1. Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali kapsamında lületaşı maden rezervlerinin bulunduğu Beyazaltın Köyü ziyaret edildi. Ziyarete Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Figen Engin, Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Can Ayday, Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, Gündüzler Derneği Başkanı Selim kurnaz ve vatandaşlar katıldı.
İNTİHAR DEMEK
Lületaşının hak ettiği değeri bulması gerektiğini vurgulayan Başkan Kurt, 'Biz bu taşa sahip çıkmalıyız. Biz Odunpazarı belediyesi olarak lületaşına dikkati çekmek istiyoruz. Geç kalmışız Eskişehir daha önceleri bu işi tanıtmış ama yeterince tanıtamamış. Sanıyorum son 20 yıldır da hiçbir tanıtma faaliyeti olmamış. Biz şimdi bu geç kalmışlığımızdan hem halkımızdan özür dileyerek hem de ders alarak bir festival gerçekleştiriyoruz. Burada bilim adamları var uygulamacılar var sanatçılar var. Ve bunu Eskişehir halkıyla bütünleştirmek istiyoruz. Bu taş hak ettiği değeri bulsun. Buraya termik santral yapılmasın. Termik santral yapmak intihar etmek demek' diye konuştu.
YOK OLACAK
Maden rezervi kuyusunun başında yapılan incelemeden sonra açıklama yapan Ayday, 'Lületaşı sadece süs taşı ya da sanatsal olarak değil, kozmetikte, uzay teknolojisinde, nano teknolojide, sanayide, endüstride kullanılıyor. Ama unutturulmaya çalışılıyor ve yokmuş gibi davranılıyor. Festival kapsamında biz bu değeri ortaya çıkaracağız. Sadece süs eşyası olarak değil; ekonomik anlamda da sanayide de kullanıldığını göstereceğiz. Unutmayalım eğer termik santral yapılırsa buraların üzerine kül dökecekler. Ve bunlar ortadan kalkacak. Bu cevher bir anda yok olacak. Lületaşı süs taşı olmak yerine mezar taşı olacak' diye konuştu. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim