CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin 'Canlı Tarih Sergisi'nin açılışına katıldı.

Büyükşehir Belediyesi'nin Canlı Tarih Sahnesi Sergisi'nin açılışına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bugün öyle bir tabloyla karşı karşıyayız ki, kendi tarihini bilmeyenler bu ülkeyi yönetmeye talip oldular. Kendi ülkesinin kuruluşunu insanlar kendi tarihimizle ilgili ahkam kesmeye başladılar. Başta recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Cumhuriyet Tarihi konusunda bir parça bilgi edinmek isteyenler buraya, Eskişehir'e gelsinler. Emin olun burada vicdanları varsa buradan ayrılırken kendi vicdanlarını sorgulayacaklardır' dedi.

Canlı Tarih Sahnesi'nde de Atatürk ve İsmet İnönü kendi ses ve hareketleriyle yakın tarihi anlatıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de, 'Yetişen genç kuşakların yakın tarihi akıllarından çıkmayacak şekilde öğrenebilmeleri son derece önemlidir. Yakın tarihini bilmeyen çocuklarımız ve gençlerimiz, geleceği doğru kuramazlar. Bu projemizle, onlara yardımcı olacağımızı düşünüyorum' diye konuştu.

'Büyükerşen'i aday olarak görecek miyiz?'

Basın mensuplarının 'Önümüzdeki yerel seçimlerde Büyükerşen'i yine aday olarak görebilecek miyiz?' sorusuna Kılıçdaroğlu şöyle cevap verdi: ' Niye görmeyelim. O sadece bizim övgümüzü alan bir belediye başkanı değil. Görüşü ne olursa olsun bütün Eskişehirlilerin kucakladığı bir insan. O sadece CHP'ye hizmet veren bir belediye başkanı değil bütün Eskişehirlilere hizmet veren bir belediye başkanı kıyafeti, görüşü, yaşı, rengi ne olursa olsun bütün Eskişehirlileri kucaklayan bir insan. '

Büyükşehir Belediyesi 'Canlı Tarih Sahnesi' açılışı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Sahnede Atatürk ve İsmet İnönü kendi ses ve hareketleriyle yakın tarihi anlatıldı. Atatürk, sahnede ikinci meclis kürsüsünde Cumhuriyet'in 10. Yıl Nutku ile ayrı tarihlerdeki Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı açılış konuşmalarını yaparken, İsmet İnönü ise Atatürk'ün ölüm yıldönümünde yaptığı Atatürk'ü ve Cumhuriyet'i anlatan konuşmasından sonra Lozan Antlaşması'nı anlatıyor.

Sahnede hareketli ve sesli android iki silikon figürün yanı sıra Kurtuluş Savaşı ve yakın tarihe ait çeşitli belgesel görüntüler de yer aldı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen yeni projesi için şunları söyledi: 'Yetişen genç kuşakların yakın tarihi akıllarından çıkmayacak şekilde öğrenebilmeleri son derece önemlidir. Yakın tarihini bilmeyen çocuklarımız ve gençlerimiz, geleceği doğru kuramazlar. Bu projemizle, onlara yardımcı olacağımızı düşünüyorum. Bizim yaptığımız silikon figürlerin hareket ve ses teknolojisi sponsoru olan ülkemizin güzide kuruluşu Arçelik A.Ş. ile bizlere yardımcı olan Eskişehir'deki üniversitelerimizin öğretim üye ve uzmanlarına teşekkür ediyoruz.'

Gösteri sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yapılan bu çalışmadan çok duygulandığını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in Eskişehir'i bir dünya markası yaptığını belirten Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: ' Çok güzel bir çalışma Yılmaz hocamız gerçekleştirmiş ellerine sağlık. Eskişehir'i sadece bu bölgenin değil, Türkiye'nin değil, dünyanın önemli bir markası haline getirdi. Eskişehir'i Eskişehir yaptı çağdaş, uygar bir kent haline getirdi. Darısı diğer belediye başkanlarının adına. Eskişehirliler Yılmaz hocamızla ne kadar gurur duysa azdır. Bizde gurur duyuyoruz. Kendi tarihimizi bilmek çok önemli kendi tarihini bilmeyen geleceği bilemez geleceği tahmin edemez gelecekle ilgili güçlü sağlıklı ön görülerde bulunamaz. Burada kendi tarihimizden kısa kesitler izledik. Cumhuriyetin kuruluşu, ulusal bağımsızlık savaşının verilmesi, kadınların rolü, alfabenin, devrimlerin nasıl hangi koşullarda yapıldığını öğrendik.'

'Türk sözcüğünden utanan bir Başbakan var'

Kılıçdaroğlu, 'O koşulları bilmeyenler rahat koltuklarında oturup cumhuriyetin o yıllarını eleştiriyorlar. Asıl üzücü olan bu hangi koşullarda savaş verildiği, müzakerelerin nasıl yapıldığı, acıların gözyaşların bedellerinin ne olduğunu burada kısaca öğrendik. İki önemli insanı Mustafa Kemal ve İsmet İnönü'yü izledik çok güzel bir çalışma duygulanmamak elde değil. Cumhuriyete karşı olan gruplar var şuanda adeta cumhuriyete düşman olarak belleyen guruplar var. Türk sözcüğünden utanan bir Başbakan var Türk milleti kavramını kullanmaktan utanan ve sıkılan bir Başbakan var. Ben bunu içime sindiremiyorum. Biz kendi ülkemizi kendi kanlarımızla kendi canlarımızla bedel ödeyerek kurduk. Biz içinde bulunduğumuz ulusumuzla gurur duyarız. Bugün öyle bir tabloyla karşı karşıyayız ki bugün kendi tarihini bilmeyenler bu ülkeyi yönetmeye talip oldular. Kendi ülkesinin kuruluşunu bilmeyenler nasıl kurulduğunu bilmeyen insanlar kendi tarihimizle ilgili ahkam kesmeye başladılar. Başta recep Tayyip Erdoğan olmak üzere cumhuriyet tarihi konusunda bir parça edinmek isteyen elini vicdanına koyup bu iki insanı dinlemek isteyenler buraya gelsinler. Emin olun burada vicdanları varsa buradan ayrılırken kendi vicdanlarını sorgulayacaklardır. Biz bu tarihimizle insanımızla gurur duyuyoruz. Yedi düvele karşı mücadele burada verildi gezi parkında verilmedi kendi çocuğuna kendi gencine kendi gençliğine karşı mücadele eden bir siyasal iktidar bu mücadeleyi yedi düvele karşı mücadele verdik diye kamuoyuna sunuyor. İnsanda biraz utanma, ahlak tarih kırıntısı olur. İşte bunlar ülkeyi yönetiyorlar' şeklinde konuştu.

'Büyükerşen Eskişehir'in kucakladığı bir başkan'

Basın mensuplarının 'Önümüzdeki yerel seçimlerde Büyükerşen'i yine aday olarak görebilecek miyiz?' sorusuna Kılıçdaroğlu şöyle cevap verdi: ' Niye görmeyelim. O sadece bizim övgümüzü alan bir belediye başkanı değil. Görüşü ne olursa olsun bütün Eskişehirlilerin kucakladığı bir insan. O sadece CHP'ye hizmet veren bir belediye başkanı değil bütün Eskişehirlilere hizmet veren bir belediye başkanı kıyafeti, görüşü, yaşı, rengi ne olursa olsun bütün Eskişehirlileri kucaklayan bir insan. ' (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim