Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP)'in düzenlediği TÜRÇEP Eskişehir İli Toplantısı başladı. 3 gün sürecek oturumlarda çevre sorunları ve çözüm önerileri, yenilenebilir enerji ile teşvik ve destekler konunun uzmanları tarafından tartışılacak. TÜRÇEP Temsilciler Meclisi Toplantısı ile başlayan çalıştaya Eskişehir Milletvekilleri Nurullah Sazak, Jale Nur Süllü, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, TÜRÇEP Koordinatörü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, kurum-kuruluş temsilcileri, STK temsilcileri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. Toplantı gündem Alpu'ya yapılması planlanan kömürlü termik santral oldu. Konu hakkında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Bilim insanlarımızın da belirttiği gibi doğamızın geleceği ancak yenilenebilir enerji kullanarak kurtulur. Gelecek kuşaklarımız için tarımımızı bitirecek kömürlü termik santral projesine sonuna kadar karşı çıkacağız' diye konuştu.
DOĞRU YATIRIM DEĞİL
Termik Santraller ve Eskişehir'de kurulması planlanan Kömürlü Termik Santralin de tartışıldığı toplantıda konuşan Başkan Kazım Kurt, Alpu'ya yapılmak istenen kömürlü termik santrale başından beri karşı bir duruş sergilediklerini söyledi. Kurt, 'Bu Eskişehir'e yapılacak bir yatırımı engellemek adına bir duruş değildir. Harcanan her para bir yatırım değildir. Her yatırım da verimli değildir. Eskişehir'de de termik santralin yapılmasını engelleyeceğiz. Biz, haklıyız ve sonuna kadar da mücadele edeceğiz' ifadelerini kullandı. Yapılmak istenen termik santralin doğru bir yatırım olmadığını vurgulayan Kurt, iki mahkemenin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararının da bunun kanıtı olduğunun altını çizdi.
ESKİŞEHİR'İN 35 YILINI KARARTACAK
Kömürlü termik santral projesinin Eskişehir'i bekleyen en büyük çevre sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 'Tepebaşı bölgesine yapılması planlanan kömürlü termik santral konusunun gündeme gelişi ile Eskişehir adeta ayağa kalktı, herkes bir araya gelerek karşı çıktı, eylemler yapıldı. Bu kömürlü termik santrali yaptırmayacağız. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz çünkü Eskişehir'in 35 yılını karartacak bir proje bu. Buradan herkese bir daha sesleniyorum; o kömürün karası gibi bu şehri karartmayın. Eskişehirli gençlerin, gelecek nesillerin geleceğini karartmayın' ifadelerini kullandı.
BU TOPRAKLARA İHANET
Eskişehir MHP Milletvekili Nurullah Sazak da termik santrale karşı olduğunu ve bilim insanları tarafından konunun detaylı şekilde araştırılması gerektiğini söyledi. CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de böyle bir yatırımın bu topraklara ihanet olduğuna dikkat çekti. TÜRÇEP Koordinatörü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, en ucuz enerjinin yenilenebilir enerji olduğuna ve yatırımların bu yönde yapılmasının hem doğaya hem ekonomimize katkısı olacağını ifade etti. Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ise iki yıldır şehrimize kömürlü termik santral kurulmaması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayarak 'Konuyu anlamak, tehlikenin boyutunu bilimsel veriler ışığında detayları ile incelemek için buradayız' dedi.
Konuşmaların ardından başlayan ikinci bölümde Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar'ın moderatörlüğünde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oğuzhan Özen, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı Levent Özbunar, Yeşil Gerze Çevre Platformu Şengül Şahin, Gündüzler Derneği Başkanı Selim Kurnaz ve Greenpeace Eskişehir Yerel Grubu Termik Santraller ve Eskişehir'de kurulması planlanan termik santralin değerlendirilmesi konularında sunumlarını paylaştılar. HM
Editör: TE Bilisim