Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 26'ıncı yılında bombalı saldırıya uğradığı aracın sergilendiği Uğur Mumcu Parkı'nda anıldı. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, Şair-Yazar Ataol Behramoğlu, Müzisyen Haluk Çetin ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Burada konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, davası sonuçlanmayan suikastı takip ettiklerini kaydederek, 'Bu araç bu suikastın sonucu alınıncaya kadar ibreti alem için burada duracak. Uğur Mumcu bütün yaşamı terörle, anti demokratik olaylarla mücadele içinde geçmiş bir aydın, bir bilirkişi, bir usta gazeteci teröre kurban gitti. Ama devletimiz bu katilleri yakalamakta sınıfta kaldı. Şimdi 26 yıl sonra bizler Eskişehir'de Uğur Mumcu anıtının önünde Uğur Mumcu'yu saygı ve rahmetle anıyoruz ve katillerini kınıyoruz. Ancak şunu bilmekte yarar olduğunu düşünüyorum; tam bağımsız bir Türkiye oluşmadığı sürece, demokrasi bütün kurum ve kurallarıyla işlemediği sürece, bu tür suikast ve olumsuz davranışlar sürekli olacaktır. Aynı gün Gaffar Okan'a da suikast yapıldı. Terör siyaset, kişilik, meslek ayrımı yapmıyor. Dolayısıyla terörü her alanda lanetlememiz, teröre karşı durmamız gerektiğini bir kez daha anlıyoruz' dedi.
İBRET VESİKASI
Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'İki isim… İkisi de benim çok yakın dostum ve ikisinin de benim görev aldığım üniversitede hizmet verdiği iki büyük insan. Birisi Uğur Mumcu. Rektörlüğüm sırasında İletişim Bilimleri Fakültesi'ne Cumhuriyet Gazetesi yazarı olarak ders vermek için gelirdi. İkincisi rahmetli Gaffar Okan, Anadolu Üniversitesi'nin güvenliğinden sorumlu emniyet görevlisiydi. Onu herkes tanır, herkes severdi. Kibarlığı, zarafeti, zekası ve öngörüleriyle daima okul idaresini aydınlatmış bir emniyetçiydi' diye konuştu. Büyükerşen sözlerine şöyle devam etti: 'Uzun geceler memleket meselelerini anlattığı ve tartıştığımız günlerde yaşarken, bir gün gelip de Uğur'un katledilişine sebep olan bombalama olayındakini arabasının bir tabut şeklindeki cam bir anıta konması konusunda dizaynın bana düşeceğini hiç düşünmemiştim. Bu bir ibret vesikasıdır. Onlar öldüler memleketleri için, savundukları bu topraklar için toprağa gömüldüler.' Büyükerşen, 'İnsanları öldürebilirsiniz, ancak onların hayatta olan fikirlerini öldüremezsiniz. İşte bu kalabalık da onun en güzel göstergelerinden bir tanesi' diye konuştu.
MÜCADELE EDECEĞİZ
CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar da, 'Uğur Mumcu bu ülkenin gelecekte neyin ne tarafından sıkıntı içine sokulacağını açık açık ifade eden bir kişiydi. Kitaplarını okuduğumuzda, gericilerin, din simsarlarının ülkeyi hangi noktada zorlayacağı konusunda bizlere çok açık ipuçları veriyordu. Bunu sadece Uğur Mumcu yapmadı. Bunu Necip Hablemitoğlu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok da yaptı. Ne yazık ki hepsinin sonu o gericiler tarafından katledilmek oldu, ama şunu yüreklilikle ifade haykırabiliyoruz ki bizler hiçbir zaman onları unutmayacağız. Onların bize gösterdiği o ışıklı yolda, Türkiye'nin kurtuluşu için hep mücadele edeceğiz' ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Şair Yazar Ataol Behramoğlu Uğur Mumcu için yazdığı şiiri okurken, müzisyen Haluk Çetin de şarkılar seslendirdi. HM

Editör: TE Bilisim