 10 tane iş gösterin. Emek mahallelileri 10 yılın hesabını 30 Mart'ta sandıkta sormalı. İktidar partisinin belediyesinin olmak Emek mahallesine artı olarak ne kattı. Elinizi vicdanınıza koyun 10 yıl önce iyi olur diye verdiğiniz oy ne oldu. 71 ve Emek mahallesinde AKP sınıfta kalmıştır. Belediyecilik adına hiçbir şey yapmamıştır. 10 yılın boş geçmişliğini düşünerek bize destek olun. Bize destek vermediğiniz hale size Ertaş Caddesi ve tramvay hizmeti getirdik. Daha da büyüteceğiz. Emek mahallesi 50 bine yakın insanın yaşadığı bir mahalle. Bir tane kapalı pazar yeriniz var. Her hafta her gün kurulan pazarlar var. Bakın Bozüyük'te bir tane mi pazar var. Kapalı Pazar olmasına rağmen kış günü esiyor. Emek mahallesinde yapılacak işi birlikte karar vereceğiz. Belediyenin üçüncü katında oturup karar verilmez. En doğru yeri birlikte bulacağız. Burada iki tane üç tane pazar kurmak gerekiyor. 71 Evler'de ne yaptılar. Odunpazarı Belediyesi ne yaptı, söyleyin. Söyleyemiyorsunuz. Önümüzdeki dönemde 10 yılın hesabını hep beraber soralım' dedi. Konuşmaların ardından açılış yapılan tramvay hattı ile Yılmaz Büyükerşen ve beraberindeki heyet ilk turu attı. Yol boyunda ilk seferi izleyen bir çok mahalle sakini Büyükerşen'e el salladı. (Tuğçe Mertler)

Editör: TE Bilisim