Bekir Yılmaz (33): Esnaf zaten bitik. Esnafı kötü bir şekilde etkiler. Küçük esnafın şu an direnme gücü yok, bitik. Krediyi de alsa kıt kanaat zor geçinecek. Faiz oranlarının artması olumsuz yönde etkileyecek, kapanmalara gidebilir. İnsanın gücü kalmadıktan sonra ne yapacak? İyice batacağı yere hiç yoktan dükkanı kapatır daha iyi yani.
İbrahim Aksoy (44): Faiz çok kötü etkileyecek. Esnaf kredi kullanmak zorunda kalıyor. Daha önce de kredi borçlarımız var. Kolay değil ki. Ödemek için yine kredi çekiyoruz ama onun ödemesi zor. İş olmayınca ne yapacaksın? Malın duruyor, her şey duruyor. İş olması lazım, canlanması lazım.
Ferhat Kerenciler (24): Tabi ki olumsuz etkileyecek. Piyasanın durumu malum. Kredi bile zor çeken esnaflar var. İşler durgun. Yüzde 5 iken yüzde 8'e çıkartınca daha da zorlayacak esnafı. Ramazan ayındayız. Beklentimiz çok ama beklentinin altında işler. Kiralar had safhada. Doların yükselmesi işimizi de çok etkiledi. Bir de direkt krediye başvuruyoruz. Devlet birçok esnafa kredi vermiyor. Bir de faiz koyulması kötü etkileyecek.
Mehmet Kerenciler (39): Şu an zaten esnaflar kredilerini, taksitlerini yatıramıyor. Hükümetimize bir çağrımız var; esnafın ticari kullandığı kredilerin en az 8 ay ertelenmesi lazım. Kredi çekmek artık rahatlamayı ifade etmiyor. Bugün çeksem yarın yine aynı sıkıntı. Kredi ödemeleri ertelense herkes biraz rahatlar.
Metin Özabuş (54): Şu an ki ortamda işler zaten çok yavaş ve zayıf. Milletin alım gücü az olduğundan işler dönmüyor. Esnafın da işçi, personel ve kira giderleri çok yüksek olduğundan işleri döndürme şansı yok. Çok etkiler bu durum. Çekler, taksitleri ödeyemezler, çok mağdur olurlar. İyi bir şey olmayacak bu.
Batuhan Özkırım (30): Şu an zaten bir kriz mevcut esnaflar içerisinde. Esnaflar işleri devam ettirebilmek için kredi çekmek istiyorlar. Kredi faiz fiyatları da yüksek olunca bu bizi çok zorluyor. Bizim de isteğimiz faizlerin düşmesi, esnafa rahat nefes aldırılması. Bu şekilde zaten esnaf kazandıkça, Türkiye de kazanacak.
Editör: TE Bilisim