Hasan Polatkan Kültür Merkezinde gerçekleşen panelde konuşmacı olarak katılan TMMOB'a bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası üyesi ve ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel, Eskişehir'deki deprem tehlikesini anlattı. Eskişehir'de bir fay hattı olduğunu bu nedenle de deprem riski olduğuna işaret eden Altunel, yaptıkları araştırmada Eskişehir'de en son büyük bir depremin 3200 yıl önce meydana geldiğini bundan dolayı fay zonu üzerinde önemli bir stres biriktiğini belirtti.

ESKİŞEHİR FAY ZONU TEHDİT OLUŞTURUYOR

Altunel, 'Bu tür normal faylar üzerinde 90 cm civarında stres birikiminin bir deprem ile açığa çıkması yaklaşık 7 büyüklüğünde bir deprem gerektirir. Bu nedenle Eskişehir fay zonunun uzun aralıklarla büyük deprem üretme potansiyeli var. Eskişehir fay zonunun bölgedeki yerleşim yerlerine göre konumu göz önüne alındığında fay zonu üzerinde ve yakınında önemli yerleşim yerleri ve sanayi tesisleri bulunmaktadır. Bu nedenle Eskişehir fay zonu bölge için önemli bir tehdit oluşturuyor ' dedi.

TMMOB'a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı Fercan Yavuz, Ankara Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arzı Fırlarer, Sivil Savunma Uzmanı Dernek Başkanı Hamdi Türközü, İstanbul AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürü İbrahim Berber'in konuşmacı olarak katıldığı panelin yöneticiliğini ise Odunpazarı Kent Konseyi Afet Çalışma Grubu Başkanı Olcay Yılmaz yaptı.(HM)

Editör: TE Bilisim