Osmanlı ve geleneksel Japon mimarisi ile Odunpazarı sivil mimarisi öğelerinden esinlenerek tasarlanan Odunpazarı Modern Müze (OMM), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, Japon ve Osmanlı mimarisinin modern bir yorumu olarak tasarlanan, temelini bizzat attığı bu müzenin açılışında bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.
SANAT IŞIĞI YAYILACAK
Bu müzeyi kültür sanat hayatına kazandıran iş adamı Erol Tabanca ve eşi ile müzenin tasarım ve uygulama süreçlerinde emeği geçen herkesi tebrik eden Erdoğan, özellikle Japon dostlara katkıları için teşekkür etti. 'Sergileme ve etkinlik alanları, atölyeleri, diğer bölümleriyle bu müzenin Eskişehir'den dalga dalga ülkemize ve dünyaya yayılan bir sanat ışığı olacağına inanıyorum' ifadesini kullanan Erdoğan, müzeyi sanatseverlerin sahip olduğu koleksiyonları tüm toplumun istifadesine sunma erdeminin bir örneği olarak gördüğünü dile getirdi.
İSABETLİ ŞEHİR
Erdoğan, 'Sayın Erol Tabanca, mimar ve müteahhit olarak ülkemizde ve dünyanın çeşitli yerlerinde gösterdiği başarıyı sanat alanında da tekrarlamıştır. Diğer sanatseverlerimizden benzer çabalar ve eserler beklediğimizi burada ifade etmek istiyorum' diye konuştu. Böyle bir müzenin kuruluşu için Eskişehir'in seçilmiş olmasını isabetli bulduğunu kaydeden Erdoğan, dünyanın ve coğrafyanın tüm kadim medeniyetlerine ev sahipliği yapan, her birinden izler taşıyan Eskişehir'in bugün de eğitimde, kültürde ve sanattaki canlılığıyla böyle bir müze için en ideal şehir olduğunu ifade etti.
SAHİP ÇIKTINIZ
Odunpazarı'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve korunması gereken bir yer olduğunu belirten Erdoğan, 'Bir yandan kadim Eskişehir'in mirasını yaşatan, diğer yandan bugün açılışını yaptığımız müze ve bunun yanında günümüze, geleceğe kucak açan bu bölgenin zenginliklerini dünyaya daha iyi tanıtmalıyız' dedi. Eski bakanlardan Nabi Avcı'nın da özel gayretleriyle son 17 yılda Eskişehir'e bu doğrultuda pek çok değer kazandırdıklarını aktaran Erdoğan, Eskişehir halkının da bu çabalara sahip çıktığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bugün Eskişehir, ülkemizde gezilip görülmesi gereken şehirler denildiğinde ilk akla gelenler arasında yer alıyor. Eskişehir, uluslararası tanıtımını da yeterli düzeyde gerçekleştirdiğimizde inanıyorum ki burası yabancı misafirlerimiz için de ana destinasyonlardan biri olacaktır' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haneda Havalimanı'ndan Türkiye'ye artık uçak seferlerinin de başlatılmış olmasının Japonya'dan Türkiye2ye gelen turist sayısında ciddi artışa vesile olacağına inandığını belirtti.
ÇABANIN SEMBOLÜ
'Toplumları birbirinden farklı kılan da farklı medeniyet, tarih kültür ve sanat mirasıdır' diyerek sözlerine devam eden Erdoğan, 'Hangi medeniyete göre oturuyor, kalkıyor, çalışıyor, eğleniyor ve ilişkilerinizi düzenliyorsanız oraya aitsiniz demektir. Diğer medeniyetlerin birikimlerinden faydalanmakla, onun bir parçası haline gelmek farklı şeylerdir. Biz özgünlüğümüzü koruyarak dünya ile birleşme peşindeyiz. Dünya son bir asırdır çok fazla acı yaşadı ve çok fazla örselendi. Dünya büyük ama ilişkiler küçükleşen dünyada daha da arıyor. Geleceğimizi daha huzurlu, güvenli, hep birlikte daha adil bir dünyada yaşayabilmek için insanlığın ortak mirasına sahip çıkmayı hayatımızın merkezine yerleştirmeliyiz. Bu müzeyi de böyle bir çabanın sembolü olarak görüyorum' dedi.
BAĞLAR GÜÇLENECEK
Açılış töreninde bir konuşma yapan Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve müzenin kurucusu Erol Tabanca, müzenin inşaat aşamasında bile çevre esnafından ve vatandaşlardan destek gördüklerini ifade ederek, şunları belirtti: 'Benim kızım uzun yıllar Amerika'da okudu, orada çalışmalarını sürdürüyordu. Müzenin belli bir aşamaya geldiğini gördüğünde, 'Türkiye'ye gelmek ve müzenin başında olmak istiyorum' dedi. Gurur duydum, başka ülkelerde ekmeğini kazanmaya çalışan bir insandan, ülkemize gelip vatanına, köklerine dönen bir evlada sahip olduğumu hissettim.' Müzelerin kültürler arası bağları güçlendirdiğini dile getiren Tabanca, müzenin yapım aşamasında güzel hatıralar edindiklerini dile getirdi.
CAZİBE ARTACAK
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima da Türkiye'de olmaktan mutlu olduğunu, birçok şehri gezdiğini söyledi. Odunpazarı Modern Müze'nin Eskişehir'in cazibesini daha da arttıracağına inandığını belirten Miyajima, Japonya ile Türkiye arasındaki bağın güçlenerek devam edeceğini aktardı. Konuşmaların ardından müzenin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.
DOĞALGAZ MÜJDESİ
Erdoğan, OMM'nin açılışının ardından Odunpazarı Meydanında vatandaşlara seslendi. Otobüsün kapısında kısa bir konuşma yapan Erdoğan, Mihalıççık'ın doğalgaz sorununun çözüleceği müjdesini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bundan sonraki süreçte ayrıca sık sık bir araya gelme durumumuz olacak ve Mihalıççık ile ilgili olarak doğalgaz sorununu da gerekli talimatı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanıma bugün veriyorum. Onu da bir an önce inşallah hal yoluna gideceğiz' ifadelerini kullandı. Erdoğan, konuşmasının ardından Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi'nin açılışını gerçekleştirdi.
HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIZ
Açılışların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anemon Otel'de düzenlenen toplantıda AK Parti İl Teşkilatı'yla bir araya geldi. Buradaki konuşmasında 31 Mart Yerel Seçimlerine değinen Erdoğan, 'Büyükşehir seçiminde Ak Parti tarihindeki en yüksek oy oranımız olan bu netice bir sonraki seçimde daha çok çalışırsak hedefimize ulaşacağımızı söylüyor. Hemen bu günden 2023 yılındaki Cumhurbaşkanlığı ve meclis, 2024 yılındaki belediye başkanlığı seçimleri için hazırlıklara başlamalıyız. Eskişehir'deki her vatandaşımızın gönlüne değecek bizden beklentilerini karşılayacak bir çalışma ortaya koyduğumuzda sandıktan umduğumuz sonucun çıkacağından hiç şüpheniz olmasın' diye kaydetti.
YATIRIM YAPTIK
Erdoğan, sözlerine şu ifadelerle devam etti: 'Şu ana kadar eski rakamla söylersek 25-26 katrilyon biz Eskişehir'e yatırım yaptık. Biz bu yatırımı yaparken burada farklı hesaplar içinde olmadık. Bu vatan bizim öyleyse buraya bu hizmetleri yapmamız gerekir. Türkiye'de ilk Yüksek Hızlı Tren uygulamasını Eskişehir'imizde yaptık. Yani bölünmüş yol deyince çok ciddi manada bölünmüş yol yatırımlarını Eskişehir'imize yaptık. Ve Ankara-Eskişehir arası kaç saatti kaç saat oldu. Şimdi nasıl olsa Yüksel Hızlı Tren var bin Yüksek Hızlı Trene hem kitabını oku hem ye hem iç öyle git. Değil mi? Nereden nereye.' AA-İHA-HM
Editör: TE Bilisim