Tarım ve Orman Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), çiftçileri bilgilendirmek amacıyla lisanslı depoculuk ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıya TMO Alım ve Muhafaza Dairesi Başkanı Gökhan Gürbüz, Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Ömer Zeydan, Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı ve Eskişehir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Naci Erdemli ve birçok çiftçi katıldı.
ÜLKEMİZ AÇISINDAN İYİ
Lisanslı depoculuk sisteminin yavaş yavaş yaygınlaştığını ve Eskişehir'deki üç deponun yüzde 50 oranında dolu olduğunu söyleyen İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erdemli, 'Bilindiği üzere son yıllarda mısır ekimi çok fazlalaştı. Alternatif üründen çıktı ana ürün oldu. Bugün de çiftçilerimizi bu konuda bilgilendirmek için bir toplantı düzenlendi. Tüm ilçelerden katılım var. Bir süredir devam eden bir sistem. Siloya kim ne kadar verebilir, faydaları nelerdir şeklinde konularda açıklamalar olacak. Altı aya kadar hiç para vermeden ürününü burada depolayabilecek üreticilerimiz. Silonun faydaları konuşulacak. Mısır üretimi rutubeti olan bir ürün. Bu rutubetin kurutulması depolanması saklanması ülkemiz açısından da çok iyi' diye konuştu.
NAKİT ALINMASIN
Mahsullerin teslimat noktasında çiftçiden nakit para istenmemesi gerektiğini söyleyen Çiftelerli üretici Ahmet Yılmaz, 'Lisanlı depoculuk konusu gündemde. Çiftçilerimiz tam bilgi sahibi değil. Çiftçinin cebinde nakit para olmuyor. Mahsulü getirdikleri zaman nakit para istiyorlar. Kilogramda 25 lira nakliye desteği veriliyordu. Bu ekim ayına kadar veren çiftçiler için geçerliymiş. Ondan sonra sınırlandırılma getirilmiş. Biz bunun değiştirilmesini istiyoruz. Yine lisanslı depoculuk ile ilgili daha ayrıntılı bilgi verilmesini bekliyoruz. Daha fazla tanıtım yapılmalı. Ben 400 tona yakın mahsul verdim' şeklinde konuştu.
BÜYÜYECEK
Sektörün lisanslı depoculuğa doğru yöneleceğini vurgulayan ETB Başkanı Ömer Zeydan, 'Özellikle hububatta. Biz de Eskişehir'de ürün İhtisas Borsası'nın acentasıyız. Önümüzdeki günlerde aracı kurum haline geleceğiz. Şu anki sayı 3 bin ama bu sayı daha da büyüyecek' ifadelerini kullandı.
YAYGINLAŞACAK
TMO Alım ve Muhafaza Dairesi Başkanı Gökhan Gürbüz ise, 'Eskişehir bizim toprak mahsulleri olarak uyguladığımız tüm projelerin birlikte görülebildiği nadir illerden birisi. Lisanslı depoculuk sistemi için geliştirdiğimiz projeler var. Bu kapsamda da 3 tane iş yerimizi lisanlı depoculuk kapsamında tarım krediye kiraya verdik. Faaliyet gösterildi. Bizimle de protokol imzalayarak teknik destekten yararlandılar. İlerleyen dönemde lisanslı depoculuğun daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim