Süper Lig'e çıkmak için Play-Off finalinde Göztepe ile karşılaşacak olan Eskişehirspor'umuza başarılar dilerken, bizleri neler bekleyebilir, sizlere dilimiz döndüğünce aktarmaya çalışalım.
Rakibimizi baz alarak istatistiksel verilerle konuşacak olursak takımımızın kadro kalitesi ve teknik adam farkı ile Göztepe'nin üzerinde olduğumuzu çok net söyleyebilirim. Çok fazla detaya girmeden sizlerin de bildiği puan sıralaması değerlerinin haricinde, bu veriler nasıl alınmış onu anlatmaya çalışalım.
Sadece dikkat çekici olan değerler, atılan ve yenilen gollerin dakikalarında yatıyor. Eskişehirspor her dakika da gol atabilen bir takım. Maça golle başlama sayımız onlara göre yüksek. Göztepe'nin maçın başında yediği gol oranı bize göre oldukça fazla. Eskişehirspor 62 golün 40 tanesini ikinci yarılarda atmış. Özellikle 55. ve 75. dakikalarda attığımız gol sayısı oldukça fazla. Buna mukabil Göztepe'nin yediği 51 golün 30 tanesi, bizim gol bulduğumuz dakikaları gösteriyor. Sadece Göztepe'nin gol bulduğu 75. ve 85. dakikalar da attığı goller bizim fazla gol yediğimiz dakikaları gösteriyor. Açıkçası maçın kırılma dakikaları 75. dakikadan sonra başlıyor. Bunu grafiksel verilere göre değerlendirir ve bu istatistiki verilere göre yorumlarsak bu maç üç ihtimallidir. 1-0, 2-0 veya 3-1 almamız lazım. Çünkü Eskişehirspor golle başladığı hiç bir maçı mağlup tamamlamadık. Geriye düştüğümüz ligin ilk maçı hariç, hiç bir maçı da galip bitiremedik. O nedenle ilk gölü bulmamız son derece önemlidir. Önlem alınması gereken iki oyuncuları Adis Jahoviç ve Umut Nayır olarak göze çarpıyor. 55 golün 33 tanesini sadece bu iki oyuncu atmış. Birde Kanat oyuncuları Halil ve Tayfur dikkat edilmesi gereken oyuncular.
Tüm bunlara rağmen final maçlarının favorisi kesinlikle yoktur. Tüm istatistiksel değerler tepe taklak olabilir. Atmosferi çok farklı olduğundan dolayı bir öngörü de bulunmak oldukça güçleşiyor. Bu tür maçlarda en öne çıkan en önemli faktör tecrübedir. Sinirlerine hakim olan, psikolojik baskıyı en az hisseden takım galip çıkar. 34 hafta sonunda oluşan bu veriler devam edeceksekorkmayın. Ama final maçlarının havası her zaman farklı olur ve sahaya yüreğini koyan maçı alır.
O nedenle galibiyet yüzdeleri bu düşüncelere göre % 50-50'dir. Rakamsal değerlere göre % 51 Eskişehirspor'dur. Şunu da hiç kimse unutmasın bugün iki takım karşı karşıya geliyorsa hakemler tarafından gasp edilen ve silinen üç puanımızdır. Yine onları bu maça taşıyan ise, o maçta aldıkları haksız üç puandır. Şayet Allah'ın adaleti varsa, işte o zaman % 100 Eskişehirspor'dur.
Son olarak sevgili futbolcu kardeşlerim;
Haftalardır tesislerde, stadyum duvarlarında, gazete sayfalarında ve sosyal medya da paylaşılan fotoğraflara baktığınız da, tarihte elde edilen zaferlerin fotoğraf karelerine giren kişilerin asıldığını görürsünüz. Çünkü tarihin altın sayfalarında hep zaferlerin fotoğrafı vardır. Bunlar alınan ilk Türkiye kupası, Cumhurbaşkanlığı kupası ve Play-Off maçlarının fotoğraflarıdır. Bazıları ebediyeteintikal ettiklerinde dahi her zaman aramızdalarmış gibi görürüz ve hissederiz. İşte sizlerde bu fotoğraf karesinde olmak ve unutulmazlar arasına girmek istiyorsanız, sahaya yüreğinizi koyun. Son 90 dakikamız için yolunuz ve yolumuz açık olsun. Kupa töreninde görüşmek üzere.