Belediye meclis toplantı salonunda gerçekleşen mecliste 27 gündem maddesi görüşüldü. Gündem maddeleri arasında yer alan yurtiçi bankalardan 60 milyon kredi çekilmesi AK Parti grubunun ret oyu vermesiyle oyçokluğuyla kabul edildi. Başkan Büyükerşen, ülkede bir ekonomik sıkıntı yaşandığını ve Maliye Bakanlığı ile İller Bankası'ndan cari harcamalar için son 6 ayda kesilmeler olduğunu belirterek 'Son ayda 30 milyon kesinti yapılmış. Yaşanan ekonomik sıkıntıları biliyoruz. Biz personel ve işçiler açısından sıkıntılıyız. Biz hükümet para kesiyor diyerek yan gelip yatabiliriz veya bunu siyasi olarak kullanabiliriz. Ama böyle bir şeye gerek yok. Bu sebepsiz bir istek değil. Zaten bankaların da verip vermeyeceği belli değil' dedi. Açıklamalara rağmen AK Parti grubu ret oylarını geri çekmedi.
UZLAŞMA SAĞLANDI
Diğer iki gündem maddesinde ise belediyeye ait otopark ve Haller Genlik Merkezinde tiyatro ve nikah salonu haricinde kalan yerlerin 10 yıllığına belediye şirketlerine devredilmesi görüşüldü. Komisyonda ret oyu veren AK Parti grubu 10 yıllığına değil 5 yıllığına devredildiği takdirde kabul edeceklerini söylemesi üzerine Başkan Büyükerşen talebi olumlu karşılayarak, komisyon raporunu tadil etti. Tadil edilen rapora göre Haller Genlik Merkezindeki alanların belediye şirketlerine 5 yıllığına devredilmesi oybirliğiyle geçti. Böylelikle mecliste uzlaşma havası esti.
AK PARTİ'YE ZARAR VERİYOR
Meclis toplantısında geçtiğimiz yıl görüşülen imar plan tadilatlarında ESOGÜ'nün açtığı dava tekrar gündeme geldi. ESOGÜ'ye ait olan ancak Porsuk kenarı olması nedeniyle peyzaj çalışmalarının belediye tarafından yapılması gereken alanda uzlaşma sağlanamadı. ESOGÜ tarafından belediye lehine sonuçlanan dava sonucu o bölgenin peyzaj çalışmalarının belediye tarafından yapılarak halka açılması ile ilgili madde AK Parti Grubu tarafından reddedildi. AK Parti Gurubu gerekçe olarak konunun kendilerine toplantıdan 15 dakika önce bilgilendirilmesini gösterdi. Büyükerşen'in konuyla ilgili detaylı açıklama yapmasına rağmen AK Partili Mustafa Birsen'in ret oyu vereceklerini söylemesi üzerine Büyükerşen, 'Sen böyle davranarak AK Parti'ye zarar veriyorsun. Bu tutumunuzdan vazgeçin' dedi.
PORSUK PROJESİ OYBİRLİĞİYLE
Yılmaz Büyükerşen'in göreve geldiğinde ilk çalışmalarından biri Porsuk'ta peyzaj ve ıslah çalışmaları yapmak oldu. Bu kapsamda da şu an çöküntü bölgesi olarak nitelendirilen ve Köprübaşından Tabakhaneler köprüsüne kadar uzanan bölüm 20 yıldır beklemede kaldı. Büyükerşen ilk göreve geldiğinde bu bölge için proje hazırladıklarını ancak bazı esnaf ve yerel yönetimler tarafından uygulanamadığını söyledi. Projelerle ilgili konuşan AK Partili Birsen esnafın mağdur olmaması için dönüşümün 2 yıl içerisinde yapılmasını istedi. Birsen'in bu isteğinin imkansız olduğuna dikkat çeken Büyükerşen, 'Bu tür projeleri yıllarla sınırlamak mümkün değil. 2 yılda yapmak imkansız. Yıkacak ve yapacak müteahhit bulamayız' dedi. İlgili madde de oybirliğiyle kabul edildi.
YENİ ADALAR GELİYOR
Meclis sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükerşen, projenin Köprübaşındaki Türkiye İş bankası önünden başladığını söyleyerek şöyle devam etti: 'Bir bölümü Sanayi köprüsüne kadar gidiyor. Bir bölümü de sanayi köprüsünden tabakhane köprüsü dediğimiz yere kadar gidiyor. İkiye ayrılmış vaziyette. İki ayrı plan dahilinde. Planını İstanbul Teknik Üniversitesi yaptı. Biz de o projelerin üzerinde iki defa revizyon yaptık. Kimsenin zarar etmeyeceği, oraların güzelleşeceği şekilde. Önemli olan ne biliyor musunuz? Benim kişisel planlarım da yıllardan beri öyleydi. Porsuk Bulvarı Atatürk köprüsüyle yani TÜLOMSAŞ'ın oradaki Atatürk Caddesinin devamında olan gara giden bir köprü var. Çok süslü bir köprü, Atatürk köprüsü adını koyduk biliyorsunuz. Onunla Yapı Kredi bankasının olduğu veya bizim tramvayın geçtiği köprünün olduğu yerle onun arasında çok büyük bir sosyal yığılma var. Ticari yığılma var. Porsuk'un iki tarafında kafeler var, tıklım tıklım. Nüfus arttı büyüdü. İki bulvar artık böyle bir gezi yeri, dinlence yeri olarak ihtiyaca cevap vermiyor. Çok sıkıştı çünkü. Halbuki biz İş Bankasından itibaren tabakhaneye kadar yani Aydın Arat Parkına kadar iki tarafı da Porsuk Bulvarı gibi yapabilirsek o zaman halkın bir bölümü oraya gidecek. İş bankasından sonra giden kısımlarda da kafeler, pastaneler olacak. Şehirdeki yığılmayı önleyeceğiz. Şehirde nüfus hızla artıyor. Turistler Porsuk bulvarının etrafındaki o daracık kafelerinde oturacak yerler bulamıyor. Halbuki burası ona göre düzenlendi. Yeşil alanları genişletildi Porsuk'un iki tarafında. Hakikaten çağdaş, modern bir şehir. Bakın kaç yıl geciktik. 20 yıl geciktik. Eskişehir kayba uğradı. Bu çok önemli.' ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim