Özdilek Sanat Merkezi'nde 'Enerjinle Kente Hayat Ver' sloganıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın yanı sıra TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ender Kelleci, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Serpil Çamoğlu, akademisyenler, enerji sektörünün paydaşları ve vatandaşlar katıldı.

FARK YARATTIK
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 'Belediyemiz enerji verimliliği konusunda elde ettiği öncü deneyimleri ile Türkiye'de fark yaratmıştır. 2017'de mevcut referanslarımız ve deneyimlerimiz çerçevesinde 86 ülkeden, bin 500'den fazla yerleşim yerinin içinde bulunduğu Uluslararası Yerel Çevre Girişimleri Konseyi-Sürdürülebilir Kentler Birliği üyesi olduk' diyerek, Tepebaşı Belediyesi'nin hayata geçirdiği temiz enerji çalışmaları hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

ÖRNEK OLSUN
Başkan Ataç, 'Tepebaşı Belediyesi temiz enerji konusunda birçok çalışma yaparken maalesef hükümet, Tepebaşı'na 25 kilometrelik uzaklıkta bulunan Beyazaltın'a bir kömürlü termik santral kurma niyetinde. Buna karşılık yaklaşık 8 ayrı dava açtık, bunların 3'ü lehimize sonuçlanmış. Öte yandan Tekirdağ'dan gelen güzel haber ile sevindim. Tekirdağ'da AKP'li milletvekilleri diğerlerinin önüne düşüp, bakanlığa giderek santralin iptalini istemişler ve bakanlık da kabul etmiş. Bu güzel gelişmenin bize de örnek olmasını istiyorum. Bizim milletvekillerimiz de umuyorum ki birlik olurlar ve 35 sene çalışıp da Tepebaşı'nı tüm yönleri ile olumsuz etkileyecek bu santralin iptal olmasını sağlarlar' şeklinde konuştu.

ÖZGÜN POLİTİKA
Etkinlikte konuşan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ender Kelleci, 'Ülkemizin özgün koşullarına uygun, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını ön planda tutan, ekonomi, sanayi, tarım, çevre, eğitim, ulusal güvenlik, ulaşım politikaları ile bütünleşik, insanımıza odaklı enerji politikalarının öncelik olarak ele alınmalıdır' diye konuştu. Etkinlikte daha sonra uzman isimler sunumlar gerçekleştirdi. İtibarlı Şehirler için Küçük Karbon Ayak İzi başlıklı konuda sunum yapan Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Prof. Dr. Cengiz Türe, 'Sürdürülebilirliğin en önemli kriteri olan küçük karbon ayak izine sahip olan bir ülke ya da kent olmak adına bu süreçler içinde aktör olmamız gerektiğini düşünüyorum' dedi.

3E ÇÖZÜMÜ
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kooperatifleri hakkında konuşan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Prof. Dr. Haydar Aras ise 'Enerji politikalarımızı enerji, ekonomi, ekoloji olmak üzere 3E'yi dikkate alarak oluşturduğumuzda sorunların kalmayacağını görüyoruz' ifadelerini kullandı. Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), EPS Sanayi Derneği (EPSDER), ESTÜ, ESOGÜ, Philips, LumiSistem Aydınlatma ve Ytong'un katkıları ile düzenlenen Enerji Günleri, oturumların tamamlanmasının ardından sona erdi. HM
Editör: TE Bilisim