CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile Taşbaşı'nda halkın ve esnafın arasında röportaj yaptık. Çalışkanlığı ve müteaviziliğiyle kentte sevilen Çakırözer seçildiği 7 Haziran 2015 seçimlerinden bugüne üç yıldır halkın vekili oldu. CHP'li olsun olmasın, herkesin sevdiği ve saygı duyduğu bir milletvekili oldu.

- 7 Haziran seçimlerinde siyasete atılmıştınız… Aradan geçen 3 yılı Eskişehir'de ve Meclis'te nasıl değerlendirdiniz?
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 3 yıl süren 25 ve 26'ncı dönemler boyunca gerek Eskişehir'imizin gerekse Türkiye'nin temel sorunları karşısında hangi görüşten olursa olsun Eskişehir'in, sadece Eskişehir'in değil Tüm Türkiye'nin sesi, sözü olmak için var gücümle çalıştım. Sorunları Meclis'ten kamuoyuna yansıtmaya çalıştım:
  • Meclis'te terörle mücadelede, 15 Temmuz hain darbe girişimi karşısında hep birlikte göğüs gerdik.
  • Eskişehir'imizde kömürlü zehir santrali kurulmak isteniyor. Hükümetin bu talep ve ısrarı karşısında, tüm Eskişehirlilerin bu zehir santraline karşı olduğunu defalarca Meclis'te dile getirdim. Burada hep birlikte belediyelerimizle, sivil toplum örgütlerimizle bunun mücadelesini verdik.
  • Şeker Fabrikalarının kapatılması yönündeki tepkileri, Eskişehirlilerin buna karşı olduğunu sadece Eskişehir'imizde değil, Meclis kürsüsünden de haykırdım. Çiftçinin suyunu özelleştirmeyin dedim.
  • Hem Eskişehir hem de Türkiye açısından hepimiz için çok önemli eğitim konusunda yapılan yanlışların giderilmesi hususunda, sadece Eskişehirli hemşehrilerimizin değil, tüm Türkiye'nin hassasiyetlerini Meclis'e taşıdım.
  • Çiftçilerimizin sıkıntılarını, Seyitgazi-Kırka-Afyon Karayolunun yapımını, Hava alanının açılmasını, yeni fabrikaların kurulması yönündeki haklı talepleri hem üyesi olduğum Plan Bütçe Komisyonu'nda hem de Meclis kürsüsünde defalarca dile getirdim. Meclis'te olabildiğince Eskişehirlilerimizin gözü, kulağı, sesi olmaya çalıştım.


- 24 Haziran'da yapılacak olan seçimlerde CHP'nin seçim bildirgesi temel olarak ne vaat ediyor? Sorunların çözümü konusunda projeleriniz neler?
24 Haziran'da seçimler var bu seçimlere en hazırlıklı parti Cumhuriyet Halk Partisi. AKP bu ülkeyi yönetemiyor. Seçimlere 17 ay varken erken seçim kararı almak bir ülkeyi yönetemediğinizin en önemli göstergesidir. Yönetemiyorlar! Hem Eskişehir'de hem de Türkiye'nin dört bir yanında halkımız da bunu görüyor. Hem Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun hem de hepimizin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin en başından dile getirdiği gibi Türkiye'nin 5 temel sorunu var: Dış politika, eğitim, ekonomi, toplumsal barış ve demokrasi. Bunlardan önce tabii ki en birinci önceliğimiz; 24 Haziran'da Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanı olduğu bir Türkiye'de ilk olarak OHAL'i kaldırmak, Türkiye'yi yeniden demokratik, hukuk devletine döndürmek olacak. OHAL'i kaldıracak Türkiye'de hak, hukuk, adaleti sağlayacağız. Seçim kampanyamız süresince işçi, emekli, emekçi, çiftçi, esnaf, genç, yaşlı, kadın, erkek toplumun tüm kesimlerinden yurttaşlarımızla bir araya geldik, geliyoruz. Herkes dertli, kimse kazanamıyor. Alın terinin karşılığını alamıyor.
Bizim seçim bildirgemiz bu sorunların hepsine çözümler sunuyor. Bizler ne diyoruz: Asgari ücret 2 bin 200 lira olacak. Tüm yoksullarımızı Aile Sigortası kapsamına alacağız. İhtiyaç sahiplerine aylık 1000 TL yatıracağız. En düşük emekli maaşı bin 500 TL olacak. Emeklilerimize Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye vereceğiz. Vergileri azaltacak, teşvikleri arttıracağız. Toplumsal barışı sağlayacağız. Tüm yurttaşlarımızın dillerini özgürce öğrenmesini sağlayacak, memleketi terör belasından kurtaracağız.
Bizim iktidarımızda herkes mutlu, huzurlu ve refah içerisinde yaşayacak, Türkiye yeniden kuruluş ayarlarına dönecek.
-24 Haziran seçimlerinde sizce CHP Eskişehir'de kaç milletvekili çıkarır?
7 Haziran seçimlerinde partimizin Eskişehir'de Milletvekili yoktu. 7 Haziran seçimlerinde hep birlikte çalıştık ve 3 Milletvekili çıkardık. Referandumda da yüzde 60'ı bulduk. Ben 24 Haziran'da da bu oranların altına düşmeyeceğimize inanıyorum. Millet ittifakı bu ülkeyi yönetemeyen AKP'den, AKP-MHP ittifakının toplamından çok fazla oy olacak.
-Aynı seçimde Muharrem İnce Eskişehir'den ne kadar oy toplar?
Eskişehir'imizde halkın arasında gördüğümüz hava net. Halkımız bu beceriksiz yönetime artık TAMAM diyor. Eskişehir'imizden hemşehrilerimizden aldığımız güçle 24 Haziran'da hem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çoğunluğumuzu sağlayacak hem de hepimizin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'yi Çankaya Köşkü'ne Atatürk'ün koltuğuna göndereceğiz. Tüm adaylar arasında en fazla oyu 80 milyonunun Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce alacak. Eskişehir'imizde de Muharrem İnce'nin alacağı oy oranı en az yüzde 50 olacaktır.

-Partinizin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin performansını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Biz ne diyoruz? 80 milyonun Cumhurbaşkanı, hepimizin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce… Bakın bizim adayımız Muharrem İnce ne diyor, fabrika diyor, eğitim diyor… Bir yanda fabrika vaat eden, bir yanda ise kıraathane vaat eden bir Cumhurbaşkanı adayı düşünün. Muharrem İnce bu ülkenin tüm sorunlarını çok iyi biliyor. Her şeyi ben yaparım, bilirim demiyor. Biz Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce'nin, 25 Haziran'da Cumhurbaşkanı olacağına inanıyoruz.
- Sizce Eskişehir in en büyük sorunu ne?
Eskişehir'imizin birinci sorunu, merkezi hükümetin bu şehrin ihtiyacı temel yatırımları yapmaması. Sorunları çözme noktasında bir gayret içinde olmaması. AKP'li belediyelerin bulunduğu Anadolu şehirlerindeki seferberlik şehrimizde yok. Çünkü Eskişehir'e bakışlarında 'orada muhalefet belediyesi var, oraya hizmet götürürsek belediye kazanır' var. İş yapmayan ve yapılan işi engelleyici bir tutum var. Bu da halka hizmet sağlanmasını engelliyor. 'Ben muhalefetim, iktidar yapmazsa bana yarar' gibi bir anlayış içinde de olmadığımız için halkın talep ve sorunlarını çözememek bizi üzüyor.
Eskişehir'de havalimanımız var, ama tarifeli uçak seferi yok!... Sadece Umre'ye charter seferleri… Bir de yazın Brüksel'e charter seferleri. Bu bile birçok şehrin havalimanından daha çok yolcu gelmesini sağlıyor. Tarifeli uçaklar başlasa yolcu sayısı katlanır. Böylesine bir alt yapı yatırımı heba oluyor. Yazık oluyor. Hükümet Türkiye'nin birçok kentinde örneğin Kütahya'da havaalanları işlesin diye havayolu şirketlerine çok büyük maddi destek vererek uçmalarını sağlıyor. İş Eskişehir'e gelince hiçbir destek verilmiyor.
Bunun bir başka örneği karayolları. Afyon'dan Eskişehir'e gelirken Eskişehir il sınırına kadar gidiş geliş çift şerit, kaymak gibi bölünmüş yol. Eskişehir il sınırından sonra bir anda tek gidiş gelişe dönüyor. Köy yolu gibi. Seyitgazi-Kırka yolu bu yüzden halk arasında 'Ölüm Yolu' diye biliniyor. Yıllardır söyleniyor. Ben Meclis'te en az 10 kez söyledim. Bir türlü yatırım programına alınmadı, alınmıyor.
Eskişehirimiz teşviklerden yararlandırılmıyor. Hem yatırım yapmıyorlar. Hem de teşvikler dağıtılmaya gelince Eskişehir 'gelişmiş' 'kalkınmış' il sayılarak hiçbir teşvikten yararlandırılmıyor. Bu kent havacılık kenti, demiryolcuların kenti. Havacılık ve raylı sistemler konusunda Eskişehir bir merkez haline gelebilecek potansiyele sahip ama hiçbir şey yapılmıyor.

- Büyükerşen'in dediği gibi; AK Parti CHP'li Belediyeleri engelliyor mu?
Engellemiyor mu? Bakın Eskişehir'in içilebilir kullanma suyu için Büyükşehir Belediyemizin yaptırdığı barajdan su getirilmesini Belediye Meclisinde AKP oylarıyla engellendi. Bu engellemeler sadece Büyükşehirle de sınırlı değil. Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt'a, Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç'a da icraat yaptırılmak istenmiyor. Milli Eğitim müdürü okullarımıza yardım götürmek isteyen belediyelerimizi okullara sokmuyor. Belediyelerimizin başarılı olmamaları, vatandaşa hizmet edememeleri için her tür zorluk, her tür engel çıkarılıyor. Neden? Hepsi CHP'li belediyelerin Eskişehirlilere hizmet vermesinin önüne geçmek için. Her şeye, tüm bu engellemelere rağmen Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Yılmaz Büyükerşen hizmet üretiyor. Bakın Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi hizmete girdi. Sadece Türkiye'ye örnek değil, Avrupa standartlarında bir tesis. Çöpünüzü alıyor, ayrıştırıyor ve enerji üretiyor. 55 bin hanenin elektiriğini karşılayacak şekilde enerji üretiyor. 60 kilometreye varacak olan bir hafif raylı sistemin çalışmaları devam ediyor. Şehrin iki tarafında da devam eden bir ulaşım hattı. Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç sürekli tesis açıyor. Su sporları tesisi Avrupa standartlarında övgüler alan bir tesis. Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt sayısız Halk Merkezi açtı, açıyor. Mahmudiye Belediye Başkanımız İshak Gündoğan, Han Belediye Başkanımız Erdal Şanlı mucizeler yaratıyor.

- CHP olarak genelde ve yerelde Alpu'ya yapılması planlanan termik santrale karşı nasıl bir politika izleyeceksiniz?
AKP hükümeti Türkiye'nin en verimli ve koruma altındaki ovası olan Alpu Ovası'na, Tepebaşı Belediye sınırları içine zehir soluyan bir santral yapmak istiyor.
Zehir santraline o bölgede yaşayan halk karşı. Eskişehir'de yaşayan halk karşı.
Sivil toplum örgütleri, anneler, babalar, odalar, sendikalar herkes karşı. İlle de yapacağız diyorlar.
Bunun için toprak koruma yönetmeliğini bile değiştirdiler. Verimli toprakların ranta kurban gitmesini kolaylaştıran yönetmelik çıkardılar. Dünyanın hiçbir yerinde örneği yok. Eskişehir'e bu zehir santralini yapmak için bu yapıldı. Biz de buna karşı yaptırmayacağız diyoruz. Hem Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu hem de Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce Eskişehir ziyaretlerinde bunu gündeme getirdiler. Biz buraya, Eskişehir'in, Türkiye'nin en verimli topraklarına bu zehir santralini yaptırmayacağız. Ne yapacağız? Eskişehirimizde kalitesi düşük, zehiri büyük kömürlü santral yerine teknoloji geliştikçe maliyeti iyice düşen rüzgar ve güneş enerjisinden faydalanacak şekilde tesisler yapacağız. Hem havamızı hem de verimli topraklarımızı zehirlemeyeceğiz.
- Eskişehirsporla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Şanlı Eskişehirspor'umuz 53. Kuruluş yıldönümünü kutluyor.
Öncelikle Eskişehirsporumuzun bir Anadolu efsanesi olmasında emeği geçenleri ve büyük taraftarımızı yürekten kutluyorum..
Eskişehirsporumuzun Anadolu'da futbolun, sporun gelişmesinde çok büyük yeri var. Eskişehirsporun bu yıl süper lige çıkamaması üzüntü verici. Ama kırmızı siyahlı renklerin, Anadolu Şimşeklerinin çok kısa süre içinde hak ettiği şampiyonlukları yakalayacağına inanıyorum. Özverili, vefakar taraftarının şampiyonluk özlemini giderecektir Eskişehirspor. Ama bu süreçte siyasetçisi, iş insanı, gazetecisi toplumun her kesimi Eskişehirsporumuzun yanında olmalı. Artık özlediğimiz kupalara bu yıl kavuşacağımıza yürekten inanıyorum. Muhteşem taraftarımız, hepimiz şampiyonluklara hasretiz.
Sadece futbolda değil, baskette, hentbolde bizim için gelecek yıl Avrupa yılı olacak. İnanıyorum ki Avrupa kupalarını kazanacağız ve Eskişehir bu mutluluğu yaşayacak.
Bu kampanya nasıl geçiyor, sahada neler görüyorsunuz?
AKP hükümeti ekonomiden, dış politikaya, eğitimden sağlığa, ülkeyi yönetemiyorlar. Yüzlerce, binlerce üniversite mezunu gencimiz var işsizler. Kırsala gidiyoruz, konuşuyoruz, üretiyoruz, kazanamıyoruz diyorlar. Geçen yılki fiyatların altında arpa fiyatları belirlenmiş. Mazot, gübre, tohum paraları çiftçinin belini bükmüş durumda. Çiftçi, esnaf, işçi, emekli geçinemiyor. Sokakta işsizlik var, geçim sıkıntısı var.
Bu kampanya sürecinde hemen hemen ilçelerimizin tamamını gezdik. Köylerde kahvehanelerde hemşehrilerimizle bir araya geldik. Parti örgütümüz, il başkanımız, ilçe başkanlarımız, Belediye Başkanlarımız, Milletvekili adaylarımız, kadın kollarımız, gençlik kollarımız hep birlikte hedefe kilitlendik. Hepimizin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'yi Cumhurbaşkanı yapacak ve partimizi iktidara taşıyacağız.


Editör: TE Bilisim