Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ES TV ekranlarında yayınlanan Vaziyet programının konuğu oldu. Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Kazım Kurt, Ali Baş, Arif Anbar ve Cihan Yıldırım'ın sorularını yanıtladı.
Yılmaz Büyükerşen'in yeniden CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olmasını değerlendiren Kurt, 'Diğer büyükşehir belediye başkan adayları ile açıklayalım dedikleri için bekledikleri bir açıklamaydı. Yoksa Yılmaz Büyükerşen'in Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olduğu zaten belliydi. Kendisi aday olmayı düşünüyorum dediği andan itibaren o iş bitmişti. Genel Başkan buraya geldiği zaman da zaten onu söyledi. Dolayısıyla beklenen açıklama parti meclisinden geçerek resmiyet kazandı anlamına geliyor. Bir anormal durum yok' dedi. Alpu, Çifteler, Seyitgazi Belediye Başkanı Adaylarının belirlenip daha sonra İYİ Parti ile ittifak yapılması ihtimaline karşı açıklanmaması hakkında da görüşlerini paylaşan Başkan Kurt, 'Somut duyumum yok ama sanıyorum Eskişehir'in bütün ilçeleri ile birlikte açıklamak daha mantıklı diye düşünmüş olabilirler. Bu bölgelerdeki aday arkadaşlarımızın ismi büyük ihtimal yine aynı isimler olacaktır. Ama İYİ Parti ittifak görüşmeleri bizim dışımızda nasıl bir hal alıyor bilmiyorum' diye konuştu.
İŞ BİRLİĞİNE AÇIĞIZ
Karapınar Gecekondu Önleme Projesi'nin ikinci etabındaki imar planlarına değinen Başkan Kazım Kurt, konuyu meclise getirdiğini söyledi. TOKİ konusunun kangren haline geldiğini söyleyen Kurt, şöyle konuştu: 'Burası 2010 yılından beri kangren haline gelmiş ve gecekondu önleme kanuna göre bütün yetkisi TOKİ'ye geçmiş bir bölge. TOKİ, benden önceki başkan döneminde burada birinci etap projesini yarım yamalak, eksik ve yanlış yaptı. Bir yığın tartışma oldu. Biz de dedik ki ya yap ya da yetkiyi bize ver. TOKİ ısrarla kenardan, arkadan dolanmaya çalıştı. Yapıyormuş gibi görünmeye çalıştı, işi uzattı. Biz TOKİ ile yaptığımız görüşmelerde şunu anladık: TOKİ burayı CHP belediyesi yapmış olmasın diye sallıyor. Yerel AKP yöneticileri de buradan bize saldırmaya çalışıyorlar. Biz TOKİ'ye bu protokolü fes ediyoruz diye bir yazı yazdık. Dedik ki 'Ya yapın ya biz protokolün fesini istiyoruz.' O zaman protokolün feshi çok hoşlarına gitmemiş olabilir. Siz yapın biz inceleyelim gibi bir şey dediler ve o cümleden ben Odunpazarı Belediyesi'nin yetkili olduğu kanaatine vardım. Arkadaşlara dedim ki çalışın, biz buradaki planları yapalım. Çalıştık, bitirdik ve getirdik. Alanönü, Huzur, Erenköy ve Karapınar mahallelerinin projeleri var. Biz proje, plan değişikliklerini yaptık. Burada her türlü iş birliğine açığız.' Projenin içeriğinden bahseden Kurt, 'Bitişik nizam yapılaşma, ayrık nizama dönüştürüldü. Ayrık nizam 5 kat ve ayrık nizam 6 kat önerisi getirildi. Mevcut imar alanındaki haklar korundu. Öneri imar planı da bu haklara uygun olarak düzenlendi. Mevcut ana yollar mümkün olduğunca korundu. Her bölge içerisinde ticari alanlar belirlendi. İmar planı onayı sonrası yapılacak 18'inci madde uygulamasıyla minimum parseller bin 500 metrekare olarak belirlendi' diye konuştu.
TAM DESTEK
CHP İl Başkanlığına Abdülkadir Adar'ın getirilmesini değerlendiren Başkan Kurt, 'İl yönetimi normal tüzük kuralları içerisinde genel merkezin yapmış olduğu bir tasarruftur. Ben partici bir insan olarak bunu tartışmam. Böyle uygun görmüşler, böyle olmuş. Burada partililerin Kazım'ın yöneticisi, Kazım'ın adamı gibi bir değerlendirilmeye tabi tutulması şık değil. Hepsi bizim partilimiz, hepsi bizim arkadaşımız. Benim bir itirazım veya sıkıntım yok. Yeni gelen arkadaşlar özellikle İl Başkanı deneyimli, geçmişten beri partide çalışan, herkesi tanıyan bir arkadaşımız. Başarılı olacağına inanıyorum. Ya da ben başarılı olması için bu yönetimin her türlü çalışmayı yaparım. Her türlü desteği de veririm. Çünkü seçime gidiyoruz. Seçimde bunlar tartışılmaz' dedi.
KAZANAMAZ
Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilen Burhan Sakallı hakkında değerlendirmede bulunan Başkan Kurt, 'Kazanan Eskişehir olsun' dedi. Burhan Sakallı'nın şansı olmadığını ifade eden Başkan Kurt, 'Biz diyoruz ki en iyi aday bizimkidir. Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Türkiye'ye örnek bir model yaratmış, farklı bir çalışma anlayışı olan bir başkandır. Başkanların hocasıdır. Ve yine başarılı olacağına inanıyoruz. Biz onun başarılı olması için, Burhan Sakallı'nın da kaybetmesi için çalışacağız. Ve başarılı olacağımıza inanıyorum. Büyükşehir Belediye Başkanlığı Eskişehir'de gelmiş olduğu çıta oldukça yükseldi, oldukça farklı bir iş haline geldi. 13 bin kilometrelik bir alanda hizmet edecek ve bu alanda 14 ilçe, 500'e yakın mahalleyi koordine edecek bir başkan olacak. Bunun için de bir olgunluk, bilgi birikimi, deneyim ister. Yılmaz Hoca'da da bu bolca var. Dolayısıyla ben Burhan Sakallı'nın bu seçimi kazanamayacağını diliyorum, düşünüyorum ve istiyorum. Biz seçimi kazanmak için her türlü çalışmayı yapacağız, şimdiden başladık. Kazanan Eskişehir olsun. Demokrasi olsun. Ama siyasal eleştirinin dozajını da daha başlarken kaçırmayalım diye düşünüyorum.' şeklinde konuştu.
ÖNCE İNSAN
Yerel seçimlerde belediyelerin yaptıkları hizmetlerin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Kurt, 'Bu bir yerel seçimdir ve yerel sorunlar, yerel hizmetler tartışılmalıdır. İsterim AKP'li başkan adayı sen şunu yanlış yaptın desin, dolayısıyla biz neler yapmışız araştırsın, incelesin. Biz elimizdeki kaynakları doğru kullanmış mıyız, verimli kullanmış mıyız? Yatırımları doğru yere kanalize etmiş miyiz? Oradan doğru sonuçlar almış mıyız? Elimizde bulunan imkanları yandaşlara mı kullanmışız yoksa halka mı kullanmışız. Bence tartışılması gereken bunlar olur. Yaşam biçimi dediğiniz şey insanın doğasında olan bir iştir. Şimdi bunu değiştirmeye kalkmak hiçbir zaman bizim işimiz olmadı. Biz insanların ne baş örtüsü ile uğraştık ne abdestiyle ne namazıyla. Ama tersine o cenahtan yıllardır bize saldırı var. Sanki Türkiye'de AKP gelinceye kadar abdest yoktu. Namaz, cami yoktu. Biz başörtüsüne karışmadık, bu sorunu da biz çözdük. Türkiye'de insanların bu konuda daha dikkatli konuşması lazım. Biz önce insan diyen, en temel insan haklarından olan ibadet özgürlüğü savunan bir partiyiz. Buradan bize kalkıp da bir takım suçlamalar yaparak popülizm ile halkı kandırmaya çalışmak doğru bir şey değil. Ben belediye seçiminde bunun tartışılmasını istemem' ifadelerini kullandı.
TABAN BİLİR
Başkan Kazım Kurt, siyasette matematiğin olmadığını söyleyerek, 'Belediye seçiminin sonucu Türkiye'de yasal olarak bir şeyi değiştirmeyecek. Ama kentte olaylara bakışı değiştirecek. Belediye başkanı değiştiği zaman farklı uygulamalar doğabilecek. Bu farklı uygulamaların yasal statüsü de Ankara'nın belirlediği statülerde olacak' dedi. İttifak hakkında konuşan Kurt şunları söyledi: 'AKP ile MHP'nin onların ittifak yapmaktan başka şansı yok. Türkiye'nin birçok büyükşehrinde, büyük illerinde de ittifak yapmazlarsa seçim kazanamayacaklar. Onlar yarış içinde, bizi de diğerleri ile ittifak yapmasın diye suçlamaya çalışıyor. Eskişehir'de herkes istediği ile ittifak yapabilir. Buna engel olacak halimiz yok. Ama ittifak pazarlıkla olursa, ittifak olmaz. Beklenen amaca ulaşmaz. Şimdi diyelim ki MHP ile AKP Eskişehir'de ittifak yaptı. Birinden biri aday çıkarmadı. Zannediyor musunuz ki o tabanın tamamı gelip bunlara oy verecek. Eskişehir'deki taban bu işleri bilen tabandır. Eskişehir'de sağcısı da solcusu da bilerek, değerlendirerek ve düşünerek oy kullanır.'
HEDEF YÜZDE
50'Yİ GEÇMEK
Yerel seçimlerde hedeflerinden bahseden Başkan Kurt, 'Ben kullanılan oya bakacağım. Yüzde 50'nin üstüdür benim hedefim. Bunu da gerçekleştirmeye yakın olduğumuzu görüyoruz. Sokakta da yaptırdığımız ölçümlerde de görüyoruz. Muharrem İnce ile Tayyip Erdoğan'ın almış olduğu oylar da 45'e 44 falandır. Yani demek ki bu 116 bini geçmemiz lazım' diye konuştu. Herkese karşı adaletli davranan bir belediye yönetimi anlayışı ile hareket ettiklerini söyleyen Kazım Kurt, 'Emek Mahallesine üçüncü parti olmamıza rağmen en büyük hizmeti biz yaptık. 71 Evler Mahallesi, Erenköy Mahallesine en büyük hizmetleri biz yaptık. Benden önceki başkan yattığı yerden oy aldığı için hiçbir şey yapmamış. Ben vatandaşlarla konuştuğum zaman vatandaşlar hala bana şunu söylüyor: 'Biz İsmail Haşim Ateş'in yaptığı kaldırımlarda yürüyoruz.' On yıldır hiçbir şey yapılmamış. Nitekim bizim Emek Mahallesine yapmış olduğumuz yol çalışmalarının metrajı 300 bin metrekare. Ancak henüz Emek Mahallesinin yarısını biraz geçtik. Çok büyük ve çok büyük yatırımlar gereken bir mahalle. Ama ihmal edilmiş. Biz adaletli davranan bir yönetimiz. Neyi ihtiyaç duyuyorlarsa onu yapmaya çalışıyoruz' dedi.
TAMAMLAYACAĞIZ
Odunpazarı Belediye Başkanlığına yeniden neden aday olduğunu da anlatan Başkan Kurt, 'Odunpazarı'nda başladığımız işler var, bunları tamamlamamız lazım. İnsan bir iş ürettikçe yenisini yapacağı geliyor ve oradan farklı bir takım hedefler ortaya çıkıyor. Şimdi Odunpazarı merkezini Türkiye'nin sanat merkezi yapmak istiyorum. Bunun adımlarını da attık. Farklı bir Odunpazarı'na herkes hazır olsun' dedi. 'En büyük rakibiniz AK Parti adayı olacak. Volkan Doğan, Suat Er'in ismi geçti bir tercihiniz var mı rakibiniz kim olsun?' sorusunu yanıtlayan Başkan Kurt, 'Her parti en iyi adayıyla çıkar. AK Parti de kendine uygun olduğunu düşündüğü en iyi adayıyla çıkacaktır. Ali ya da Veli olması çok şeyi değiştirmez' dedi.
BÜYÜKERŞEN BİR MARKA
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Eskişehir size teslim diyoruz Hocam' sözünü değerlendiren Başkan Kurt, 'Bu somut durumun, somut tahlili diye eskiden bir deyim vardı. Şöyle bakmanızı öneririm. Yılmaz Büyükerşen bir marka. Önemli bir adam, önemli bir belediye başkanı. Yılmaz Büyükerşen'in belediye başkanı olduğu bir ilde Yılmaz Büyükerşen'e emanet etmek kadar doğal bir şey yok. Ben Hoca'yla genel başkanın ilişkilerini bildiğim için de bunları söylüyorum. Hoca'nın Genel Başkan'ın üstündeki etkisini biliyorum, Genel Başkan'ın da Hoca'ya saygısını biliyorum. Kompleksiz bir şekilde 'Hoca bilir' dedi. Bunda anormal bir şey görmüyorum. Bu işe böyle bakacağız. Ben şunu doğru bulmam, Muharrem İnce o günün şartlarında Cumhurbaşkanı Adayı gösterildi ama sanki bu Cumhurbaşkanlığı Adaylığı bir yapışkan, kazanılmış hak, her şeyde Muharrem İnce'ye sorulacak böyle bir şey yok. O gün görevini iyi yapsaydı Cumhurbaşkanı seçilseydi bir takım hakları elde ederdi. Şimdi artık top partide. Muharrem İnce'de benim gibi bir üye olarak genel merkezin kararlarına saygı gösterecek. Genel Merkez görev verirse gidecek. Pazarlık şansı yok' ifadelerini kullandı.
KAVGAYA KURBAN GİTTİ
Sanayi Çarşısı hakkında da konuşan Başkan Kurt, 'Sanayi Çarşısı duruyor perişan halde. Biliyorsunuz ben Sanayi Çarşısı'yla ilgili çok iddialı tavır koydum. Sonuçta ben siyaseti bırakmıyorum, Sanayi Çarşısı'nı yapıncaya kadar. Bizim Sanayi Çarşısı'yla ilgili projemiz AKP'nin kendi içindeki kavgasına kurban gitmiştir. Ben 2010 yılında belediye meclis üyesiydim, yasa değişti kentsel dönüşüm kararı aldık 8-10 yeri, bunlardan biri de sanayi çarşısıydı. Sanayi çarşısında Burhan Bey o zaman hocaya dedi ki 'Hocam sanayi çarşısını ben yapayım' CHP'li meclis üyesi sayısı da AK Partili meclis üyesinden fazla. Hoca bizi çağırdı, oturduk değerlendirdik ve iktidar partisinin belediye başkanı daha kolay imkan yaratabilir daha kolay kaynak yaratabilir umuduyla ve oybirliğiyle sanayi çarşısının dönüşüm işini Odunpazarı Belediyesi'ne devrettik. Çalıştılar, bazı görüşmeler yaptılar. Sonra sanayi çarşısından bir grup geldi Odunpazarı'nı, Büyükşehir'i bastı, bir takım tartışmalar oldu ve rafa kaldırıldı. Ben belediye başkanı olduktan sonra sanayi çarşısını gündeme aldım çünkü Odunpazarı'nda yetki var. Başladık çalışmaya, projeyi hazırladık ama ne yazık ki Büyükşehir Meclisi'nde AKP meclis üyesi çoğunlukta oldu tersine döndü iş ve Büyükşehir AKP meclis üyeleri bizim projeyi yaptırmadı. İşin özü budur' ifadelerini kullandı. HM
Editör: TE Bilisim