Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi'nin, Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir Ticaret Borsası (ETB), Can Suyu Yerel Tohum ve Kozkayı Muhtarlığı ile ortaklaşa düzenlediği Yerel Tohum ve Fide Şenliği gerçekleşti. Tohum Fide Şenliğinde; Türkiye genelinde yok olmaya yüz tutan yerel tohumların korunması ve yaşatılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlikte tohum üreticileri yerel, doğal, atalık, evladiyelik, geleneksel köylü tohumlarını tanıtıldı. Kozkayı Mahallesinde gerçekleştirilen etkinliğe, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın yanı sıra Başkan Yardımcısı Melih Savaş, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Serpil Çamoğlu, ETB Başkanı Ömer Zeydan, Kozkayı Mahalle Muhtarı Emin Solak, Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş ile üretici katıldı.
GELECEĞİ KURTARACAĞIZ
Etkinliğin açılışında ilk olarak konuşan Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Serpil Çamoğlu, 'Biliyorsunuz biz bugünü kurtarmak istemiyoruz, biz geleceği kurtarmak istiyoruz. Yerel tohumlarımızın çocuklarımıza ve gelecek nesillere doğal yollardan aktarılmasını amaçlıyoruz' dedi. Ardından konuşan Kozkayı Mahalle Muhtarı Emin Solak, mahallelerinden böyle bir etkinliğin gerçekleştirilmesinden dolayı Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'a ve ekibine teşekkür etti.
KALİTE ARTACAK
ETB Başkanı Ömer Zeydan ise, tarıma bu tür şenliklerle destek verilmesinin önemine dikkat çekti. Ticaret Borsası olarak da bu tür etkinliklere destek vermekten memnuniyet duyduklarını da aktararak, 'Amacımız Türk tarımının çok daha verimli ve kaliteli hale gelmesidir. Çünkü kalkınmanın temel taşlarından bir tanesi de herkesin bildiği gibi Türk tarımıdır' ifadelerini kullandı.
KIRSAL KALKINACAK
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da, kırsal kalkınmanın ve sağlıklı gıdanın önemini anlattı. Başkan Ataç, 'Biz elimizden geldiği kadar, yapabildiğimiz kadarıyla kırsaldaki kalkınmanın yanında olacağız. Çünkü kent merkezi ile kırsalı bütünleştirmemiz, onların birbiriyle etkileşimleri çok önemli. Tarımın olmadığı bir dünya düşünülemez. Ama iyi tarımın, insanlara zarar vermeyecek tarımın hayata geçirilmesi gerekiyor. Bugün bütün dünyada kanserlere, hastalıklara yol açan bir gıda kirlenmesi var. Ben bir hekim olarak insan sağlığını düşünmek zorundayım. Onun için Tepebaşı bölgesinde gerçekleştirdiğimiz projelerin başında sağlık gelmektedir. Bu alanda sağlıklı gelecek nesillerin yetişmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz' diye konuştu.
ÜRÜNLER SERGİLENDİ
Katılımcılara plaket ve teşekkür belgelerinin verildiği etkinlik, Kozkayı Mahallesinde gerçekleştirilen doğa yürüyüşü ile devam etti. Kadın üreticilerin stant açarak el emeği göz nuru ürünlerini sergilediği şenlikte, atölye çalışmaları da gerçekleştirildi. Atölye çalışmaları kapsamında domates sosu, sirke ve köy ekmeği yapımı usta eller tarafından katılımcılara uygulamalı olarak gösterildi. Bahçelievler Belde Evi Halk Oyunları Ekibi'nin gösteri de yaptığı şenlik, Salim Özkara konseri ile sona erdi.
ÜRETİCİLER STANT AÇTI
4. Yerel Tohum ve Fide Şenliği'ne katılarak stant açan kişi ve kuruluşlar ise şöyle: 'Antalya'dan Mahmut Kocayörük, Bizim Tohumlarımız Grubu, Bir Tebessüm Bir Mutluluk Yardım Gönüllüleri, Ekolojik Yaşam Derneği (Bursa), Seferihisar Can Yücel Tohum Derneği (İzmir), Can Suyu Yerel Tohum Merkezi (Eskişehir) ve Kozkayılı üreticiler.'
MÜCADELE EDİYORUZ
Şenliğe, Bursa'dan Ekolojik Yaşam Derneği adına katılan Arca Atay, şenlikte atalarından bugüne kadar gelen kendi yetiştirdikleri yerel tohumları Eskişehirlilere tanıttıklarını kaydetti. Antalya'dan gelen yerel buğday üreticisi Mahmut Kocayörük ise, şunları söyledi: 'Yerel buğday tohumlarının korunması ve yaygınlaştırılması için mücadele ediyoruz. Yerel tohumlara yönelik farkındalığın artması anlamında bu tür etkinliklerin sayısının artarak devam etmesini diliyorum.' HM
Editör: TE Bilisim