Lavanta üretiminin yüzde 90'ı sağlanan Kuyucak köyü son yıllarda turizm açısından büyük kademe kaydetti. Köyde üretilen lavanta suyu, lavanta çayı, lavanta yağı ve dondurması gibi bölgeye has yeni ürünler de vatandaşların ilgisini çekiyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken lavanta tarlaları günübirlik turlar sayesinde düşük maliyetlere ziyaret edilebiliyor. Eskişehir kalkışlı turlara da ilgi yoğun olurken, iki aylık süreçte 2 binden fazla vatandaş Eskişehir'den lavanta tarlalarını ziyaret etti.

CİDDİ BİR ARTIŞ OLDU
Turizm Acentası Kültür Turları Sorumlusu Fatih Çetin, lavanta turlarına ilgiden memnun kaldıklarını belirtti. Çetin, 'Son dönemlerde Türkiye'de de yeni yeni gündeme gelen lavanta bahçeleri turlarını ciddi anlamda hareketlendirdik. Normalde lavanta turları bundan 3-4 yıl önce zaten tur olarak gündeme gelmeye başlamıştı. Büyük firmalar koymuştu bunu. Bir gece konaklamalı şekilde yapıyorlardı çünkü genellikle uzaktan geliyordu insanlar. Biz de bir gece konaklamalı yapıyorduk ama bu sene bunu günübirlik turlara çevirdik. Günübirlik turlara çevirdiğimizde de ciddi bir artış ile karşılaştık. Günübirlik yaptıktan sonra insanların buna göstermiş olduğu talep ortaya çıktı. Yaklaşık her hafta ortalama 4-5 otobüs sayısı ile ortalama 200-250 kişiyi misafir etmiş olduk. Biz bugün itibariyle 2 aydır yapıyoruz. Tahmini olarak 2 bin kişiyi taşıdık lavantaya' dedi.

ADINI DUYURUYOR
Eskişehir'deki lavanta tarlalarının da adını yavaş yavaş duyurmaya başladığını kaydeden Fatih Çetin, 'Kentimizde de son dönemlerde lavantaya olan talep bir hayli arttı. 2015 yılından itibaren lavantanın ekimi için kurumlar tarafından üreticiye destekler sağlandı. Çalışmalar da hala sürdürülüyor. İlçelerimizde adını duyuran lavanta tarlalarımız var. Misafirlerimiz Kuyucak Köyüne gidip lavanta tarlalarını gördükleri zaman 'Bizim şehrimizde de var' diyerek onlara sunabiliyoruz. Bunun için çok mutluyuz ve bu hareketlilik Eskişehir'de kurulan lavanta tarlalarını da duyurmamıza sebep oldu' ifadelerini kullandı. İHA
Editör: TE Bilisim