Tepebaşı Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Sürdürülebilirlik Merkezi tarafından gerçekleştirilen II. Enerji Günleri etkinliğinde enerji konusu, uzmanlar tarafından ele alındı.
TASARRUF VURGUSU
Etkinliğin oturumlar halinde gerçekleştirilen sunumlar kısmında ise sektörün önde gelen isimleri, uzmanlık alanları üzerine sunumlar yaptı. Burada konuşan Philips/Signify/Interact Ürün Müdürü Emre Ertok, 'Bağlantılı aydınlatma teknolojileriyle enerji tasarrufu yapıyoruz. Nasıl tasarruf yapılıyor? Örneğin; sürekli yanan bir lambayı harekete göre veya gün ışığına göre programlayarak daha az enerji tüketmesini sağlayabiliyoruz. Hatta bu aydınlatma sistemlerini ısıtma ve soğutma sistemlerinde de kullanabiliyoruz. Bu sistemi daha birçok alanda kullanılarak enerji tasarrufları sağlanıyor' dedi.
KOOPERATİFLER ÖNEMLİ
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday'ın başkanlık ettiği 'Finansman' oturumunda ise Prof. Dr. Haydar Aras, 'Enerji Kooperatifleri' konusunu ele aldı. Aras, 'Ülkemizde bir enerji krizi yok ama dışa artan enerji bağımlılığımız var. 4 birim enerji kullanıyorsak bunun 3 birimini ithal ediyoruz. Geriye kalan 1 birimini kendi öz kaynaklarımızla karşılıyoruz. Enerji politikalarımız değişmediği takdirde maalesef ki bu ithal etme durumu önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek. Enerji politikalarımızı değiştirerek, kooperatiflerin sayısını arttırarak enerjide dışa olan bağımlılığımızı azaltmamız gerekmektedir' diye konuştu.
SUNUM YAPILDI
'Uygulama Örnekleri' başlıklı son oturum ise TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ercan Kelleci başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda Esenja Enerji Müdürü Dr. Yılmaz Yörü Enerji Sistemlerinin Enerji ve Ekserji Analizi, Demir Enerji Makine Yüksek Mühendisi Caner Demir de Yüksek Enerji Performanslı Bölge konularında sunum yaptı. HM
Editör: TE Bilisim