Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Arslantaş, Prof. Dr. Ahmet Çabuk, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Figen Çalışkan da katıldı. Üniversitenin tüm standartlarını uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye taşıyacak yeniliklerle yollarına devam ettiklerini dile getiren Şenocak, 'Üniversitelerin en önemli işlevlerinden biri kuşkusuz önce şehrine ve bölgesine, sonrasında ülkesine ve nihayetinde tüm insanlığa fayda sağlayacak değerler üretmektir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi de 48 yıllık bilimsel birikimi ve kurum hafızası ile birçok konuda topluma hizmet etmiş ve öncü olmuş bir üniversitedir. Bizler de göreve geldiğimiz günden bugüne bu hizmetleri arttırmak, üniversitemizdeki eğitim kalitesini yükseltmek ve bilimsel bilgi üretimine daha da ivme kazandırmak için çalışıyoruz' dedi.
BAŞARILARIMIZ ARTIYOR
Üniversitenin her geçen yıl başarısını artırdığından söz eden Şenocak, 2017 yılında ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan akademik yayın sayımız bin 49'a ulaştı. Yapılan yayınların ve atıfların bir neticesi olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde bulunan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı'nın üniversitelerin akademik performansına göre oluşturduğu '2018-2019 Türkiye Genel Sıralaması' listesinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) 157 üniversite arasında 21'inci sıraya yükseldi. Yine aynı kurum tarafından hazırlanan ve yalnızca Devlet üniversitelerinin yer aldığı 'Devlet Üniversiteleri Genel Sıralaması'nda ise 108 üniversite arasında 17'nci sırada yer aldı' diye konuştu.
İLERİ DÜZEY HASTANE
Şenocak, en güçlü oldukları alanlardan birinin tıp fakültesi ve tüm bölgeye sağlık hizmeti sağlayan Araştırma ve Uygulama Hastanesi olduğunun altını çizerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Hastanemiz tüm bölgeden yılda ortalama 756 bin hastaya sağlık hizmeti veriyor. Eskişehir merkezin yanında Bilecik, Afyonkarahisar, Kütahya gibi çevre illere de 3'üncü basamak sağlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Bölgenin artan ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanemizin fiziki olanaklarını iyileştirmek, kapasitesini artırmak amacıyla çalışmalar ve yatırımlar yapıyoruz. Bu kapsamda yapılan en önemli yatırımlarımızdan biri İleri Düzey Yoğun Bakım Hastanesi olacak. Üniversitemiz bünyesinde 109 yataklı, 3'üncü basamak, yetişkin ve çocuklara hizmet veren ileri düzey yoğun bakım hastanemizin Aralık 2018'de hizmete girmesi planlanıyor. Hastanemizin süt çocuğu servisi, göz polikliniği, çocuk psikiyatri polikliniği, kan alma ünitesi, üroloji servislerimiz ise yakın zamanda yenilenerek hizmete girmiş servislerimizdendir. Bununla birlikte hastanemizin ameliyathanesinin yarı steril alanında ameliyathane personelimizin kullanımı için yeni bir yemekhane tesis ettik. Acil servis binamızın inşaatı ise devam ediyor.'
ULUSLARARASI YENİ BÖLÜMLER
Türkiye'nin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacak yeni bölümler açmayı planladıklarını belirten Şenocak, 'Üniversitemizde yapılan çalışmalardan birisi de; bir komisyon oluşturduk. Yeni bölümler açmak arzusu içerisindeyiz. Bu bölümlerin açılması bir takım prosedürlere tabi. Bu prosedürler gerçekleştikten sonra bu yeni bölümleri açacağız. Bu bağlamda yeni bölümler, uluslararası üniversitelerde gördüğümüz yeni bölümler, 21. yüzyıla uygun, Türkiye'nin menfaatlerine uygun, kalkınmasına katkı sağlayacak yeni bölümler. Örneğin kültür ekonomisi bölümü. Ben buna önem veriyorum. Düşünün burada eğitimin amacı ne olacak, öğrenci ilk yıl İngilizce veya Fransızca alıyor. Ama ilave olarak bazı ülkeler de var Çince, Endonezyaca, Japonca, Güney Korece dersleri alacak. Öğrenci birinci yıl bu yabancı dillerden birisini aldıktan sonra ekonomi derslerini hem Türkçe okuyacak hem de ilk yıl seçtiği dillerde okuyacak. Böylece bizim öğrencilerimiz hem Çin'in kültürünü hem de Çin'in ekonomisi de tanıyacak. Bir ihracatçımız Çin'e gittiği zaman bu öğrencileri yanında götürerek öğrencilerimizin yardımıyla belki ihracat bağlantılarını sağlayacak' ifadelerini kullandı.
İLETİŞİM KURACAĞIZ
Kültür ekonomisi bölümü ile eksik bırakılan yerleri tamamlayıp, üniversiteyi dünya üniversitesi haline getirmeyi amaçladıklarından bahseden Şenocak, 'Bunun amaçlarından birisi de üniversitemizi daha çok Avrupa yanında eksik bırakılan Güney Asya ülkelerine ve Güney Amerika ülkelerine yönelik olarak eğitmek. Dolayısıyla uluslar arası ilişkilerde öğrencimiz de Çince alsın, Japonca öğrensin. Benim öğretim elemanlarım Güney Amerika, Rusya ya da Güney Asya üzerine de çalışma yapmalı. Hatta bu bağlamda uluslararası alanda üniversitelerle iş birliğine önem veriyoruz. Çinle, Rusyayla Güney Amerika ülkeleriyle ilerde uluslararası anlaşmalar yaparak onların öğrencilerini, öğretim üyelerini buraya çekmek, ders verdirmek; bizim öğretim üyelerimizi de oraya götürmek. Bu suretle de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ni dünya üniversitesi haline getirmek. Sadece belirli bölgede değil dünyanın her yönüyle, her kesimiyle, bölgesiyle iletişim kurabilen bir üniversite haline getirmek' dedi.
KURULTAY DÜZENLEYECEĞİZ
Hukuk fakültesi açmak için YÖK'e yazı yazdıklarını Cumhurbaşkanlığı tarafından da onaylanırsa özgün bir hukuk fakültesi kurmak istediğini söyleyen Şenocak, 'Bu fakülte kurulduğu taktirde Türk Hukuku Kurultay düzenleyeceğiz. Dijital üniversite kurmak hedeflerimiz arasında. Hocalar ders anlatırken videoya alacağız. Bir takım sebeplerden kaynaklı derslere gelemeyen öğrencilerimiz, gelemediği dersin videosunu internetten izleyebilecek. Ayrıca kampüsü 24 saat yaşayan, Eskişehir'e uygun bir kampüs haline getireceğiz' diye konuştu.
KÜTÜPHANENİN ADI DEĞİŞTİ
Meşelik Kampüsünde bulunan kütüphanenin adını 24 Ekim 2018'de Şehit Ömer Halisdemir olarak değiştirdiklerini belirten Şenocak, 'Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yayınevi'ni kurduk. Şu ana kadar dört tane kitap yayınladık. Amacımız ders kitapları yayınlamak. hatta hocalarımızı da bu konuda teşvik etmeye çalışıyoruz. Yükselme şartlarından biri olarak da kitap yazmayı ekledik. Ben çalışan hocayı sırtımda taşırım' şeklinde konuştu.
GÜVENLİK AÇISINDAN ÖNEMLİ
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şenocak, kampüs içerisinde bulunan tıp fakültesi hastanesinin ayrılmasıyla ilgili, 'Kalkınma Bakanlığı'ndan bununla ilgili pay istedik. Oradan yanıt bekliyoruz. Hastanenin ayrılması özellikle kampüsün güvenliği açısından da önemli' ifadelerini klandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA

Editör: TE Bilisim