Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için bugün sandık başına gidiyor. 31 Mart 2019 mahalli idareler seçimlerinde, Eskişehir'de 651 bin 356 seçmen, 2 bin 225 sandıkta oy kullanacak. Kent merkezinde 564 bin 74, il genelinde ise 651 bin 356 seçmen, belediye başkanlarını belirleyecek. Odunpazarı'nda 297,499 Tepebaşında ise 266 bin 575 seçmen sandık başına gidecek. Odunpazarı Bölgesi'ne 919 sandık kurulurken, Tepebaşı'na ise 831 sandık kurulacak. Ayrıca ilimizde 8 bin 400 kişi ilk kez oy kullanacak. Seçmenler, büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy kullanacak.

08.00'DE BAŞLAYACAK
Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası 'beyaz', belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası 'mavi', belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise 'sarı' renkli olacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak. YSK kararına göre, ilimizde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak. Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

SEYYAR SANDIKLAR
Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek. Tepebaşı'nda 1, Odunpazarı'nda 1 olmak üzere ilimizde toplam 2 seyyar sandık olacak.

12 PARTİ SEÇİME KATILACAK
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı uyarınca, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Vatan Partisi seçime katılacak.

BEKLEMEYECEKLER
Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanacak, yaşlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek, ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelikle tanınacak. Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

SANDIK ALANI TEDBİRLERİ
Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecekler. YSK'nin aldığı karara göre, seçime katılma yeterliliği olan siyasi partiler, seçimlere girmediği yerlerde de müşahit bulundurulabilecek, sayım, döküm ve birleştirme işlemlerini takip edebilecek.

EĞLENCE YERLERİ KAPALI OLACAK
Seçim günü yarın saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Oy verme günü düğünler seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla saat 18.00'den sonra yapılabilecek.

21.00'DE YASAKLAR KALKIYOR
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak. Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatlerinde ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek. AA

2 bin 517 polis
görev yapacak
Bugün yapılacak yerel seçimler dolayısıyla Eskişehir genelinde 2 bin 517 polisin güvenlik hizmetinde görev yapacağı açıklandı.
Yapılan açıklamada, 'Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçiminde, seçim öncesi, sırası ve sonrasında gerekli tedbirlerin alınarak seçimin huzur ve güven ortamı içerisinde yapılmasını sağlamak amacıyla; Emniyet Müdürlüğümüzce Eskişehir İli Polis sorumluluk bölgelerinde; il merkezinde bin 628 ve dış ilçelerde 139 olmak üzere kurulacak olan toplam bin 767 sandıkta, il merkezinde 2 bin 265 ve dış ilçelerde 252 olmak üzere toplam 2 bin 517 personelimiz Pazar günü saat: 05.00 itibarıyla görev alacaklardır' denildi. İHA

Oy kullanmaya gittiler
Eskişehir'de eğitimlerini sürdüren, ancak seçmen kayıtları memleketinde olan öğrenciler oy kullanmak için dönüş yolculuklarına başladı.
Özellikle Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve Şehirlerarası Otobüs Terminalleri, öğrencilerin en çok tercih ettiği ulaşım yöntemi oldu. Derslerin bitişi ile birlikte öğrenciler günler öncesinden biletlere yoğun ilgi gösterdi. Firmalar pazartesi gününe kadar yoğun bir çalışma programıyla ek seferler düzenlerken, uzun bir aradan sonra yaşanan yolcu bereketinin mutluluğu yaşandı. Firma yetkililerinden Gökhan Güldaş biletlerin hemen hemen tükendiğini ifade ederken bilet alma işlemlerinin son güne bırakılmaması konusunda vatandaşları uyardı.
Perşembe gününden Pazartesi gününe kadar yoğunluğun devam edeceğini belirten Gökhan Güldaş, ilave seferler konusunda çalıştıklarını belirtti. Güldaş, 'Otogarda şu an için beklediğimiz bir hareketlilik var. Ek seferler ile birlikte Perşembe gününden Pazartesi gününe kadar bir hareketlilik var. Herkes için hayırlısı olsun. 4 günlük bir yoğunluk var şu anda. Araçlar hemen hemen dolu. İlave seferler açmanın hesapları içerisindeyiz. Bir gün sonra Pazartesi günü bilet bulamayanlar için de hazırlıklarımızı yaptık. İstanbul tarafına talep çok. Oraya ilave seferlerimiz var. 15-16 sefere kadar çıktık. Oy kullanmak için memleketine gidecek vatandaşlarımızın zorlanmaması için bilet alma işlemlerini son güne bırakmamalarını da hatırlatıyoruz' ifadelerini kullandı. İHA

NEREDE OY KULLANACAKLAR?
31 Mart Yerel Seçimleri'nde milletvekilleri, belediye başkanları ve adaylarının oy kullanacakları okullar ve sandıkları da belli oldu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi'ndeki 1324 no'lu sandıkta, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Şehit Piyade Astsubay Çavuş Soner Özübek Ortaokulu'ndaki 2287 no'lu sandıkta, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç Suzan Gürcanlı İlköğretim Okulu'ndaki 2204 no'lu sandıkta, CHP Milletvekili Utku Çakırözer Murat Atılgan Ortaokulu'ndaki 1135 no'lu sandıkta, CHP Milletvekili Jale Nur Süllü Dumlupınar İlkokulu'ndaki 1229 no'lu sandıkta oy kullanacak.
AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde 1102 no'lu sandıkta, Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Volkan Doğan Şehit Onur İlkhan İlkokulu'ndaki 2038 no'lu sandıkta, Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Hasan Tuç ise Çamlıca Ticaret Odası İlkokulu'ndaki 1159 no'lu sandıkta, AK Parti Milletvekili Nabi Avcı Salih Zeki Anadolu Lisesi'ndeki 1164 no'lu sandıkta, AK Parti Milletvekili Harun Karacan Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi'ndeki 1336 no'lu sandıkta oylarını kullanacak.


Editör: TE Bilisim