Son günlerde yaşanan olumsuz hava koşulları en çok pazarları ve mahsulleri etkiledi. Hava şartları ürünlerin zamanında toplanmasını ve tezgahlara ulaşmasını geciktirdi. Ülke genelinde yaşanan fiyat artışı Eskişehir'de de tezgahlara yansıdı. Pazarda biber 10-12, marul 4, soğan 7.5, patlıcan 12 liradan satılıyor. Fiyatları gören vatandaşlar da ya yarım kilogram alıyor ya da sadece bakıp geçiyor.
MAL TEMİN EDEMİYORUZ
Kurtuluş Kapalı Pazarı esnaflarından Serkan Budak, pazardaki fiyat artışını hava koşullarından dolayı ürünlerin az olmasına bağladı. Budak, 'Bu sene mal bulmakta zorlanıyoruz. Özellikle son aylarda güneydoğu tarafına; Adana, Mersin, Hatay tarafını doğal afet vurduğu için mal oralardan temin edemiyoruz artık. Bu da ister istemez tüketiciye çok pahalı bir şekilde yansıyor' şeklinde konuştu. Pazarlarda fiyatların yükselmesi nedeniyle alışverişin oldukça azaldığını belirten Serkan Budak, 'Müşterilerden inanılmaz derecede tepki görüyoruz ama bu bizden kaynaklı bir durum değil. Fiyat yüksekliğinden ötürü, talep azaldığından ötürü esnaf olarak çok yüksek fiyatlara mal temin etmek zorunda kalıyoruz' dedi.
ZARAR EDİYORUZ
Pazarcı esnaflarından Süleyman Şahin ise pazarda satılan ürünlerin fiyatlarının eskiye göre neredeyse 3'e katlandığını belirterek, 'Geçen sene hava şartları sıcak gidiyordu. Mevsim normallerine göre hava şartlarından dolayı bu şekilde yüksekti. Ama bu sene böyle değil. Biberleri 10 liraya da veriyoruz. 8 liraya da veriyoruz yeri geliyor aldığımızdan aşağıya da veriyoruz. Esnaflık bu, 2 gün satmadın mı o seni satar. Bu çürüyen mal yani duran bir şey değil. Satılmadığı zaman işin içinden çıkamazsın zarar edersin yani. O yüzden bunlarla enflasyon ölçülmez' ifadelerini kullandı.
BİZ DE ŞİKAYETÇİYİZ

40 senedir pazarcılık yapan Emin Özkaya da 'Vatandaş fiyatlardan şikayetçi. Biz de pazarcı olarak fiyatlardan şikayetçiyiz. Şu şekilde şikayetçiyiz; pazarlara müşteri gelmez oldu, müşteri alışveriş yapamaz oldu. Bu fiyatların hükûmetle şununla bununla hiçbir alakası yok. Bir taraf sel altında kalmış, bir tarafın seralarını hep sel götürmüş, bir tarafı su altında kalmış. Talep fazla talebi karşılayamıyor ürünler, karşılayamadığı için de fiyatlar artış gösteriyor. Bu fazla gitmez, 10-15 gün içerisinde fiyatlar gayet normale iner ve herkes rahatlıkla alışverişini yapabilir' diye konuştu. İHA
Editör: TE Bilisim