İlk ulusal katılımlı VEX Off Season robotik turnuvası Özel Çağdaş Okulları ve Eğitimde İnovasyon Derneği iş birliği ile yapıldı. Geçen yıl ülke genelinde düzenlenen VEZ IQ Off Season robotik turnuvalarında ikinci ve üçüncülük elde eden Özel Çağdaş Okulları, bu sene yarışmaya ev sahipliği yaptı. Turnuva dostluk mücadelesi ve robot becerileri mücadelesi olmak üzere 2 kategoriden oluştu. 35 takım turnuvada kıyasıya yarıştı. Turnuva sonrası iki kategoride dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

35 TAKIM AĞIRLANDI
Turnuva ile ilgili düşüncelerini paylaşan Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı (ESBAV) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Yavuz Tuna, 'Ciddi bir organizasyondu bu Eskişehir için. 35 takımı ağırladık farklı illerden farklı konuklarımız oldu. Zaten önemli olan bu öğrencilerimizin paylaşım içerisinde olması. Bunu teknoloji ile birleştirmiş olması çok önemliydi bizim için. Gelecek artık kodlama alanında ilerliyor. Biz de bu alanda çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz' dedi.

İLK ULUSAL KATILIM
Turnuva hakkında bilgi veren Ölçme Değerlendirme Bilişim Koordinatörü Esen Uluhan, 'İlk ulusal katılımlı VEX Off Season robotik turnuvası Eskişehir'de ilk defa Özel Çağdaş Okulları ve Eğitimde İnovasyon Derneği iş birliği ile Eskişehir'de ilk defa gerçekleştirildi. Türkiye'nin farklı illerindeki öğrenciler birçok ilden günü birlik ya da iki günlüğüne geldi. 2 yıldır robotik çalışmalarını yürütüyoruz. Bu çalışmalar kapsamında katıldığımız yarışmalarda Türkiye şampiyonluğu, ikincilik ve üçüncülük elde ettik' diye konuştu.

HEDEFİMİZ AMERİKA
Turnuvaya katılan Özel Çağdaş Okullarından Alara Er, robotu tasarlarken nelere dikkat ettiklerini ve yarışma atmosferini anlattı. Er, 'Öncelikle hem estetik olarak hoş hem de turnuvanın şartlarına uygun robot yapmak istedik. Ayrıca çok amaçlı bir robot olmasını hedefledik. Bu yüzden elimizden gelen en iyi robotu tasarladık. Bu turnuvada normalden fazla çalışarak Amerika'ya gitme hedefimiz var. Çok heyecanlı ve rekabetli bir ortam oluyor. Ama bizi mutlu ediyor. Farklı şehirlerden gelen arkadaşlar da bizleri ayrıca mutlu ediyor' dedi.

ÇALIŞMALAR SÜRECEK
Öykü Sena Çelik, 'Oldukça gerici bir ortam ama gerici olduğu kadar da eğlenceli. Türkiye'nin her yerinden takımlar geldiği için heyecanı ayrıca arttırıyor. Çok değişik bir duygu. Amacının, robotik çalışmaları sürdürerek Amerika'daki uluslararası yarışmaya katılmak istiyorum' diye konuştu. Can Kaan Yazgan ise 'İlk başta güzel bir kullanım amacı olmasını hedefledik. Daha sonra yarışma odaklı oldu. Kullanışlı ve hızlı olması için çalıştık. İleride de geliştirmeyi düşünüyorum. Gelecekte kullanım amaçlarını genişlenmesi için çalışacağız' ifadelerini kullandı.
Turnuva Dereceleri ise şu şekilde: 'Dostluk Mücadelesi Turnuvası: 1. Brotics – SFK Robotics, 2. VEXplorers – VEXpress; Robot Becerileri Turnuvası: 1. VEXplorers, 2. AÇImo, 3. VEXpress; Yapı Ödülü: Robo ✓; Enerji Ödülü: Northern Girls; Tasarım Ödülü: AÇImo; Jüri Özel Ödülü: Anatron, VEXpecker' ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim